Délmagyar logó

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Ebzárlat május elejéig

Elzárva kell tartani a kutyákat és macskákat tegnap óta Szegeden, megkezdődött ugyanis a rókák veszettség elleni immunizálása. Repülőgépről szórják szét a vakcinát, melyet a vadállatoknak kell megenniük ahhoz, hogy megakadályozható legyen a betegség kialakulása.
A kóbor kutyák bizonyára kivételek a tiltás alól Fotó: Gyenes Kálmán
Ebzárlat és legeltetési tilalom van érvényben tegnap óta Szegeden. Május 7-éig a macskákat elzárva, a kutyákat megkötve kell tartani úgy, hogy azok más emberrel és állattal ne érintkezhessenek. A kutyákat mindemellett sétáltatni is csak pórázzal és szájkosárral lehet. A szabadon talált állatokat a polgármesteri hivatal kártalanítás nélkül leöletheti.

Az intézkedésre azért volt szükség, mert a héten folyik a rókák csalétkes immunizálása. Repülőgépről szórják szét azt a vakcinát, melyet az állatok megesznek, néhány hét után pedig kialakul szervezetükben a veszettség elleni védettség. – Ez az eljárás évek óta bevált módszer – mondta el Szűcs László kerületi főállatorvos. – Olyannyira sikeres, hogy tavaly például az egész megyében nem találtunk egyetlen veszett rókát sem.

Mindehhez persze az szükséges, hogy a csalétket valóban a rókák egyék meg, ezért kell a háziállatokat erre az időszakra elzárni. A vakcina egyébként a kutyákra sem jelentene semmiféle egészségügyi kockázatot. Igaz, a tapasztalatok azt mutatják, többségében nem is szívesen eszik meg.

A repülőgépes immunizálás évek óta folyik a városban, minden tavasszal és ősszel. Az állattartók komolyan veszik az ebzárlatot, nincs több dolga a sintérnek ilyenkor sem. Az algyői gyepmesteri telepen azt a felvilágosítást kaptuk: az elkóborolt állatok lelövése Szegeden nem jöhet szóba, hiszen nincs fegyverük. Így csupán ugyanazt tudják tenni most is, amit máskor: a gazdátlanul kóborló négylábúakat befogják és elszállítják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Siket Judit: Nem történt csalás

Nincs arra konkrét adat, hogy a megyében választási csalás történt volna. A választási… Tovább olvasom