Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Egerek és emberek küzdelme Szegeden

Szeged - Az egerek köztünk élnek, és éjszaka motoszkálnak a tűzhely mögött. Irtásuk egyszerű és gyors, a megelőző intézkedések pedig kötelezőek. A szegedi önkormányzat évente 4-5 millió forintot költ a rágcsálók elleni védekezésre.
Ültek már este fél tízkor egyedül és moccanatlanul a konyhában? Kezükben seprűvel? Egy fix pontra, a tűzhely melletti sötétségre meredve, és arra várva, hogy meglássák, mi mocorog a sötétben? Ismerik azt a félelemmel teli megnyugvást, amikor egy pillanatra farkasszemet néznek a zaj forrásával – egy egérrel? Nos, ez a jelenet nemcsak a filmekben fordulhat elő, hanem akár Szegeden is. Tarjánban. Vagy a belvárosban. Bárhol.

– A rágcsálók társas lények, szeretnek az ember közelében élni. Régebben az ételmaradékok miatt szoktak be a városokba. Ősszel fokozottabb a jelenlétük: a mezők kiürülnek, és a városba jönnek táplálékért – tájékoztatott bennünket Horváth István. A Fedora Plusz Kft. ügyvezető igazgatója szerint a belváros a legkedveltebb terület a rágcsálók számára, ahol sok ember él kis helyen, ezért a hulladék is több.

– Ha rend és tisztaság lenne, zárt edényekben tárolnánk a hulladékot, rágcsáló is kevesebb lenne – tette hozzá az egészségügyi gázmester. – Amikor magas a Tisza vízállása, vagy csapadékosabb az idő, akkor is több a városban az egér és a patkány. Ilyenkor ugyanis csökken a part területe, illetve megemelkedik a csatorna vízszintje, és kisebb lesz a rágcsálók élettere. Új területet keresnek, és megjelennek a városban – magyarázta Horváth István. A meleg és az enyhe tél is kedvez a rágcsálók szaporodásának. A gyengébb egyedek sem pusztulnak el, így többen tudnak szaporodni. Egy nőstény 5-6 utódot is a világra hozhat. Ezért mondhatjuk, hogy egy emberre 3 patkány jut az egész világon.
Félni azonban nem kell, Magyarország ugyanis az első Európában a rágcsálók elleni védekezésben.

Méreggel védekeznek az egér ellen a belvárosban. Fotó: Schmidt Andrea
Méreggel védekeznek az egér ellen a belvárosban. Fotó: Schmidt Andrea

– Nálunk évente kétszer kell megelőző intézkedéseket végezni a közintézményekben, s van is rá pénz. A közös képviselőknek is ennyiszer kell megrendelniük a szolgáltatást, az élelmiszerrel foglalkozó cégeknek pedig évente többször – közölte a szakember.

– Az önkormányzat évente 4-5 millió forintot költ a rágcsálók elleni védekezésre. Idén áprilisban helyezték ki először, azóta folyamatosan figyelik, és cserélik a csapdákat. A szakemberek a megelőző lépések mellett a bejelentések nyomán is intézkednek – mondta Vaskeba György, a környezetgazdálkodási és közműosztály vezetője.

Irtás

A méregbe véralvadásgátlót tesznek a gyártók. Az egér eszik belőle, majd belső vérzése lesz és „elalszik". A hatóanyag-tartalom minden adagban annyi, amennyi megfelel a kiirtandó állat testsúlyának. Ha a körülbelül 5 dekás egér adagjából enne a kutya, az nem ártana neki, mert jóval nagyobb termetű, és a keserű íz miatt ki is hányná. Az egérnek és a patkánynak azonban nincs ízlelőbimbója – ezért rág meg mindent. A méregből pedig az első pár harapás is halálos számukra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeptemberben már nem csengetnek be Kübekházán

Kübekháza - Szeptembertől megszűnhet a kübekházi általános iskola. Ezt szerdán rendkívüli szülői… Tovább olvasom