Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Dúskálunk a harmadik dimenzióban

Szeged - A város tobzódik a 3D-ben, míg másoknak egyetlen ilyen mozi sem jut. A technikai újdonság egyelőre beviszi a nézőt a filmszínházba, de hogy újra menjen, ahhoz jó alkotások kellenek.
Két, 3D-s filmek lejátszására alkalmas mozija is van Szegednek, más nagyvárosnak egy sem. Értékeljünk vagy hidegen hagy? Tart még az újdonság varázsa, vagy hanyagoljuk a harmadik dimenziót?

– Szegeden hagyományosan és kivételesen népszerű a mozi, köszönhetően részben annak, hogy egyetemi város. A Belvárosi eleve mozinak épült, ezért ismert, exkluzív intézmény, amire büszkék az emberek – mondta Vörösné Séllei Emma, a Belvárosi mozi vezetője. Ők alakíttatták ki előbb – vidéken először – a 3D lejátszására is alkalmas digitális technikát. A felújításokat is magában foglaló beruházás 40 millió forintba került, az önkormányzat állta a költségeket.

A szegedi plázában lévő Cinema City a nyomukban járt: néhány nappal később kezdte vetíteni a háromdimenziós filmeket. A hálózatnak Győrben és Budapesten van még 3D-s terme.

A Belvárosi mozi 3D-s termének avatásán. Fotó: Schmidt Andrea
A Belvárosi mozi 3D-s termének avatásán.
Fotó: Schmidt Andrea

– A verseny ránk nézve jó, azt mutatja, hogy a Cinema City vetélytársnak tart – értékelt Boros Gyula, a mozit kezelő Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft. igazgatója. A kérdésre, hogy a város részéről jó döntés volt-e a beruházás, közölte: a digitális technikáé a jövő, mindenképpen ki kellett építeni. Hozzátette ugyanakkor, hogy a válság a filmszínházak számára sem jött jól, érzékelik, hogy spórolnak a nézők.

Az újdonság mégis sokakat vonz, a Volt című animációs mesére a Belvárosiban annyian váltottak jegyet, mint annak idején a Die Hard-sorozat filmjeire, összesen 5500-an. Ez kimondottan siker, ahogy az a nézők reakciója is: több iskolás csoport felállva tapsolt. Második helyen szerepelt a U2 koncertfilm, majd a Véres Valentin nagyjából 3000 nézővel.

– Az emberek kíváncsiak voltak a technikára, de ahhoz, hogy újra jöjjenek, jó filmre van szükség. Ha film van, közönség is van, ez igaz a hagyományos technikával készült alkotásokra is – jelentette ki Szabó Éva Andrea, a Belvárosi mozi művészeti és marketingmenedzsere. Szerinte most már az élőszereplős alkotásokat várja a 3D közönsége.

Kedves magyar közönség

„Kedves magyar közönség! Nagy örömmel látogattam az 'én mozimat', boldogsággal tölt el, hogy ennek a filmszínháznak van a legnagyobb 3D vászna a jelen pillanatban az egész világon és ilyen ragyogó minőséggel" – írta a Belvárosi mozi vendégkönyvébe Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőr 2009. január 24-én.

Mit néztünk?

Április 25-én 18 órakor a szegedi Cinema Cityben 61-en nézték a 3D-s Szörnyek az űrlények ellent, a többiek eggyel kevesebb dimenzióban szórakoztak. 45-en az Álom.net-et, 27-en az Egy boltkóros naplóját, 23-an a Miért éppen Minnesotát, 20-an a Boszorkányhegyet választották. A Belvárosi moziban ekkor még tartott a Francia filmnapok, a rendezvény egyik filmje volt a Külvárosi mulató, ezt 25-én összesen 82-en látták. A felolvasót 75-en nézték, a Szörnyek az űrlények ellent 37-en.

Olvasóink írták

 • 3. tony64 2009. május 05. 00:16
  „Ez azért elég figyelemre méltó, hogy Szegeden van a világ legnagyobb(!) 3D-s filmvászna!!!”
 • 2. Yucca 2009. május 04. 21:38
  „Én a U2 filmet néztem 3 D-ben, óriási élmény volt! Persze ehhez hozzájárult az is, hogy imádom a zenekart!
  (Az Eddát pl. még akkor sem néztem volna meg, ha nekem fizetnek érte...)”
 • 1. tahoszegedi 2009. május 04. 18:05
  „Én már nem dúskálok a 3D-ben,

  a pénztárcám mélysége a 0-val egyenlő”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Oszter és a betyárok

Szeged - Nem éppen betyáros menüt, liba- és kacsacombot szervíroztak szombat délben az ópusztaszeri… Tovább olvasom