Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Dühös szerbek, békés Vajdaság

Szabadka - Rajko Zsivkovics nyugdíjas szerint nem kell félniük a Vajdaságban élő magyaroknak. Egy középkorú szerb újságterjesztő azonban azt mondta, szégyellje magát Magyarország! A vezető konzul állítja, a Vajdaságban béke honol.
Koszovó függetlenségének magyarországi elismerése után szabadkai embereket kérdeztünk a közhangulatról.

– Szégyellje magát minden ország, amelyik elismerte Koszovó függetlenségét, így Magyarország is! – mondta indulatosan Alexander Petrovics. A férfival Szabadka főterén beszélgettünk. Koszovó függetlenségének kikiáltásakor a szerbiai városban több albán tulajdonban lévő üzlet, valamint a McDonald's kirakatát törték be szerb fiatalok. Akkor rendőrök őrizték a magyar és a horvát konzulátus épületét. Kíváncsiak voltunk, milyen a közhangulat a városban most, hogy Magyarország is elismerte Koszovó függetlenségét.

Alexander Petrovics, Kontics Velimir és Grgo Merkovics nem gyűlöli a magyarokat ezután sem
Alexander Petrovics, Kontics Velimir és Grgo Merkovics nem gyűlöli a magyarokat ezután sem.
Fotó: Miskolczi Róbert

Mórahalmon fürdenek

Petrovics, az újságterjesztéssel foglalkozó középkorú férfi barátaival diskurált a főtéren, ahol több plakát is ezt hirdette: Koszovó Szerbia! A férfiak azt vallották, nem értenek egyet Koszovó függetlenségével, de emiatt azért nem gyűlölik a magyarokat. Egyiküknek, Kontics Velimirnek magyar a barátnője. Hetente járnak át a mórahalmi fürdőbe, és ez ezután sem lesz másként.

– Évtizedek óta élünk egymás mellett a magyarokkal, nem hiszem, hogy új konfliktusforrást jelentenének a történtek. Ugyanakkor a világban eddig példa nélküli: egy szuverén ország részét vették el idegen hatalmak. Ez elfogadhatatlan – fogalmazott Petrovics.

A Tanjug hírügynökség azt írta, a magyarok kárörvendően nevetnek a szerb nép baján. – Nem haragszom a magyarokra, nem lepett meg ez a döntés. Koszovó nem most veszett el, hanem a nyolcvanas években – állította Rajko Zsivkovics szerb nyugdíjas. Szerinte nem kell félniük a Vajdaságban élő magyaroknak.

Koszovó Szerbia – áll a plakáton. Rajko Zsivkovics azt mondja, ez már régóta nem igaz. Fotó: Miskolczi Róbert
Koszovó Szerbia – áll a plakáton. Rajko Zsivkovics azt mondja, ez már régóta nem igaz.
Fotó: Miskolczi Róbert

Félelmekkel teli várakozás

Bementünk a kollégákhoz a Magyar Szó szerkesztőségébe: úgy látják, magyarverések mindig is voltak és lesznek, ezen nem változtatnak az új fejlemények. Az újságírók nem tapasztaltak a napokban fokozódó magyarellenes hangulatot, annak ellenére, hogy egy szerb radikális politikus előrevetítette azt: „Már jó előre bejelentették az ellenünk irányuló várható atrocitásokat. Ezek a bejelentések akár uszításként, az erre kapható szélsőségesek bátorításként is értelmezhetők" – írták a lapban, és Balla Lajos oromhegyesi politikus levelét is közölték, aki kijelentette: náluk nem kell tartani zavargásoktól, nemzeti összetűzésektől, ha a Magyar Köztársaság illetékesei szuverén állami politikájuk érvényesítéseként elismerik Koszovó függetlenségét. Ha mégis bármilyen összetűzés, zavargás történik, az sem lesz újdonság, mert már többször átéltek hasonlót – utalt a nyolcvanas évek végére, kilencvenes évek elejére.

