Délmagyar logó

2019. 07. 20. szombat - Illés 17°C | 30°C Még több cikk.

Eddig jó - mondják a sárgabarack-termelők: tavaly elfagyott, most szépen virágzik, járják a méhek

Eddig jó - mondják a sárgabarack-termelők: tavaly elfagyott, most szépen virágzik, járják a méhek
Tavaly olyan fagykár érte, amit a lexikonba is beleírtak, most viszont eddig nem alakul rosszul a tavasz a sárgabarackfák számára. Tavalyelőtt március 27-én még fagy volt mifelénk, április közepén pedig hó.
„Az Európai Unióban 65 ezer hektáron termesztik, és az éves termésmennyiség 700 ezer tonna. Magyarországon évente 30 ezer tonna kajszibarackot termelnek, de hideg időjárás, vagy a virágzáskor jelentkező fagyok esetén ez visszaeshet 10 000 tonnára, mint 2018-ban" – vagyis a tavalyi fagykár az internetes lexikonba is bekerült a „kajszi, kajszibarack vagy sárgabarack" szócikk alatt. Tavaly a legjobban ezt a gyümölcsöt tizedelte meg az időjárás. Ami a csonthéjas gyümölcsöket illeti, egy évvel korábban sem volt sokkal jobb a helyzet. 2017. március 27-én a környékünkön mínusz 3–5 fok volt, április 19-én pedig havazott. Szóval igazságtalanok, akik a közösségi oldalon ezen a héten a Sándorokat, Józsefeket és Benedekeket köszöntve a jó időt kérik számon.

– A kajszifák szempontjából most nincs különösebb probléma. Kedden is jó volt az idő, járják a méhek a virágokat, komolyabb lehűlés nem várható. Jövő szerdára mutat az előrejelzés nullafokos esti hőmérsékletet – reagált kérdésünkre Sipos József növényorvos, méhész. 

– A méhek szempontjából nézve a téli hőmérséklet az áttelelés tekintetében kedvező volt. Viszont az atkapopuláció szaporodási lánca sem szakadt meg. Meggyengültek a méhcsaládok. Ismert, hogy tavaly jelentős méhpusztulás volt Magyarországon. A méhek most már intenzíven mozognak, és hordanak is, a fűz, a mogyoró, a mandula után egyszerre, robbanásszerűen kezdett virágozni a kajszi.
Egyszerre, robbanásszerűen virágoznak a sárgabarackfák. És ilyenkor gyakran megfáznak. Fotó: Török János
Egyszerre, robbanásszerűen virágoznak a sárgabarackfák. És ilyenkor gyakran megfáznak.
Fotó: Török János
A vásárhelyi növényorvos arra hívja fel a figyelmet, hogy ez sok szempontból érzékeny fázis. A 12–14 napig is virágzó sárgabarackfákat nem csak a fagy viselheti meg. Fagypont fölötti éjjeli hőmérsékleten is megfázhat a virág. Érzékenyebbek a gombabetegségekre is ilyenkor, a monília a virágon keresztül is terjed. – Ilyenkor permetezni csak méhkímélő szerekkel szabad – mondta Sipos József.

Olyan időjárás, ami mindennek és mindenkinek megfelel, sosem lesz. A sárgabarack például jól tűri a szárazságot, de sok más növény megreked a fejlődésben a mostani aszály miatt. És ahogy komoly lehűlésre, úgy jelentős esőre sem lehet számítani mostanában. Ilyen körülmények között – figyelmeztet a növényorvos – oda kell figyelni arra, hogy a talaj maradék nedvessége megmaradjon.
Csomag az érseknek, Törökországból

A törököknek biztosan volt közük ahhoz, hogy Magyarországon elterjedt a sárgabarack-termesztés. „Érdekes megfigyelni, hogy az alföldi sárgabarack-termesztés ősi helyei mennyire egybeesnek a török hódoltság nagy khász-birtokaival (szultáni birtok): Cegléd, Nagykőrös, Kecskemét, Halas, Szeged, Szabadka, Tolna." „Pázmány Péter egyenesen Törökországból hozatott csemetéket, és oltogatással ő maga is szaporította azokat..." – írja Surányi Dezső Kecskeméti baracksirató című tanulmányában, a Kecskeméten megjelenő Forrás folyóiratban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A duális képzésről beszéltek a mérnöki karon

Duális képzések és szolgáltatások fejlesztése a Szegedi Tudományegyetemen címmel rendeztek szerdán… Tovább olvasom