Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 20°C Még több cikk.

Ebek harmincadján az újszegedi Eko-park

Újszeged legszebb és legértékesebb nyolchektáros területének üzemeltetése mára megbénult azzal, hogy 1990-ben egy alapítványhoz került.
Újszeged legszebb és legértékesebb nyolchektáros területének üzemeltetése mára megbénult azzal, hogy 1990-ben egy alapítványhoz került. Eladni csak akkor lehetne, ha a tíz kuratóriumi tagból mindenki igennel szavazna. Az egymilliárdnál is többet érő terület pusztul, minden esztendő újabb több millió forintos veszteséget hoz.

Ábrándokat kerget az, aki azt hiszi, a valahai újszegedi KISZ-iskola és -tábor vadregényes területe ma is ugyanolyan, mint két évtizede volt. A főépület egyes részeit, a teniszpályákat, az éttermet leszámítva az eldugottabb helyek hajléktalantanyára emlékeztetnek. A vállalkozások lakta és bérelte frontokon is csak nagy erőfeszítések árán lehet megőrizni az állagot: több sebből vérzik a modernnek tűnő épületegyüttes. Hogy annak idején társadalmi munkában épült, annak most jönnek elő a következményei, ráadásul akkoriban energiatakarékosságról még szó sem volt. Az Eko-park épületeinek fűtésszámlája havi másfél millió forint – a téli hónapokban.

Alapítók

A DMGYIA eredeti 17 alapítója közül 9 maradt: a megyei önkormányzat, az evangélikus egyházközösség, a Fidesz, az Ifjúsági Demokrata Fórum, a Körgát Klub, a cserkész- és az úttörőszövetség, a püspöki hatóság, valamint a Szedipesz. A kuratórium tagjai: Árpádfalvi Edina, Sütöri László, Szondi Ildikó (Szedipesz), Balogh László (IDF), Budai Géza (Fidesz), Farkas Tibor (független), Kerekes Lászlóné (cserkészszövetség), Korom István (Vöröskereszt), Laluskáné Ritz Judit és Pataki Mária (püspöki hatóság).

Farkas Tibor, az Eko-park igazgatója elmondja, mintegy 20 bérlő használja az ingatlanokat, közülük a kicsik vannak többségben, de a nagyok – mint például a General Nyomda – hozzák a bevételt. Azt a bevételt, amit megesznek a kiadások, sőt mínuszba fordítják a büdzsét: évek óta hárommillió forint körüli veszteséggel zárják a kasszát. Farkas Tibor a lezárt mérleg számai ellenére – e cikk szerzője a saját szemével látta – állítja azt, hogy nincs is veszteség, hiszen mindig ugyanannyi pénz volt éppen a számlájukon. Míg Sütöri László, az Eko-parkot tulajdonló alapítvány kuratóriumának elnöke kijelenti, veszteséges az üzemeltetés.

Az Eko-park 1990-ben került a Dél-magyarországi Gyermek- és Ifjúsági Alapítvány (DMGYIA) tulajdonába, hogy jó kezekbe kerüljön a múlt rendszer ifjúsági célokat szolgáló vagyona. A parkért az alapítvány kuratóriuma felelős, amely jogszerűen hoz döntéseket, viszont lebénítja az alapító okiratban szereplő kitétel, ami szerint elidegenítésről, hitelfelvételről csak teljes konszenzussal határozhatnak. Ma már csak azt menthetné meg a parkot, ha eladnák, de mindig van, aki a felvetés ellen szavaz. Nemrégiben a Szövetség utca felőli egy hektárért 100 millió forintot, valamint egy 40 fős ifjúsági szállót ígértek, de az ajánlatot leszavazták. 1996 óta nem volt felügyelőbizottsági ülés, mert az egyik alapító, a Körgát Klub elérhetetlen: még a hivatalos leveleket sem veszi át. A valaha inkubátorházként is működő Eko-park helyzetét az is nehezíti, hogy a bérlőktől nem kérhet belvárosi bérleti díjakat, holott itt nemcsak magát az épületet, hanem a parkot, a hatalmas platánokból álló erdőt is „el kellene tartani".