– A félelmekkel teli várakozást olyan sokszor éreztük, hogy már hozzászoktunk – vallotta Mészáros Zoltán történelemtanár, aki egy ismerősével beszélgetett magyarul a városháza előtt, ezért szólítottuk meg. Szerinte nagyobb gond lehetett volna, ha Magyarország március idusa előtt elismerte volna Koszovó függetlenségét. Így szerencsére zavargások nélkül ünnepelhettek a vajdasági magyarok.

Képgaléria Szabadka belvárosáról. Fotók: Miskolczi Róbert

Forrófejű fiatalok zavarogtak

– A zavargásokban forrófejű fiatalok vesznek részt, akik azt sem tudják, miről van szó. Ők törték be a kirakatok ablakait is néhány héttel ezelőtt. Most azonban szinte furcsa, milyen csend van – summázta a közhangulatot Hauk Henrih közlekedési technikus.

A Magyar Köztársaság Főkonzulátusán Tápi Lajos vezető konzul elmondta, a főkonzulátus rendeltetésszerűen működik, nem érte semmilyen fenyegetés. – Az épület előtt folyamatosan posztol két rendőr. Arra is ígéretet kaptunk, ha szükség van rá, a rendőrség néhány percen belül nagyobb erőkkel is az épülethez vonul. De sem a főkonzulátusnak, sem a rendőrségnek nincs olyan információja, miszerint bármi fenyegetné biztonságos működésünket – mondta a vezető konzul. A hozzájuk látogató magyar állampolgárokkal kapcsolatban elmondta, a Vajdaság továbbra is nyugodt, biztonságos környezet. Sem az elmúlt hónapokban, sem az elmúlt napokban nem történt olyan incidens, amely a magyar állampolgárok biztonságos átutazását vagy ott-tartózkodását zavarta volna. A közhangulatra a kiegyensúlyozottság és a béke jellemző – tette hozzá.

Szegeden élő szerbek mondták

– Sajnálom, hogy Magyarország elismerte Koszovó függetlenségét – mondta Bojin Dragan. A Szegeden élő üzletember szerint ugyanakkor a magyar-szerb kapcsolatra ez a döntés a jövőben nem lesz hatással. Azt mondta, akkor sem történt semmi, amikor Magyarország Jugoszlávia bombázásakor 1998-ban megnyitotta légterét a NATO gépei előtt. Szerinte visszafordíthatatlan Koszovó függetlensége. A szerb férfi azt mondta: ha politikus lenne, kifizettette volna az albánokkal azt a területet, amin az új állam létrejött. „Mintha a gyerektől elvennék az anyját" – fogalmazta meg érzéseit az új állam létrejöttével kapcsolatban Komlj Enovity. Azt mondta, a kényszer nagy úr: Magyarország Amerika és az uniós államok hatására ismerte el Koszovó függetlenségét. A magyaroknak ugyanakkor szerinte sem a határ innenső, sem a túlsó oldalán nem kell félniük. Ahogy fogalmazott: minden a politikusok játszmája volt. A vállalkozó szerint előbb-utóbb a Vajdaság is kivívja függetlenségét.

