Délmagyar logó

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 1°C | 12°C Még több cikk.

Dühös újszegediek a városházán

Szeged - Elszakadt a cérna az újszegedi lakosoknál a városüzemeltetési bizottság keddi ülésén. Szégyelljék magukat! – kiabálták a városháza dísztermében a bizottság tagjainak. A téma a Töltés utca felett áthaladó 120 kilovoltos vezeték volt.
Éppen azt nem szavazta meg keddi ülésén a városüzemeltetési bizottság, amelyet a városházán összegyűlt újszegediek a leginkább akartak. Szégyelljék magukat! – kiabáltak a dühös lakók, néhányan ennél durvább véleményt is mondtak. Végül volt, aki bevágta maga után a díszterem ajtaját. A téma a Töltés utca felett áthaladó 120 kilovoltos vezeték volt. A vezeték a hetvenes években épült, 120 kilovoltra tervezték, de eddig csak 22 kilovolttal üzemeltették. A Démász Zrt. szerint azonban a terület fejlődött, több áram kell, nekik pedig törvényi kötelezettségük szolgáltatni.

Az olvasó szava
 
mai: "Véleményem szerint felül kell vizsgálni a vezetékjogi engedélyt. A hetvenes évek óta megváltozott a tudomány véleménye az egészségügyi, biofizikai hatásokról, másrészt megváltozott a beépítettség is. Nem perdöntő, hogy mire engedélyezték akkor, ha eddig - szerencsére - csak 22 kilovolttal üzemeltették."

Az érintett lakók azt akarták elérni, hogy Botka László polgármester kezdeményezze a vezetékjogi engedély felülvizsgálatát. Ez az, amit nem szavazott meg a bizottság. Igent mondtak viszont a következőkre: a Démász és a polgármester folytasson tárgyalásokat lehetséges alternatívákról, egy kirendelt szakértő állapítsa meg a várható élettani hatásokat, aktualizálják az építési szabályzatot az érintett területen, valamint július 1-jéig a polgármester tájékoztasson a céggel folytatott tárgyalások eredményéről. A Démász kommunikációs igazgatója, Kovács Krisztina elmondta: a polgármester már korábban megkereste őket az alternatívák kidolgozása érdekében.

Kalmár Ferenc középen áll. A Démász-alkalmazott képviselő elfogultságot jelentett be. Fotó: Miskolczi Róbert
Kalmár Ferenc középen áll. A Démász-alkalmazott képviselő elfogultságot jelentett be.
Fotó: Miskolczi Róbert

A városüzemeltetési bizottság elnöke, Kalmár Ferenc (KDNP) az ülés előtt elfogultságot jelentett be. A Démász-alkalmazott képviselő véleményt nem mondott, nem is szavazott, csak levezette az ülést. Mintegy ötven lakos volt jelen, a Démász képviselői és a képviselő-testület néhány tagja.

A város véleménye

Botka László polgármester lapunkkal közölte: a város álláspontja az, hogy a hetvenes években épült vezeték mindig 120 kilovoltra volt tervezve és ennek megfelelően állapították meg a védőtávolságokat is. Az ingatlanáraknak a polgármester szerint elsősorban a témával kapcsolatos sajtóhírek sokasága árt.

Szente Magdolna, az SZTE élettani tanszékének egyetemi tanára különböző tanulmányokra hivatkozva a magasfeszültségű vezeték potenciális rákkeltő hatására hívta fel a figyelmet. Legtöbbször egy újszegedi jogász szólt hozzá, ő javasolta a vezetékjog ügyészségi felülvizsgálatát. Egy másik lakó szerint nemcsak ők, de mindenki fél a nagyfeszültségű vezetékektől, ezért az ingatlanok értéke mindenképpen csökken. Még akkor is, ha a félelem alaptalan.

A Démász képviselői hangsúlyozták: a vezeték előbb volt ott, mint a házak. A lakók részletesebben ki nem fejtett engedetlenségi mozgalommal és perrel fenyegetőztek. A több mint kétórás ülés végén a bizottság tagjai rövid, zárt ülést tartottak, majd nyilvánosan szavaztak. Ekkor szakadt el a cérna a lakóknál és kezdték szidni a bizottság tagjait.

A víz az asztaluk

Apró Juhász János (Független Városi Szövetség–Magyar Egyesület), a bizottság egyik tagja kifogásolta, hogy nincs jogkörük megakadályozni a feszültségnövelést és egyébként is „ha semmihez sincs joguk, akkor a Démász miért hozza a bizottság elé az áremelési javaslatait". A Démász nem hozza – közölte vele a többi tag. Akkor mi mit hagyunk jóvá? – kérdezte Apró Juhász. Például a vizet – tudta meg a képviselő.

