Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

E-vám segíti a vállalkozókat

Számos újítást vezet be január elsejétől a pénzügyőrség a vámkezelésben. Szélesítik az elektronikus vámkezelések körét, a környezetvédelmi termékdíj jövőre már a vámőrség hatáskörébe tartozik. Ezekre, akárcsak a schengeni határváltozásokkal járó feladatokra, felkészült a Vám- és Pénzügyőrség Dél-alföldi Regionális Parancsnoksága – tudtuk meg Márkus András dandártábornoktól.
– Az e-, vagyis az elektronikus vám jelentősen meggyorsítja a vámkezeléseket, alkalmazásával nem kell okmányokat kitölteni, hanem megfelelő regisztráció mellett elektronikus árunyilatkozat-adás alapján vámoltathatnak az ügyfelek. A vámhatóság partnereit elektronikus üzenetben értesíti a vizsgálatról, s csupán ebben az esetben kell a szállítmányt kísérő iratokat a vámhatósághoz benyújtani. Az e-vám másik pillére a kiviteli ellenőrző rendszer, amelynek a feladata a kiviteli vámeljárásokban érintett különböző szereplők – gazdálkodók, vámhatóság, adóhivatal, egyéb kormányzati szervek – közötti elektronikus üzenetcserén alapuló kommunikáció biztosítása. Így a vámeljárás gyorsabbá, biztonságosabbá és könnyebben ellenőrizhetővé válik – mondta el Márkus András régióparancsnok.

Márkus András dandártábornok

Megtudtuk a dandártábornoktól: január 1-jétől a vámőrség látja el a környezetvédelmi termékdíj bevallásával, kiszabásával, befizetésével, visszaigénylésével és ellenőrzésével kapcsolatos adóhatósági feladatokat. A módosítást az tette indokolttá, hogy a vám- és pénzügyőrség hatékonyabban képes ellátni a termékdíj beszedését, mivel a termékdíjköteles termékek minőségének megállapítására széles körű jogosítványokkal rendelkezik. Másfelől a termékdíjköteles áruk jelentős hányada importként jön Magyarországra, így a pénzügyőrség egyébként is kapcsolatba kerül azokkal.

Hulladékharc

Mit tehet egy kormányzat, hogy az országot ne borítsa el a szemét? Bevezeti a környezetvédelmi termékdíjat. Ilyen terheli a kőolajtermékek egy részének, a gumiabroncsnak, a csomagolóanyagoknak, az akkumulátoroknak, valamint az elektromos berendezéseknek belföldi forgalomba hozóit vagy saját célú felhasználóit. 
Újdonság még a jövedéki szankciórendszer módosítása. A jövedéki bírság esetében a minimum jogi személyeknél 100 ezerről 150 ezerre, a természetes személyek esetében 20 ezerről 30 ezerre nő, a helyszínen kiszabható bírság pedig fix összegűvé alakul: 20 ezer forint lesz. Megemlítette még Márkus tábornok: bevezetik az alkoholtermékekre a vonalkódos, a tényleges alkoholtartalom ellenőrizhetőségét közvetlenül biztosító zárjegyet, és ehhez kapcsolódóan a zárjegyfelhasználók napi adatszolgáltatási kötelezettségét.

– Magyarország schengeni csatlakozása az év végével alapvetően a határrendészeti ellenőrzés szempontjából határoz meg új feladatokat.

Természetesen a vámhatóság a határőrizet rendjéhez alkalmazkodik, egyes határátkelőhelyeken az egymegállásos ellenőrzést alkalmazza. Régiónkban egyébként a közúti határátkelőhelyek közül Röszkét kivéve, mindenütt egymegállásos ellenőrzéssel szembesülhetnek az utasok. Alapvetően a vámőrség célja is a zökkenőmentes, a lehető legkisebb várakozással járó utasforgalom. Azonban a gyors átléptetés sem sértheti, illetve korlátozhatja az ellenőrzés hatékonyságát, a várható forgalom alapján, rugalmas vezényléssel oldjuk meg a szolgálatot – tudtuk meg Márkus Andrástól.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minőség és adott szó

A lapunk kezdeményezésére alapított, a gazdaságban elért sikereket elismerő Délmagyarország… Tovább olvasom