Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Duplájára nőtt a művelődési ház

Kedden este felavatták a megújult petőfitelepi Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtárat. A hajdani helyére kétszer akkora közösségi ház épült, színházteremmel.
Fotó: Frank Yvette
Harminc esztendeje épült Petőfitelep főterén a templom mögötti művelődési ház. Már a megnyitásakor is szűkösnek bizonyult. Helyet kapott benne a Somogyi-könyvtár első fiókkönyvtára is. Noha a bővítés már az eredeti tervekben is szerepelt, az elmúlt három évtizedben nem történt különösebb változtatás. A petőfitelepiek a szomszédos Tápéra jártak át bálozni és nagyobb rendezvényekre.

– A Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár 133 millió forintból újult meg. Az építkezés idejére a könyvtárat a szomszédos iskola fogadta be. Nyugdíjasklubjaink, művészeti iskolánk, tánccsoportunk és az egyesületek kitartottak. Most mindnyájan visszaköltöztek – mutatta be a helyi közösségi életet Jarabekné Treplán Mariann igazgató. – A Szántó Kovács János utca felé nyílik az új főbejárat, eléje kis fogadóteret alakítottunk ki. Az épület külsejét a régihez hasonlóan klinkertéglával díszítettük, így a látvány a térhez is illeszkedik – kalauzolt az épületben Kónya Imre tervező. A kétszáz fős nagyterem különlegessége az új színpad. A hajdani nagytermet a tervező három részre osztotta: kiállítótermet és kézműves-foglalkoztatót, valamint irodát alakított ki. A könyvtárat a régi kisterem és a korábbi iroda összenyitott helyiségeibe rendezte be. Ezzel az alapterülete duplájára nőtt, a művelődési házzal felül tágas galéria köti össze.


Megtelt

Az átadási ünnepségre megtelt a ház kedden este. Botka László polgármester megköszönte a tervező, a kivitelezők és az intézményvezetők munkáját. Gila Ferenc, önkormányzati képviselő köszöntötte a vendégeket, Papp László református lelkész és Balogh József plébánia kormányzó mondott áldást. A színpadot ezután az ovisok, iskolások, a Suzuki hegedűegyüttes, Tóth Andrásné népdalénekes és a Szépkorúak népdalköre vette birtokába. Megkoszorúzták a Petőfi-szobrot, majd tűzijátékkal zárult az ünnepség.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eskü és tüntetés

Erdélyben két március 15-i esemény készül, megtestesítve a dilemmát: politikai alkuk révén vagy… Tovább olvasom