Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 21°C Még több cikk.

Eboltás a szabad ég alatt

A napokban több helyre is elvihetjük Szegeden a kedvencünket eboltásra. Amíg korábban évente négy, úgynevezett összevezetéses oltást is rendeztek erre a célra engedélyt kapott közterületen, addig manapság évente csak egyszer van erre lehetőség. A Szegedi Vadaspark gépkocsiparkolója mellett nézelődtünk – kutyák és gazdik között.
– Azért húzták be a farkukat, mert megérezték, hogy oltásra visszük őket – magyarázta meg a két németjuhász viselkedését Dobó Andrásné. Dzseni, a tízéves szuka és feleannyi idős kölyke, Cézár valóban félénken bújtak a gazdájuk lábához, miközben az állatorvos előkészítette a fecskendőt. Aztán gyorsan kiderült, fölösleges volt az izgatottságuk, mert mire akár csak egyet is vakkanthattak volna, a fehér köpenyes doktor máris végzett a dolgával.

Bede Miklós staffordshire keveréke is békés kutyusnak tűnt. A gazdája szerint azonban nem mindig ilyen nyugodt. – Az asszony hozta haza három éve egy kartondobozban. Még a macskánk is nagyobb volt, mint a Zeki. A szomszéd cicáját még megtűri, de a többit felkergeti a fára. A postásunkat sem igazán kedveli. Ha meglátja a kézbesítőt, nem lehet levakarni a kerítésről. Nem győzzük újrafesteni a kaput – bizonygatta az öntödei segédmunkás férfi és már vehette is elő a brifkóját. Zeki túl volt a szurin.

Ragaszkodnak a hagyományoshoz

Az összevezetett oltásnak régi hagyományai vannak. A kutyatulajdonosok is ragaszkodnak hozzá, mégis ideálisabb lenne, ha az állatorvosok a rendelőben végeznék el az oltást – mondta el Szántó Tibor, hatósági főállatorvos. A kutyákat az első évben kétszer, ezt követően évente egyszer kell beoltani veszettség ellen, egyidejűleg a féregtelenítést is kötelezően el kell végeztetni.

– A három óra alatt alig ötvenen voltak. Régebben évente négy összevezetéses oltást rendeztünk. Manapság már csak egyszer, tavasszal jövünk ki a rendelőkből. Állatvédelmi szempontból ugyanis nem felel meg az engedélyezett közterületen zajló oltás az európai normáknak. Az ebek szennyezik a helyszínt és egymást hergelve balesetet is okozhatnak – mondta el a vadasparkhoz kirendelt állatorvos, Maksai Ferenc, miközben az oltási könyvbe bejegyezte az oltás tényét.

A veszettség elleni oltásért 2300 forintot, míg a szintén kötelező féregtelenítésért – a kutya súlyától függően, tíz kilogrammonként – további száz forintot kellett fizetniük a gazdiknak.

Kovácsné Terhes Marianna egy meghatározhatatlan fajtájú, ötéves kutyát húzott maga mögött. A termetes négylábú akkor került a családhoz, amikor az asszony 14 éves kislánya egy hegedű és egy kutyus közül választhatott. A könyvelő anyuka korábban rendelőbe vitte oltatni a kutyájukat, de szerinte ott túl sokat kértek a vakcinákért. – Igaz, hogy nem csak a veszettség elleni oltást kapta meg Rocky, mégis sokallottam, hogy tízezer forintnál is többet kellett fizetnünk. Ezért hoztam most ide. Nem is csalódtam, mert gyorsan végeztünk és csak a negyedébe került.

Olvasóink írták

  • 1. Kutyatulaj 2008. május 09. 07:41
    „Hamár a körtöltésen kívül mindenütt van összevezetéses eboltás,
    akkor Tápé miért maradt ki ? Lehet,hogy a körtöltés át lett helyezve ?, de akkor Petőfitelep hova esik ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Határátkelőt avatnak Tiszaszigeten

Négy szárazföldi határátkelő működik a megyében: Nagylaknál és Kiszombornál Romániába,… Tovább olvasom