Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Dupla siker volt Szegeden a Lord of the Dance - galériával

Szeged - Ha az eredeti show monumentalitását nem is, világszínvonalú produkciót így is hozott a Lord of the Dance ír szteptánc show. Pénteken két előadást is tartottak a szegedi sportcsarnokban: Michael Flatley akadémiájának növendékeit állva tapsolta a közönség.
Hatalmas érdeklődés övezte a világhírű ír szteptáncprodukció, a Lord of the Dance szegedi előadását. A magyarországi turné első állomására már hetekkel ezelőtt minden jegy elkelt, így a szervezők úgy döntöttek: egyedülálló módon két előadást is tartanak a Tisza-parti városban. A pótműsorra szintén jól fogytak a jegyek: a színpad előtti nézőtér gyakorlatilag erre is megtelt. Pedig nem voltak olcsók a jegyek: 4900 forint alatt nem kínáltak belépőt, a legjobb helyekért pedig közel 15 ezer forintot kellett fizetni.

Ezért a pénzért viszont valóban világszínvonalú produkciót kapott a szegedi közönség, mely a tizenöt éves táncshow egyfajta premierjét tekinthette meg: teljesen új díszlettel és jelmezekkel álltak színpadra a Michael Flatley akadémia táncosai. Maga a géppuskalábú sztár már évek óta nem szerepel a nevével fémjelzett produkcióban, ám a mai napig saját maga ellenőrzi, hogy amit a közönség kap, az valóban olyan-e, amilyet annak idején megálmodott és színpadra állított.

Az eredeti 1996-os produkcióhoz képest azért több változáson is végbement a műsor. Az első és legfontosabb, hogy a bemutatásakor több tucatnyi táncost felsorakoztató, és éppen ettől monumentálisnak ható produkciót ma már 25 fős társulat mutatja be. Ennyi szereplővel természetesen nem érhető el ugyanaz a hatás, mint amikor a dublini The Point-ban 40 pár sztepcipő kopogott egyszerre a színpadon, de tegyük hozzá, vidéki sportcsarnokokban nem is lenne felépíthető akkora pódium, melyen ennyi szereplő egyszerre elférne. A rendelkezésre álló teret viszont jól kitöltötte ennyi táncos is.

Lord Of The Dance táncshow Szegeden. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Tizenöt évvel az ősbemutató után már a szereplőket is átformálta a társulat: a kedves, aranyruhás Kis Lélekből csörgősipkás bohóc lett, a sötét úr csatlósainak gonoszságát pedig bár eredetileg csupán fekete pólóval jelezte a produkció, mára ők rohamsisakos, szegeccsel kivert ruhás, robotszerű halálosztaggá váltak. Az új kosztümök azonban kétségtelenül látványosak és szépek, és akad belőlük bőven. Talán nem is volt két szám, melyben a táncosok ugyanazt a ruhát viselték volna.

Nem csak a ruhák voltak újak a szegedi előadáson: itt debütált az új díszlet is, mely nem más, mint egy folyton változó, digitálisan vetített háttér. Világszínvonalú fény-és látványvilágot hozott ezzel a produkció, mely rengeteget dobott a műsoron.

Bár a színpadot alulról hangosították, előfordult, hogy éppen a lényeg, a sztepcipők kopogása nem hallatszott kellőképpen a zenétől. Pedig a közönség ezt várta: egy-egy erre kihegyezett táncbetét után hangos ovációval fogadták a szinte mozdulatlan testtel és valószínűtlenül gyorsan pörgő lábbal kopogó szereplőket. A gonoszok serege e tekintetben letáncolta a jókat: dinamikus előadásuk minden alkalommal vastapsot kapott. S bár a darab végén természetesen a jók győznek, a táncpárbajt egyértelműen a sötét úr nyerte. A délutáni előadás Don Dorcha-ja egyszerűen letáncolta társát, aki a Tánc urának szerepében, melyben egykor Michael Flatley brillírozott, csupán halvány mása tudott lenni a mesternek. Az esti előadáson pedig nem is kérdés, kinek tapsolt a közönség, hiszen abban a szereposztásban a negatív főhőst egy magyar táncos, Papp Zoltán alakította. Rajta kívül egyébként a társulatban még három magyar táncos szerepel.

