Délmagyar logó

2019. 05. 25. szombat - Orbán Még több cikk.

Edvin Marton is győzött Belgrádban

Szeged - Én vagyok az első magyar, aki nyert az eurovíziós dalfesztiválon. Elképesztő érzés – mondta a Délmagyarországnak Edvin Marton Belgrádban.
A győztes orosz Dima Bilant kísérő hegedűművész Csézynek is drukkolt. A szombati döntő előtt a Belgrád Arénánál nagy volt a nemzetek közötti szeretet, ez később időnként eltűnt.

– Nagyon, nagyon, nagyon örülök, elképesztően boldog vagyok! Nagyon drukkoltam Csézynek, szerintem fantasztikusan énekel. Én vagyok az első magyar, aki nyert az eurovíziós dalfesztiválon. Elképesztő érzés! Sok mindent megcsináltam első magyarként. Első magyarként nyertem Emmy-díjat, első magyarként szerepelt a zeném az olimpián. Nagyon köszönöm Magyarországnak, nagyon köszönöm Oroszországnak, hogy itt lehettem – nyilatkozta a Délmagyarországnak vasárnap hajnalban Belgrádban Edvin Marton. A hegedűművész az orosz Dima Bilant kísérte, akinek Believe című dala a legjobbnak bizonyult az 53. eurovíziós dalfesztiválon. A győztes produkció sikeréhez hozzájárult Jevgenyij Pljuscsenko olimpiai bajnok műkorcsolyázó előadása is.

A győztes csoport több száz újságírónak tartott sajtótájékoztatóján Dima Bilan a szavakkal és az érzéseivel küzdve többször kérte a sajtó munkatársait: ne mosolyogjanak, mert komolyan gondolja, hogy sosem szabad feladni, bízni kell a győzelemben és az „egy mindenkiért, mindenki egyért!" elvet hangsúlyozta.

Edvin Marton kísérte hegedűn az eurovíziós dalfesztivál győztesét, az orosz Dima Bilant. Fotók: Miskolczi Róbert (Képgaléria)

– Vegyesek az érzéseim. Most nyertem. Boldog vagyok. Kérem, ne nevessenek – mondta, majd egy spanyol tévériporter kérésére spanyolul is elénekelte a győztes dalt. Egy újságíró Edvin Martontól azt kérdezte: milyen érzés volt csak tettetni a játékot, hiszen köztudott, hogy a fesztiválon minden hangszer hangját felvételről játsszák be. A hegedűművész közölte: nemcsak úgy tett, mint aki hegedül, valóban játszott, csak nem volt éles a mikrofonja.

Még lőfegyvert sem

A rendezők nagyon ügyeltek, hogy ne történjen váratlan dolog a döntőn. A nézők fémdetektoros kapun léptek be az Arénába, melynek ajtajain egyébként is képek figyelmeztettek: tilos bevinni öngyújtót, üveget, ollót, de még lőfegyvert is. A győzteseket a sajtótól is óvták, az újságírókat is fémdetektoros vizsgálatnak vetették alá a sajtótájékoztató előtt.

Az oroszok győzelmére egyébként a döntő kezdete előtt az általunk megkérdezettek közül kevesen számítottak. Persze lehet, hogy kevés orosszal beszéltünk, a nézők közül ugyanis mindenki a saját versenyzőjét várta az első helyre. A szerbek például Jelena Tomasevicre tippeltek annak ellenére, hogy tavaly Szerbia nyert a dalfesztiválon. Megkérdeztük tőlük, hogy tetszett nekik a nem döntős magyar versenyző. Azt mondták, Csézy jó volt, kár, hogy kisesett.

Az óriási űrállomásra emlékeztető Belgrád Arénánál a döntő kezdete előtt egyébként nagy volt a nemzetek közötti szeretet: grúz dobok adták a ritmust Azerbajdzsán, Szerbia, Ukrajna és Görögország hatalmas és lelkes rajongótáborának. Egy-egy gyerekkézben több ország zászlaja összegyűlt, a közönség egymást fényképezte.

Azonban a sajtóközpontból – ahol számtalan újságíróval és fesztiválrendezővel közösen néztük a közvetítést – időnként eltűnt a politikai korrektség. Különösen akkor, amikor Albánia kapott magas pontot valamelyik országtól. Az érzelmek egyébként is számtalanszor elragadták a médiamunkásokat, üvöltöttek, táncoltak, egymást ölelgették a kivetítők előtt.

Magyarország ítéletével nem értettek maradéktalanul egyet a sajtóközpontban. Mi Azerbajdzsánnak adtuk a maximális tizenkettőt, ami nem tetszett a körülöttünk ülőknek, viszont egyetértettek azzal, hogy sok pontot adtunk a görögöknek és az oroszoknak is.

Olvasóink írták

 • 11. Andi1 2008. június 01. 12:54
  „Az Edvin Marton név, nem művész név.Nagymamája vezeték neve volt Marton és Edvin a második neve.És szánalmas,hogy még vannak akik ezzel foglalkoznak. Még a nevét sem tudtok leirni !!!Emmy dijat kapott,Eurovision nyert egyik magyarnak sem sikerült és nem is fog soha!!! Még a döntöbe sem sikerült bejutni!!Kiváncsi lennék,hogy ti mit tettetek Magyarország hirnevéért.”
 • 10. csűri lajos 2008. május 26. 19:11
  „eleve ilyen művésznevet választani is gáz, amikor eredetileg Csűri Lajos :D”
 • 9. edvin a gáz 2008. május 26. 14:25
  „edvin marton totálisan gáz...ma abumerángban is azon röhögtek, hogy milyen pofátlanul nyomult, az össze fotón szerepelni akart, a sajtájon is a győztes srác és a menedzsere közé ült...”
 • 8. lilik 2008. május 26. 13:29
  „A tisztánlátásért . E.Marton mondta:A verseny előtt beszéltem Csézy menedzserével de azt mondta már kész van a műsoruk,nem tartanak rám igényt. Csézy nyilatkozata:Edvin Marton valóban felkereste a menedzseremet.Sajnos nekem nem volt semmi beleszólásom.”
 • 7. ördögbújtavonóba 2008. május 26. 12:50
  „3: az egy giccs :)”
 • 6. vélemény00 2008. május 26. 09:57
  „Edvin Martont tisztelem, becsülöm, de ez a szám egy nagy rakás f_o_s.

  http://www.youtube.com/watch?v=SUhpWiuEKow”
 • 5. SP 2008. május 26. 09:55
  „Kedves E.Marton, nekem jobban tetszett volna, ha az orosz művész helyett pl. a NOX Szilvinek a sikeréhez társítottad volna a tehetségedet, a szuperhegedűddel. Ez még pótlandó feladat. Ha ez sikerül, a magyaroké a pálma.”
 • 4. joy 2008. május 26. 08:45
  „[3] Te szégyened, ha még ezt sem tudod”
 • 3. edwin 2008. május 26. 08:01
  „ki a bánat ez az edwin marton? magyar-é vagy orosz? vagy csak úgy ittragadt nálunk?”
 • 2. cirokamaroka 2008. május 26. 07:54
  „csorgosapkat visel a kiraly”
 • 1. halak66 2008. május 26. 06:23
  „Gratula a "dobogósoknak", jók voltak! :) Szerintem a magyaroknak ehhez is fel kellene nőniük!??”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rúzsa Magdi szíve Szegedhez húz

Szeged - Lapunk június 6-i ajándék-előadásán exkluzív koncertet ad a 2006-os év hangja: még meg sem jelent lemezéről játszik dalokat. Interjú. Tovább olvasom