Olvasóink írták

 • 19. balhé 2008. március 23. 23:09
  „Miféle elvárásaid vannak tőlünk narvál? Széttépték az országot annakidején, a szerbek is kaptak területeket (ott laksz), tőlük nincs elvárásod?! Ők verik a magyarokat?! Akkor mi is verhetnénk elég sok nemzetiséget! Több okunk lenne például pont őket verni! Csak ez nem a balkán! A különbség ennyi!”
 • 18. redastra 2008. március 23. 09:55
  „narvál!A kettős állampolgárság megadása az ellenzék szavazat szerző stratégiájának volt a része,hazafiasságra hivatkova.Ez tény!Mint az is,hogy ugyanazok a "derék hazafiak"tőrnek-zúznak a nemzeti ünnepen!Ez nem a ti szégyetek,nem a normális többségé,ha nem o.v-é.!Lettetek volna inkább statiszták ebben a gusztustalan színjátékban?üdv!”
 • 17. branko 2008. március 23. 07:15
  „Ti vajdasagi es magyarorszagi magyarok,szepen kerlek titeket ,soha ne higyjetek egy szerbnek se!! A mi csaladunkat tonkretettek, hiaba szolgalta a ferjem, mint pap 33 evig oket,temette a halottaikat...Kidobtak minket csaladostol a hid ala a szerbek az utcara,es most jonnek "imadkozni" a koszovojukert csutortokon Szegedre.”
 • 16. narvál 2008. március 22. 17:46
  „Sőt, merem állítani, a határontúliakból erkölcsi és anyagi haszna is lett volna az országnak! Erkölcsi, mert mi ragaszkodunk magyarságunkhoz, anyagi, mert nem csak 500 eúróval mentünk volna az országba, mint más külföldiek, akik valóban Önökön gazdagszanak meg, ( már aki ment volna).
  Mi szebben ünnepelhettük az 1848-as szabadságharc évfordulóját, mint Önök, sajnos hogy így van!
  Érthetőbb lenne, hogy nálunk akadályozzák az ünneplést, és Önöknél ünnepelhetnék a nemzeti ünnepeket büszkén, méltóságteljesen!
  Önök így döntöttek, Önök viselik a következményeit döntésüknek...”
 • 15. narvál 2008. március 22. 15:30
  „Redastra, a szerbek iránt nincs elvárásom, mert Ti vagytok a testvérek, nem ők! Ahhoz képest, hogy ők államalkotó népnek tartsák magukat, vannak olyan toleránsak, mint Ti, az a kifogásom, hogy nemcsak a Ti elődeitek harcoltak a mai Magyarországért, hanem a határontúliak is, viszont Magyarország történelmi büntetését mi viseljük tovább, nem méltányos, hogy mi bűnhődünk az egykori közös országért, amelynek mai lakosai megtagadtak bennünket.
  A kettős állampolgárság megadása elégtétel lett volna az elszenvedett büntetésekért. Nem azért, mert oda akarnánk települni, csak azért, hogy Nyugatra tudtunk volna menni.”
 • 14. redastra 2008. március 22. 00:19
  „narvál!Jó lenne ha szerbekkel szemben is ilyen kis öntudatos lennél!”
 • 13. redastra 2008. március 22. 00:12
  „Jól van a cenzór nem alszik:))”
 • 12. redastra 2008. március 21. 19:28
  „" Ugyanakkor a világban eddig példa nélküli: egy szuverén ország részét vették el idegen hatalmak. Ez elfogadhatatlan - fogalmazott Petrovics."...Na ugye,hogy szar!Mi magyarok már csak tudjuk!”
 • 11. narvál 2008. március 21. 18:01
  „E helyen alkalmas kifejezni, miért nem jó Vajdasági magyarnak lenni. Mert viseljük a Nagy-Magyarország történelmi következményeit, kiseebségnek neveznek bennünket ott, ahol őslakosok vagyunk, már több mint 1000 éve, és nem csak 200 éve! És viseljük Szerbia következményeit is, amelyek közül a legjobban a vízumkényszer sújt bennünket, mert a Vajdasági magyarság az 1970-es évek óta szétszóródott Nyugaton, és a mozgáskorlátozás akadályoz bennünket a rokoni szálak ápolásában, és az elvándorlás lehetőségében is.
  Legjobban az Önök szavazása érintett bennünket a kettős állampolgárság ellen, attól féltek hogy milliárdjaikba kerülünk. Remélem, Önök is belátták, hogy nem kellettünk ahhoz MI, hogy a milliárdok elfogyjanak?
  Egy nap alatt hozhattak volna törvényt arról, hogy aki nem Magyarországon adózott, annak nem járhat a magyar szociális ellátás.
  Ha attól féltek hogy netán szavazunk, arról is hozhattak volna vonatkozó törvényt, ilyen egyszerű lett volna.
  Nagyon jól megértettük, hogy Önöknél nemkívánatos határontúliak vagyunk!
  Legtöbbünk csak bevásárolni jár Önökhöz.
  Jó lenne, ha leszoknának végre arról, hogy le szerbezzenek, le csetnikezzenek bennünket!
  itthon Gömbös Gyulával hoznak összefüggésbe bennünket, Önöknél pedi a szerbekkel, csetnikekkel!
  Pedig a vajdasági magyarság már régóta ismeri a nyugatot, ismerjük a nyugati Demokráciát, főleg a nyugati Toleranciát, pedig ők nem testvérnépünk! Mi nyelveket beszélünk, nyugdíjasaink vannak a nyugaton, ehhez képest Önöknél még van Vadkelet van, van még mit fejlődniük a nyugathoz képest!”
 • 10. history 2008. március 21. 18:01
  „Szerbek "trianonja", amihez az albánok "etnikai-tisztogatás" után jutottak hozzá , mert az utóbbi 50-100 évben a természetes szaporulat egy albán etnikumú családban nem ritka a 6-8 gyermek, míg egy szerb, vagy más etnikumnál 2-4 gyermek...!
  Matemetikai , racionális, törvényszerűség (sajnos)...”
 • 9. zéró 2008. március 21. 16:12
  „Jaj, Peti !
  Vedd elő a töri könyved !Az 1. vil.háború a Magyaro. -Ausztria
  /a trónörökös meggyílkolásával kezd. / közös hadüzenetével kezdődött.Mi lett a végeredmény ?Sok áldozat és területvesztés .
  2. vil.háború ?Németek oldalán ,"besétáltunk " Oroszországba.
  A Don-kanyarban rengeteg áldozat.Hogy jutottak idáig a németek ?
  Minden háború,rengeteg áldozattal jár,emberi, anyagi ,és területvesztéssel !
  Minden háborút megtorlás követ !A vesztes mindég " fizet " .
  Most béke van, becsüljük meg ,hogy gyerekeink sose tudják meg , milyen egy háború !
  Békés, kellemes ünnepeket !”
 • 8. Kerep Elek 2008. március 21. 15:25
  „Hááát igen ,akinek a nagy L egyszer megjelenik a homlokán le sem lehet mosni onnan, igaz magyar tessvíreim :-D”
 • 7. PETI 2008. március 21. 14:46
  „Szerbeknél van egység és gerinc , igazuk van , nem hódolnak be a nyugat hazugságainak, a magyar politikusok jellemtelenek ,feláldozzák a magyarságot és magyarországot . Lásd a Második Világháborút.”
 • 6. de 2008. március 21. 11:01
  „Elvenni nem fáj, de elveszteni igen. Ugye?”
 • 5. THK 2008. március 21. 09:06
  „a rendőrök korruptsága, zsebrejátszó kapzsisága politikafüggetlen!