Olvasóink írták

115 hozzászólás
 • 115. CID 2008. június 23. 11:26
  „SP, ha bértollnok, ha nem, akkor is van némi igazsága :)”
 • 114. ezvagyokén 2008. június 16. 13:55
  „SP, annyira véded a démász, nagybetűvel DÉMÁSZ érdekeit, hogy jajjj”
 • 113. Ultra zöld 2008. június 16. 13:24
  „Ha befektető lennék, minimális összeget költenék a hálózatra és igyekeznék minél több profitot kivinni az országból, a franciák is ezt teszik. Ne gondoljuk, hogy jótékonykodnak velünk...
  És érdekük olyan szakértőt felfogadni, aki az ő igazukat támaszja alá.
  Azonban az Internet tele van a magasfeszültségű hálózat káros hatásaival és az Internet korában már nem lehet mindent megetetni az emberekkel. Nekünk is van önérzetünk, öntudatunk, ízlésünk, nemcsak nekik. És egyáltalán miért nem alapvető emberi jog az egészséges élet utáni vágy, ami alanyi jogon jár ?”
 • 112. SP 2008. június 15. 16:00
  „Helló kivagyte? 2008.06.15 14:38
  Mindenki gyanus aki él. Nem én vagyok a mumus. FizetneK?”
 • 111. kivagyte? 2008. június 15. 14:38
  „SP, tényleg gyanús vagy, hogy nem hagyod abba. Jól fizetnek?”
 • 110. SP 2008. június 14. 20:02
  „Kedves THK 2008.06.14 15:03
  .....1,8GHz-n, 2,4 GHz, a WIFI, meg a többi a sejtek rezonancia frekvenciáján. Meg a Tubes hegyi radarállomás. stb.nem semmi.
  A nehézfém, a jód izotop Csernobil, a kemikáliák, a permetlé, meg ami a légkörben, talajban van és bekerül a szervezetünkbe az a veszély. A 120 KV az "kismiska". A villámban nagyobb feszkó és áram van stb.”
 • 109. THK 2008. június 14. 15:03
  „Dehogy lehet, ne dőljünk már be eszetlenül minden viccnek!

  A mai hálózatokon max 1W-al adhatnak a telefonok (de 900 MHz-en is csak 2W-al), és persze ezek is csak apró impulzusok, nem folyamatos teljesítmény.
  Ha egy 900W-os mikrosütőbe téve is kell bő egy perc, mire elkezd pattogni a kukorica, akkor talán nem kell sokat magyarázni a valóságtartalmát egy olyan videónak, ahol a mobiltelefon pár mp alatt megteszi ugyanezt...

  Mindenesetre aki kritikátalnul elhisz bármilyen baromságot ha az videón van, annak ajánlott ez a link, amiből kiderül, h a kipattogott kukorica visszaveri a sugárzást, aminek beláthatatlan következményei lehetnek:

  http://www.youtube.com/watch?v=A_KFQqmhGq8”
 • 108. SP 2008. június 14. 11:41
  „T. Ultra zöld 2008.06.14 06:58
  Nem is lenne rossz, ha egy kis pénzhez jutnék, tudnám mire költeni. Várom a DÉMÁSZ-tól a jutalmat. Sajna nem kapok a véleményemért egy fillért sem. Nagyra becsülöm a környezetvédőket, akik nemcsak Töltésutcában gondolkodnak, hiszen azt a közeget védik, amiben élünk.
  De a Töltés úton túl is van élet. Pl. a lakóházak falán, vagy közelében elhelyezett nagyáramú trolikábel. Amin Őn is utazgat az én rovásomra. Még az iránytű is befordul ha "gázt" ad a troli a lejtőn felfelé. Tudta, hogy a mobiltelefonnal kukoricát lehet pattogtatni? És mégis a fülünkhöz tesszük az agyunk közelébe, miközben egy feles mellett rágyújtunk.”
 • 107. Ultra zöld 2008. június 14. 06:58
  „T. SP !
  Bértollnoknak tetszik lenni a Démász megbízásából ? Akkor már értem és nincs több kérdésem. Javasolnám viszont, hogy legyen szavazás a témában, közvetítse a főnökeinek ill. ne csak a fizika könyveket forgassa, hanem a történelem könyvek gyarmatosítás fejezetés is. Mellékesen szólva gyalog járok és tömegközlekedem, a villanykapcsolókat meg mániákusan lekapcsolom, ha nincs rájuk szükség. És szelektálom a hulladékot.”
 • 106. Aggódó anya 2008. június 13. 22:49
  „T. SP!
  Bizonyított tény, több újságban is olvastam, magasfeszültségű
  vezetékek x méteres körzetében jelentősen nagyobb a gyermekkori leukémia előfordulása. Engem EZ a tény érdekel és nem a képletek,
  sajnálom. (x pontos értékére nem emlékszem.)”
 • 105. Janicsár 2008. június 13. 22:27
  „Mai szófordulattal élve a Démász vezetőinek versenyképes a fizetése és versenyképes juttatásokat kap. Nos, ez egész pontosan Renault cégautót, kiemelt fizetést, mobiltelefont ésatöbbit jelent. Illetve azt, hogy még véletlenül sem mond senki ellent a felsőbb vezetésnek, különben röpül. Ilyen frankó fizetés, autó mellett bizony én is a 120 kV mellett voksolnék. Nem érdekelne a sok szegény ördög, aki ott lakik.
  Ja, és a "villamosenergiát szolgáltatni törvényi kötelességünk"-kel
  takaróznék. A Délmagyarban lévő hozzászólásokat meg véletlenül sem olvasnám.
  Pénz beszél, kutya ugat !!!”
 • 104. SP 2008. június 13. 22:21
  „T. Aggódó anya!
  Én jobban aggódom a kiskertekben kiszort permetek miatt, amit a piacon eladott konyhakertészeti árukban eladnak lelkiismeretlenül, és beteggé tesznek mindenkit a haszon miatt.