A produkcióban egyébként bevett szokás, hogy több szereposztásban dolgoznak, Szegeden azonban ennek különösen nagy jelentősége volt, hiszen a két előadás között mindössze egy órát tudtak pihenni a táncosok. Hogy milyen nagy megterhelésnek vannak kitéve, jól mutatja, hogy a másfél órás show alatt akár 2-3 kilót is leadnak. Szegeden viszont a szervezők ezt nem hagyták: magyaros ételekből – többek között halászléből és madártejből – összeállított menüvel kedveskedtek a nemzetközi stábnak. Az ételsornak állítólag nagy sikere volt, a Lord of the Dance szegedi showjának viszont biztos. Mindkét előadás után ugyanis állva tapsolt a közönség.

Olvasóink írták

 • 8. vogyo60 2011. november 14. 06:28
  „Szép előadás volt. Szépséghibája volt, hogy "Mindkét előadás után ugyanis állva tapsolt a közönség. " addig integettek a színpadról, hogy csak felálltak az elől ülők, és lassan utána a többiek is.”
 • 7. la-za 2011. november 13. 09:19
  „Cselac!

  Jó a videó :D

  Igazad van! Itthon is meg lehetne tölteni a nézőteret a magyar néptánccal, legyen az autentikus vagy tematikus...egyszerűen szándék nincsen rá. A kedvenc példám a Naplegenda: 1999 óta mindenütt (belföldön és külföldön egyaránt) telt ház előtt adja elő a Magyar Állami Népi Együttes, a Szegedi Szabadtérire mégsem hozták még el....

  fili-busz!
  Rengeteg féle román tánc van....szerintem nem összehasonlítható a kettő. Mindegyiknek megvan a maga szépsége.”
 • 6. v.imre 2011. november 12. 19:12
  „Látványos, fergeteges lehetett... Csak a közölt képre mondom: Aki nem lép egyszerre, nem kap rétest estére. :-) Nem ennek a képnek kellene szerepelni itt, a nyitó lapon kiemelve.”
 • 5. fili-busz 2011. november 12. 15:42
  „Nekem nem különös.
  Nem több egy román vagy akármilyen népi táncnál.
  De ízlések és pofonok....
  Akinek teszik nézze!”
 • 4. Smerdis 2011. november 12. 14:11
  „őszintén szólva én elég gagyinak tartom ezt a csípőre tett kézzel ugrabugrát.”
 • 3. cselac 2011. november 12. 12:55
  „Nem leszólva az előadást, de fura egy világot élünk azért...a virtuóz magyar néptánc bárhol a világon termeket tölt meg, Szegeden meg a virtuóz ír arat sikert. Mondjuk az írek meg is becsülik saját értékeiket...

  A lengyelek meg ezt gondolják az ír táncról: http://indavideo.hu/video/Az_ir_tanc_eredete :D”
 • 2. 620829 2011. november 12. 11:39
  „Na végre egy jó pont is..nem csak mindig a sírás...nekem 5 filmem van róla 2 feldolgozás is az említett műről---+ a kelta tigris...nagyon szép minőség...gratulka neki - nekik.....EGY KIS MINŐSÉG A SOK SZEMÉT KÖZÖTT.....AMI SAJNA A MAYGAR TV-KBŐL MOST ÁRAD.....ILYEN MÜSORT KELLENE LEADNI ÉS LENNE NÉZETTSÉG.”
 • 1. csafe 2011. november 12. 00:00
  „Fergeteges volt, gyönyörű volt :-)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kepli: a Mal Zrt. az elsődleges felelős a lúgömlésért

Szeged - Október 27-én az országgyűlés egyhangúlag elfogadta a vörösiszap-katasztrófát vizsgáló… Tovább olvasom