Történet 1990–2007

A rendszerváltás előtt a mai Eko-park a KISZ Központi Bizottságának tulajdona volt, amely a vagyont a sorsfordító években 100 forintért ruházta át a megyei KISZ-re. Ettől a szervezettől került 1990-ben az alapítványhoz. A kuratórium úgy látta, jobb, ha kiadják üzemeltetésre: 1996-ig a Talent Kft. működtette. Azóta újra a kuratórium próbálkozik a nyolc hektár üzemeltetésével.

Sütöri Lászlóval teszünk egy sétát a volt KISZ-táborban. A főépület nagyterme üres, lepusztult, néha veszik csak ki egy-egy lakodalomra. A teniszpályákat egyesület, az éttermet vállalkozó üzemelteti: mindkét terület szép, üde színfolt az Eko-parkban. Noha közvetlen környezetük elhanyagolt. A döbbenet eztán következik: a volt ifjúsági szállások, apartmanépületek szükséglakásokra emlékeztetnek. Mellettük lepukkant kocsik, kutyaólak, kimustrált háztartási gépek, szemét – és méhészet. Farkas Tibor szerint húszezret fizetnek a bérlők havonta, plusz rezsi. Sütöri László azonban a fejét ingatja.

A végső megoldás a kuratórium elnöke szerint csak az eladás lehet. A terület könyv szerinti értéke ugyan mindössze 46 millió, de egymilliárd forintnál is többet ér. Farkas Tibor viszont úgy véli, ha egy-két nagyobb bérlő „beesne", maradhatna minden a régiben. A felújítást pályázati pénzből valósítaná meg, holott önerő felmutatására alig van esély. Szerinte hitelt kellene felvenni. Nemrégiben pályázatot írtak ki az Eko-park üzemeltetésére, de a két jelentkező értékelhetetlen ajánlatot tett.

Olvasóink írták

 • 3. tonda 2008. április 02. 06:09
  „ehez már pofa kell gyerekek .
  Egy ilyen köcsög hogy szarjak a pofájába még nézni is rossz.
  Főleg hogy egyszer már kirúgták egyik állásából kiskorú molesztálása miatt.”
 • 2. madártej 2008. január 16. 13:37
  „Nem az első eset lenne, hogy egy értéket olcsó pénzen elkótyavetyélnek...”
 • 1. Takács Antal 2008. január 03. 15:52
  „Takács Antal vagyok, de lehetnék akár XY is. Az Eko-parkkal kapcsolatosan, illetve a politikával kapcsolatosan semleges szemlélőként az alábbiakat szeretném hozzáfűzni.

  1. Az Eko-park az igazgató váltás óta kezd hajléktalanszálló illetve cigánytelep kinézetet ölteni.
  2. Az Eko-park területe sohasem volt még olyan ápolatlan mint az utóbbi pár hónapban.
  3. A baloldali komcsi érzelmű igazgató elvtárs valószínüleg így akarja a teljes ellehetetlenülés szélére sodorni (lezüllesztés, igénytelenítés)
  4. Szilveszterkor volt szerencsém kívülről látni milyen társaság az amely majd "a jövő baloldali nemzedékét fogja" adni, jól éreztük magukat, töréssel-zúzással elütve az időt az Eko-parkban.
  5. Sajnálatos családi tapasztalatok mondatják velem, hogy érdemes lenni megnézni van e közvetlen irányítást végző személyek, vagy bizottsági tagok között olyanok, akik az ellehetetlenítéssel könnyebben hozzájuthatnak az Eko-park területéhez, ezzel segítve elő egy-két baloldali elvtárs meggazdagodását. Nem kellene hagyni, hogy nekünk, pár ezer szegedinek, aki gyerekkorának egy-két napját itt töltötte táborozással, végig kelljen néznünk ahogy banki vagy építési manipuláció "áldozata" lesz szeretett Eko-parkunk.
  Maradok Tisztelettel.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A virginiai vérengzés után: Amerika gyászol

Az egyetem sportcsarnokában kedden tizenötezer diák gyűlt össze, ahol sportrigmusok skandálásával,… Tovább olvasom