Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Egérútnak nézik a töltést

Szabálytalanul, közútként használja sok autós az újszegedi töltést Tiszaszigetig. A gátra csak az engedéllyel rendelkezők hajthatnának fel. Az Atikövizignél azt szeretnék, ha erre a szakaszra nem lenne érvényes a töltésközlekedési engedély.
Nem kell Szőregen, Újszentivánon át autóznia annak, aki Szegedről Tiszaszigetre igyekszik, mert van egy rövidebb út is: a töltés. A gond ezzel csak az, hogy az aszfaltozott gáttetőre csak a vízügy munkatársai, illetve – egyelőre – az engedéllyel rendelkezők hajthatnak fel. Egyeseket azonban ez nem érdekel. Megspórolják a 43-as út kicsi, de forgalmas szakaszát, és kikerülik az újszegedi dugókat. Szabálytalanul.

– Itt járnak a szigetiek, a pecások, meg talán az orvvadászok is. Menjetek, biztos elkaptok párat – biztatott egy kerékpáros fiú, akit a töltésen állítottunk meg tegnap. A keskeny, körülbelül egysávnyi szélességű úton jobb és bal felől is autók parkoltak, egyiken a behajtáshoz szükséges engedélyt kerestük. Ahogy a szélvédőt bámultuk, felkeltettük a tulajdonos érdeklődését.

– Engedélyt keres? Az nincs. Viszont itt van a földünk, dolgozni jöttünk – magyarázta az asszony, akitől megtudtuk: reggel, este és hét végén a legforgalmasabb az „egérút". Amíg beszélgettünk, fekete Volkswagen érkezett, parkoló autónktól öt centiméterre húzott el, de a betoncsíkról nem volt hajlandó legurulni.

Andó Mihály, az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság főmérnöke elmondta: a töltés nem közterület, nem közút. Nincs KRESZ-tábla, nem fér el két szembejövő autó, ha az egyik letér az aszfaltról, rombolja a padkát. A töltés az árvízvédekezést szolgálja, nem kívánatos rajta az autók keltette dinamikus rezgés.

A jelenlegi szabály szerint bárki kaphat töltésközlekedési engedélyt, aki kér. Évente háromezer forintért minden, az Atikövizighez tartozó töltés járható – kivéve, ha például árvízvédekezés miatt le van zárva a gát. Az engedély kiadásánál nem vizsgálják, hogy a kérelmező csak a kiskertjét szeretné megközelíteni, vagy közútként kívánja használni a töltéskoronát.
Mivel az utóbbiakból egyre több van, így nemcsak azok ártanak a gátnak, akik engedély nélkül járnak rajta, de azok is akiknek van engedélyük, de közútnak nézik a gátat. Az Atikövizignél ezért azt szeretnék – mondta Andó Mihály –, ha az újszegedi bal parti töltést kivennék az engedélyezhető szakaszok közül, így azt valóban csak az ott dolgozó vízügyi szakemberek, a gyalogosok, kerékpárosok használhatnák.

– A száguldozó autósok a gyalogosokat is veszélyeztetik. Amióta ebben az évben leaszfaltozták a töltéskoronát, sokan jönnek kutyát sétáltatni, görkorcsolyázni, vagy babakocsival. És rengetegen autóval – tudtuk meg a gátőrházban. Az Atikövizig bírságot ugyan nem szab – nem is szabhat – ki az engedély nélküli autósokra, de rendszeresen feljelentik őket a rendőrségen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az emberek félnek a kecsketejtől

Szeged - Az országban eddig összesen huszonhárman kerültek kórházba vírusos agyhártyagyulladással,… Tovább olvasom