Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Egekbe emelte közönségét José Cura

Szeged - Óriási siker volt szerdán az Otello José Cura címszereplésével a Szegedi Nemzeti Színházban. A közönség hosszú percekig felállva tapsolt és bravózott a kétfelvonásos Verdi-opera végén, leginkább az argentin világsztárt ünnepelték.
A Délmagyarország az előadás kezdete előtt másfél órával már a színházban volt, a színfalak mögött követtük a tenor átalakulását Otellóvá.

Egy szál lobogó kék ingben sétált át a Novotel Hotelből a Szegedi Nemzeti Színházba José Cura szerdán öt óra körül.

– Isteni az időjárás! – lelkendezett a világsztár. Jókedvű volt, és ez az első magyarországi operaszereplése előtt nem volt hátrány. Negyed hatkor beénekelt, fél hatkor már Gyurisné Marcsi, a színház sminkese készítette maszkját. A tenor korábban nem akart sminkpróbát, így rögtön élesben változott át Otellóvá. „Ön a mester!" – ezekkel a szavakkal adta át magát Cura a szakembernek, aki figyelembe vette azt is, hogy a szegedi teátrumban közel van a színpadhoz a nézőtér, így az éles kontúroknak itt nem volt helyük.

Otello megölelte Gyurisné Marcsit. Fotó: Schmidt Andrea
Otello megölelte Gyurisné Marcsit.
Fotó: Schmidt Andrea

– Édes pofa, és nagyon precíz. Ma este mindenki bizonyítani akar, ő is – beszélt Marcsi a világsztárról, aki közben az őt meglepő fotósoktól arról érdeklődött, hogy paparazzik, azaz lesifotósok-e. Néhány percig tűrte a vakuk villogását, majd nyugalmat kért. A fotóriporterek pedig még egy utolsó képet és egy mosolyt Ciprus sziget mór kormányzójától.

– Otello vagyok, ő pedig nem mosolyog! – válaszolta az énekes, és szerepéhez méltó vad tekintettel nézett a kamerákba, majd elvonult az öltözőjébe, ahol tea – angol és menta – várta, valamint gyümölcsök. Cura csupán ennyit kért, és azt, hogy ne menjenek a közelébe hülyék. Mindenki más jöhetett.

Otello és Desdemona - José Cura és Rálik Szilvia. Fotó: Schmidt Andrea
Otello és Desdemona - José Cura és Rálik Szilvia.
Fotó: Schmidt Andrea

– Több nagy sztárral dolgoztam már együtt, és az igazi nagyok soha semmi extrát nem kérnek. Általában a kicsik hisztiznek – mondta José Cura magyarországi menedzsere, Bokor Roland. A tenor közben bejárta a színpadot, mi pedig arról érdeklődtünk, hogy sportol-e a negyvenöt éves, lendületes léptekkel időnként a folyosón átviharzó művész. Korábban Argentínában body builder, azaz testépítő volt – ennyit tudtunk meg.

– Mikor támadhatom le egy kézszorításra? – érdeklődött Gyüdi Sándor, a színház leendő igazgatója a menedzsernél. Beugrott egy pillanatra a tenor öltözőjébe, majd az éppen érkező Botka László polgármesterhez csatlakozott. Potentátokból egyébként nem volt hiány, megnézte az operát Domingo Zullen, Argentína magyarországi nagykövete, és érkeztek nézők a bécsi nagykövetségről is. Mi továbbra is a színfalak mögött várakoztunk, ahol Jago – Kelemen Zoltán – és a kórustagok is megjelentek. A hét órás kezdés előtt nem sokkal Cura – sztároktól szokatlan engedékenységgel – beleegyezett, hogy néhány fotóriporter a színpadról fényképezze. A kórustagokkal lazán besétált, puszit dobott sminkesének, és hét óra tíz perckor felgördült a függöny.

Szűnni nem akaró taps. Fotó: Schmidt Andrea
Szűnni nem akaró taps.
Fotó: Schmidt Andrea

Az előadás óriási siker volt a szegedi közönség körében. A publikum hosszú percekig felállva tapsolt és bravózott, ünnepelte az argentin világsztárt, aki hatalmas virágkosarat kapott a színháztól. Ahogy csitult a taps, Botka László és Székhelyi József színidirektor a színpadon ajándékot adott a világhírű művésznek, előbbi a város kulcsát, utóbbi Dusa Béla Szeged könyvét nyújtotta át az operaénekesnek. Az előadás után José Curát elegáns fogadással ünnepelte a színház.

Székhelyi József ajándékkal köszöntötte José Curát. Fotó: Schmidt Andrea
Székhelyi József ajándékkal köszöntötte José Curát.
Fotó: Schmidt Andrea

Vajda Júlia bordasérülés miatt lépett vissza

– Megsérült az egyik próbán a bordám. Láttam, hogy milyen vehemensen dolgozik José Cura, ezért úgy döntöttem, hogy nem kockáztatok – mondta lapunknak Vajda Júlia, aki visszalépett a pénteki előadástól, ezért akkor is Rálik Szilvia lesz José Cura partnere.

Olvasóink írták

 • 3. CSJ 2008. április 11. 05:39
  „megszokhattuk volna már, hogy a FIDESZ semmit nem hagy szó nélkül.
  Csak azok a dolgok jók, amit ők találnak ki, és hajtanak végre. Ez nem az Ő gondolatuk volt. De az is lehet, hogy azért nyavajgott, mert nem kaptak néhány tiszteletjegyet az előadásra.”
 • 2. bicskamaxi 2008. április 10. 21:38
  „egyszerűen érthetetlen a Fidesz nyavajgása,hogy miért kellett ennyi pénzért idehozni ezt a csodálatos hangú embert.Lehet,hogy nagy volt a gázsi és sok volt a belépő ára,de még sokkal olcsóbb itthon megnézni egy világsztárt mint külföldön.De azért "rosszabbul élünk mint 4 éve".”
 • 1. joy 2008. április 10. 17:23
  „Szívből sajnálom, hogy nem láthatom az előadást!
  Csodálatos élmény egy ilyen sztárral fölpörgetett szinházi este.
  :o(((”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bármit visznek, mint a cukrot, ha a szépségkirálynő ajánlja

Szeged - A szépség kultusza talán egyetlen korban sem volt ennyire erős, mint a jelenben. Ezt használják ki a szépségversenyek szervezői. Tovább olvasom