Délmagyar logó

2019. 05. 27. hétfő - Hella Még több cikk.

Dupla aggodalom: óvatosabbak a negyvenes kismamák

Szeged - Egyre több nő vállalja negyvenévesen és még idősebb korban a szülést. A szakemberek úgy vélik, egy középkorú nő is bátran kihordhat egy gyermeket, csak jobban oda kell figyelni a táplálkozásra, a kondícióra, és több vizsgálaton kell átesnie.
– Minden perc, amit 15 hónapos kisfiammal, Jakabbal töltünk, bearanyozza az életünket – mesélte a 41 éves Dobos Ildikó, milyen csodálatos középkorúként is gyermeket vállalni. – 19 éves lányommal, Lucával szinte együtt nőttünk fel, mindig mindenhova, még a röplabdameccseimre is elvittem. Jakabbal azonban más a helyzet, most csak az ő kényelmét nézem, nagyobb a nyugalom körülöttünk, több a türelmem – osztotta meg velünk tapasztalatait Ildikó.

Dupla aggodalom

– Régen elváltam Luca édesapjától, aki néhány évvel ezelőtt meghalt. Jakab apukáját gyerekkorom óta ismerem. Általános iskolában az osztálytársam volt, majd hosszú évek múltán ismét találkoztunk, és egymásba szerettünk. Jakab tervezett baba, szerettünk volna egy közös gyermeket – folytatta történetüket Ildikó. Az összes vizsgálatot megcsináltatta, amit csak lehetett. Annyira aggódott, hogy némelyikre kétszer is elment. – Minden ugyanúgy zajlott, mint 22 éves koromban Lucánál: másfél óra alatt, természetes úton hoztam világra a kisfiamat. Ennek talán az az oka, hogy 29 évig sportoltam. A terhességet azonban nyűgösebben viseltem, mint annak idején a lányommal – emlékezett az egykori röplabdás.

Az okok változatosak

Egyre több nő vállalja negyvenéves kor felett is a szülést. Míg 1985-ben 948, három évvel ezelőtt már 1527 gyermeket hoztak világra negyvenes vagy még idősebb asszonyok. A Központi Statisztikai Hivatal országos, Csongrád megyei és szegedi adataiból is látszik, hogy a nyolcvanas évek második felétől a kilencvenes évek közepéig emelkedik a negyven év feletti anyák által világra hozott csecsemők száma, majd csökkenő tendenciát mutat. Az elmúlt két évben a leglátványosabb az emelkedés: országosan 18, Csongrád megyében 20, Szegeden 35 százalékkal nőtt az ilyen korú nők újszülötteinek száma.

Dobos Ildikó kisfiával, Jakabbal – az édesanya ugyanolyan könnyen szült negyvenévesen, mint huszonkét évvel korábban. Fotó: Segesvári Csaba
Dobos Ildikó kisfiával, Jakabbal – az édesanya ugyanolyan könnyen szült negyvenévesen, mint huszonkét évvel korábban.
Fotó: Segesvári Csaba

A gyermekvállalás kitolódásának – sok más mellett – egyik oka, hogy az új párkapcsolatokat szeretnék egy kisbabával megerősíteni, de az is jellemző, hogy a nők a karrierjükre koncentrálnak, és csak biztos egzisztenciával alapítanak családot.

Genetikai vizsgálatok

– 35 év felett már tudatosabban kell készülni az anyaságra. Érdemes fokozottabban odafigyelni a minőségi táplálkozásra, a vitaminok szedésére. Nem árt, ha fitt a kismama – magyarázta Márton Virág szülész-nőgyógyász, klinikai orvos. Elmondta, ebben a korban már mindenkinek felajánlják a genetikai vizsgálatokat, hiszen 35 év felett nagyobb a kockázata a fejlődési rendellenességeknek. A szakember úgy gondolja, az a legfontosabb, hogy egy leendő anyuka ne csak biológiailag, hanem lelkileg is legyen felkészülve a terhességre.

A legidősebbek

2007-ben Magyarországon egy 51 éves asszony, Szegeden egy 46 éves nő volt a legidősebb, aki újszülöttnek adott életet. Egy internetes portál szerint India egyik északi tartományában él a világ legidősebb anyukája, egy hetvenéves asszony. Mesterséges megtermékenyítést követően nyolc hónapra ikreket szült. A kislány és a kisfiú is 900 grammal jött a világra, császármetszéssel. A nő ötszörös nagymama is, két felnőtt lányától, de a hetvenes éveinek közepén járó férjével annyira vágytak egy kisfiúra, hogy megtakarított pénzükből és bankhitelből részt vettek egy lombikbébiprogramban.

Az első gyermek

Míg az 1980-as években az első gyermeküket szülő nők átlag életkora 22 év volt, addig 2006-ban már 27 év. Az elmúlt hét hónapban 1650 szülést vezettek le a szegedi női klinikán, ebből 61 esetben volt az anyuka negyven év feletti.

Olvasóink írták

 • 4. greencat 2008. augusztus 09. 00:15
  „Én viszont már az unokámnak örülök, eszem ágában sincs ennyi idősen szülni:) 20 éves korára Én már 60 felett lennék, és akkor is még mindig gyerek az a 20 éves felnőtt:) egyengetni kell az útjukat rendesen, na de 60 évesen?? ááá
  De viszont aki nem ismer, az azt hiszi, hogy az unokám a sajátom:) na ennek nagyon örülök:)”
 • 3. katablu 2008. augusztus 07. 17:09
  „Szerintem nem középkörú a 40 körüli nő!!! ez azért túlzás lenne....felnőtt,.és ennyi.”
 • 2. cikicakk55 2008. augusztus 06. 12:41
  „Bizony, a genetikai szűrés nagyon fontos. Én is 41 éves koromban szültem a második fiamat./ 8 vetélés után már nem is hittem benne/. Felhívták a figyelmemet,hogy a genetikai szűrés nem teljesen kockázat mentes, de inkább vállaltam a rizikót,mint sem egy beteg gyermeket neveljek egy életen keresztül.Ráadásul ebben a korban már arra is kell gondolni,hogy meg is kell érni a gyermek önnáló életre alkalmas korát.Egy beteg gyermeket viszont nem lehet soha útjára bocsájtani. Volt olyan ismerősöm aki nem vállalta a genetikai vizsgálatot,mert félt,és bizony down kóros gyermeke született. A genetikai szűrés legkellemetlenebb rész a hason keresztül vett magzatvíz vizsgálata.”
 • 1. univo 2008. augusztus 06. 11:23
  „Magában a cikkben már jól szerepel: 35 év!!!!! E fölött a kor fölött nagyon megnő a genetikai rendellenességek, főleg a Down-kór aránya. 35 fölött mindenféleképpen fokozott figyelmet kell fordítani a magzat genetikai szűrésére, függetlenül a már meglévő gyermekek számától! Tehát 35, nem 40.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halott vevő vásárolta a vegyszert

Szeged - Újabb fordulat az ecetsavanhidrid-ügyben: papíron egy halott férfi vásárolta meg a 115… Tovább olvasom