Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Dúl a szerelem a fészkekben

Dúl a szerelem a fészkekben
Szeged - Kelepelve köszöntötték egymást és a környékbelieket a szegedi Vadkerti térre érkezett gólyák, amik hazatértek hosszú útjukról Afrikából. Jó idő van - jelzi jöttük, és ˝idő van˝ - ezt jelzi meglesett nászuk.
 A gólyák nem énekelnek, inkább kelepelnek. Így üdvözlik egymást a fészeknél.  Először az a madár kelepel, amely fogadja az érkezőt, amely válaszol neki. Egyidejűleg meghajlítják a nyakukat, egészen addig, amíg fejük a hátukhoz nem ér. Az üdvözlés után a gólyapár azonnal útra kelt, hogy a téli időszak alatt megrongálódott fészkét kijavítsa.  A pár együtt építi a fészket gallyakból, amit azután évekig használnak. Türingiában találtak már fészket, amely 1592-ben épült, és még mindig használják a gólyák.
 
Kijavítják a fészküket, utána jöhetnek a kisgyólyák. Fotó: Frank Yvette
Kijavítják a fészküket, utána jöhetnek a kisgyólyák.
Fotók: Frank Yvette

A tojó rendszerint négy tojást rak, amelyek 33-34 nap múlva kelnek ki. A szülők felváltva kotlanak, és mindketten etetik a fiókákat. Napjainkban a fehér gólyák állományának jelentős része az ember közelében, a települések villanyoszlopain, épületek kéményén fészkel – ahogy a Vadkerti téren is is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leállt a Pick vágósora Szegeden: Mohácsig utazik a Csongrád megyei sertés

Leállt a Pick vágósora Szegeden: Mohácsig utazik a Csongrád megyei sertés
Egyszerre vágták a sertéseket Szegeden és Mohácson az utóbbi hetekben, mostanra a Bonafarm gigaüzeme rákapcsolt, nincs már szükség a szegedi sorra. Tovább olvasom