Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Eddig nyelték az ''euróbékát'' az utazási irodák

Az elmúlt fél évben több mint tíz százalékkal romlott a forint az euróhoz képest, a többletköltséget eddig lenyelték az utazási irodák. A szegedi cégek nagyjából öt százalékkal emelték áraikat. Már most látszik, főszezonban húsz százalékkal kevesebben utaznak, mint tavaly.
Egyelőre elmaradt a jelentős mértékű drágulás az utazási irodáknál. Fotó: Frank Yvette
Januárban csak kevéssel került többe 250 forintnál egy euró, mára 280-284 forintot fizetünk érte. A költségeiket nagyrészt euróban fizető szegedi utazási irodák is áremelésre kényszerültek, áraikat ugyanis még a tavalyi pénzügyi feltételekkel kalkulálták.

A Proko Travel június 22-étől emelte öt százalékkal utazásainak alapárait, mert képtelenek voltak tovább viselni a forint gyengülése miatti többletköltségeket. Prónay Gyula ügyvezető elmondta: az áremelést leghamarabb csak a húsz nappal később – azaz július 12-étől – induló útjaik esetében érvényesíthetik a jogszabályok szerint, függetlenül attól, hogy valaki befizette-e már a teljes részvételi díjat vagy sem. Az utazások szervezésénél és a nyári katalógus októberi összeállításánál még 260 forintos eurónkénti árral számoltak, ami jelenleg egy negyvenfős, tíz éjszakát eltöltő turnusnál közel háromszázezer forintos mínuszt jelent az irodának.

Drágábban taxizunk

Emeli bruttó nyolc forinttal a 95-ös benzin, és hét forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát holnap a Mol. Az öt szegedi taxitársaság közül négy módosítja a kilométerdíj tarifáit. A Taxi3, a Tempó, a Gabriel és a Rádió egységesen húsz forintot emel. Ezek a társaságok a továbbiakban 200 és 205 forintos kilométerdíjjal számolnak. A Tele4-nél nem változik az ár, marad a 175 forintos díjszabás. Az alapdíjat viszont egyelőre egyik taxis csapat sem emelheti, mert már elérték az önkormányzat által meghatározott 300 forintos maximumot.

– Valójában annyit kellene emelni, amennyit romlott a forint az euróhoz képest, de egy ilyen drasztikus ugrás végképp elriasztaná az utazni vágyókat – vélte a szakember, aki szerint a tavalyi főszezonhoz képest nagyjából húsz százalékkal így is kevesebben utaznak. A vezető megjegyezte, hogy a megszorító csomagnak is érezhető a negatív hatása: két nyugdíjascsoportjuk is visszamondta már európai utazását, a romló életkörülményektől tartanak.

– Elkerülhetetlen volt az áremelés. A bevételkiesést ellensúlyozó „vésztartalékunk" is elfogyott már – mondta Demeter Attila, a Gold Sun Travel ügyvezetője. A szegedi iroda 4-6 százalékkal kér többet az utasoktól, az elmúlt hetekben ugyanis már nullszaldós turnusokat indítottak, nyereségnek nyoma sem volt. A vezető elmondta: jelenleg fogalmuk sincs róla, hogy a hamarosan aktuálissá váló őszi-téli ajánlataik összeállításánál milyen euróárfolyammal kalkuláljanak. Ezt talán még a pénzügyminiszter sem tudná megmondani, tette hozzá.

A Sas Travel is ötszázalékos áremeléssel élt a mától jelentkező utasok és a mától induló utak esetében, a korábban befizetett utakra azonban nem kell ráfizetnie senkinek. Berei Györgyi ügyvezető elmondta: nem mert még utánaszámolni, mekkora bevételkiesést jelentett az elmúlt fél év forintgyengülése, de biztosan több százezres nagyságrendről van szó.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A körforgalom hangsúlyos üzenő felület

Megszerettük a körforgalmat! Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a kilencvenes évek óta nő a… Tovább olvasom