Délmagyar logó

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

E-képviselők: laptopra cserélték a papírt

Szeged - Szegeden, Vásárhelyen és Csongrádon már elektronikus úton kapják az előterjesztéseket, és laptoppal járnak testületi ülésre a helyi képviselők. Szentesen és Makón csak tervezik a modernizálást, ott még mindig a papír a divat.
Egyre több megyei településen már nem papírhalommal, hanem laptoppal a hónuk alatt érkeznek a képviselők a testületi ülésekre. A polgármesterrel együtt 18 tagú csongrádi testületben nemcsak a városatyák, de a külső szakértők is vásárolhattak tiszteletdíjuk terhére számítógépet – részletfizetéssel. A gépek értéke 120 ezer forint körüli.

Vásárhelyen már az előző ciklusban is ez volt a rend, a 24 fős testület tagjai képviselői alapjuk felhasználásával juthattak gépekhez. Ezzel nem csupán a papírral takarékoskodunk – vallja az informatikában járatos képviselő, Gyömrő-Molnár Imre. Miután a városban már meghonosodott az e-ügyintézés, a képviselők is ezt használják, az üléseken pedig nagy segítség, hogy a városatyák azonnal utána tudnak nézni az önkormányzati adatbázisban vagy a világhálón bárminek.

Szegeden tavaly ősz óta elektronikus úton kapják a képviselők a közgyűlési előterjesztéseket. Az önkormányzat 37 millió forintot különített el a rendszer kiépítésére és a laptopok beszerzésére. A megyeszékhelyen a polgármesterrel együtt 43 tagú a képviselő-testület.

Vásárhelyen már természetes a hordozható számítógép. A rendőrmotorokat is már a laptopjaikon nézték meg a közgyűlés tagjai. Fotó: Tésik Attila
Vásárhelyen már természetes a hordozható számítógép. A rendőrmotorokat is már a laptopjaikon
nézték meg a közgyűlés tagjai. Fotó: Tésik Attila

Szentesen és Makón még papíron kapják az előterjesztéseket a képviselők. A Kurca-parti város jegyzője, Sztantics Csaba elmondta: ötletként már felmerült a laptop, a beruházáson azonban még gondolkoznak. A szentesi testület 24 tagú. Makó informatikai tanácsnoka, Almási Pál elmondta: kétszer is pályáztak az ügyben, de nem nyertek. Egy éve valószínűleg azért nem kaptak pénzt, mert az Unió már nem a gépbeszerzést, hanem inkább a tartalomfejlesztést támogatja. A 24 tagú testületben egyébként már vannak olyanok, akik elektronikus úton kérik az előterjesztéseket.

Kiszombori kiképzés

A makói kistérségben Kiszomboron használtak elsőként laptopot a képviselők. Két éve a 12 testületi tag nemcsak gépet kapott, de kiképzést is, így az idősebbek is hamar megbarátkoztak a számítógéppel. Évente 12-szer van rendes és mostanában majdnem ugyanennyiszer rendkívüli ülés, egy-egy meghívó nagyjából 30 oldalas volna - mondja a polgármester, Szegvári Ernőné. Sokat spórolnak a papíron és a fénymásoláson – most mindenki CD-n kapja meg az előterjesztéseket. A képviselők saját alapjukból vásárolták a laptopot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vásárlásmánia: venni vagy nem venni?

Szeged - Ha valaki nem tud ellenállni egy cipőnek vagy egy táskának, pedig nincs is rá szüksége, az… Tovább olvasom