  vajdaságból idetelepült havert látogató anyukáját (nem szerb, magyar ő is) kedves hazai rendőreink olyan ürüggyel büntették meg pár éve, h "nem katalizátoros az autója"...”
 • 4. wargaborka 2008. március 21. 08:53
  „ugye milyen szar érzés ha elvesznek egy területet! érdekes, amikor a Vajdaság az ölükbe hullott, nem így gondolkodtak... szal befoghatják nagyon gyorsan..”
 • 3. madártej 2008. március 21. 08:15
  „Most is ez van, alig egy hete büntetett meg 2 rendőr M.kanizsán, mert csak. Kellett nekik 1000 dinár. Kettőt kértek, de látták, hogy nincs több, csa ezer, hát, az is elég lett. Blokk nélkül, persze, zsebre.”
 • 2. Világjáró 2008. március 21. 08:15
  „Sokat járok Szerbiába és régebben Jugoszláviába, de sosem éreztem, hogy hátrányos megkülömböztetésben lenne részem mert magyar vagyok. Ugyanezt éreztem Romániában is. Mintha itthon jártam volna. Nagy a felelőssége a médiának és a politikusoknak.”
 • 1. Carlo 2008. március 21. 06:43
  „Azért meggondolom 2 x is , hogy ha megyek nyaralni , merjek e Szerbián keresztül autózni, vagy Románia felé kell eilundulnom.
  Emlékszünk azokra az időkre, amikor csak azért büntetett meg a rendőr, mert magyar rendszám volt az autón, s mindenféle mondvacsinált szabalysértésért fizettünk..
  Remélem nem jön vissza ez a helyzet”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A püspök húsvétkor a közösséggel ünnepel

Szeged - Kiss-Rigó László megyés püspök számára a következő három nap munkával telik. A családját… Tovább olvasom