  Amúgy a hálózaton teljesítményt visznek át.
  Hogy a vezeték ne olvadjon el nem az áramerősséget növelik, hanem a feszültséget a teljesítmény növelése érdekébe.
  azaz: P= U * I * cosfi a szorzatban az U-t növelem, mert ha az I-t is növelni akarom, akkor a vezeték keresztmetszetét is növelnem kellene. Ezért a 120KV”
 • 103. SP 2008. június 13. 22:05
  „Ultra zöld!

  ..... és a kocsiddal mennél ami "nem" környezetszennyző, mer más ember házánál autoznál.”
 • 102. engedély? 2008. június 13. 17:38
  „Engedély? 1973ból van engedély, az akkor Nehézipari minisztertől személyesen, na ne röhögtess!
  Az nem engedély, hanem egy komcsi papír, amire hivatkozva szét akarják cseszni többszáz család egészségét!
  Ez egy démász sújtotta övezet.”
 • 101. CID 2008. június 13. 15:00
  „Ja és baszogattják Botkát, meg a baloldalt. Persze Kalmár képviselő úr, elegánsan elfogultságot jelentett be. Hát ........”
 • 100. CID 2008. június 13. 14:51
  „Bár már páran feltették a kérdést, de a sok környéken lakó, gigantikus szárítókötélnek nézte a vezetéket ? Meg hogy neki amikor megvette a házat azt mondták hogy nem fogják tovább emelni a feszkót ugyan ugyan. Nem tetszik a vezeték el kell költözni, a gyereket meg át kell íratni másik óvodába. Csökken a telek értéke ? Na bumm, így jártak. Ha neadj isten a DÉMASZ földkábelt építene ( remélem nem fog ) akkor meg nőne. Az értéknövekedést befizetnék állambácsinak ? Dobkák össze a földkábel létesítési költségét a környéken lakók, ha már ennyire paráznak, és féltik a kúrva pénzüket. Csesztem volna én szólni a DÉMÁSZ helyében, pláne ha 120 KV-ra van engedély. Egyébként meg szegeden, máshol is van légvezeték lakóházak felett. Lsd.: Fodortelep. Ja de az nem újszeged.”
 • 99. Ultra zöld 2008. június 13. 13:37
  „A Töltés utca környékén lakom és egyáltalán nem örülök egy 120 kilovoltos vezetéknek ! Ha korábban szerzek róla tudomást, én is bemegyek a városházára és odaláncolom magam valami értékes, nem mozdítható dologhoz és éhségsztájkba kezdek - kifejezvén egészséges élethez való emberi jogomat. Nem vagyok kíváncsi u.n. független szakértőkre, ki tudja, mennyire függetlenek.”
 • 98. Aggódó anya 2008. június 13. 12:17
  „Rendkívül elszomorító a Démász Rt. közönye a Töltés utcában lakók egészségével szemben. A Töltés utca 44. szám alatt egy bölcsőde is működik. Bátorkodom megkérdezni, Kovács Krisztina kommunikációs igazgató merné-e oda hordani a gyermekét ?(!)
  Több cikk jelent már magasfeszültségű vezeték rákkeltő hatásával kapcsolatban. Bizonyított tény, hogy ilyen helyen JELENTŐSEN NAGYOBB a gyermekkori leukémia előfordulási gyakorisága. Kell ez nekünk ? Mi kerül többe, leukémiás gyerekek gyógyíttatása, vagy új technikai megoldások keresése ? Az előző a mi - forráshiányos - társadalombiztosításunkat terheli, míg az utóbbi a Démász Rt. költségvetését. Jó lenne, ha a Démász Rt.t nemcsak a profit, hanem más, humánus okok is vezérelnék.”
 • 97. THK 2008. június 13. 09:49
  „rendben, nőjön a kétszeresére a terhelés (bár a közeljövőben nyilván nincs ekkora növekedés)!

  még akkor is a jelenlegi HARMADA az áramerősség...”
 • 96. janóni 2008. június 13. 09:19
  „A teljesítmény viszont nem azonos:))!”
115 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hárommázsás faág zuhant a halászcsárda teraszára

Szeged - Közel 8 méteres, 3 mázsás juharfaág zuhant kedden a szegedi Roosevelt téri halászcsárda… Tovább olvasom