Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 20°C Még több cikk.

Egész évben szükség van a véradókra

Szeged - Pénteken van a nemzetközi véradó nap, amelyen a donáció fontosságára hívják fel a figyelmet. Csak a dél-alföldi régióban hetente 1500-1600 egység vérre van szükség a folyamatos ellátáshoz. Nyáron a szokásosnál kevesebb a véradó.
Hetvenötezer egység, vagyis közel 34 ezer liter vér – ennyit vesznek le évente a dél-alföldi régióban. A három megyében fel is használják ezt a mennyiséget, csupán 5 százaléknyit adnak át az országos készletbe. Hetente nagyjából 1500-1600 véradóra van szükség ahhoz, hogy a hódmezővásárhelyi, makói, szentesi, kecskeméti, gyulai, békéscsabai, orosházi és bajai kórházak, valamint a szegedi klinikák betegei biztonságban legyenek, az előre tervezett és akut műtéteket is el lehessen végezni. A mai nemzetközi véradó napon arra hívják fel a figyelmet világszerte, milyen sokat jelent, ha valaki a karját nyújtja.

A négy és fél deciliter vérből háromfajta készítményt állítanak elő, vagyis három betegen is segít egyetlen véradás. A legtöbb speciális készítményt az onkológia, a hematológia és az újszülött-koraszülött ellátás használja. De rengeteg vérre van szükség a szívsebészeten, valamint a baleseti sebészeten is – utóbbiak ráadásul nem is előre tervezhető beavatkozások. Biztonsági készletet pedig nagyon nehéz tartani a vérkészítményekből.

Nyáron még nagyobb a szükség az áldozatkész véradókra. Fotó: Frank Yvett
Nyáron még nagyobb a szükség az áldozatkész véradókra.
Fotó: Frank Yvett

Évente ötször

Véradó minden 18 és 65 év közötti, 50 kiló feletti, magát egészségesnek érző ember lehet. Férfiak évente legfeljebb ötször, nők 3-4 alkalommal segíthetnek. A novemberi véradó napon kapnak kitüntetést a legaktívabb donorok: tavaly Szentesen például 140-szeres véradót köszöntöttek.

– Egyedül a plazmát fagyasztják. A vörösvérsejt-koncentrátumot 35, a vérlemezke-koncentrátumot pedig mindössze 5 napig lehet tárolni. Ez tehát azt jelenti, hogy folyamatosan kell jönniük a véradóknak ahhoz, hogy ne legyen vérhiány – mondta el Szekeres Veronika, az Országos Vérellátó Szolgálat Szegedi Regionális Vérellátó Központ régióigazgatója. – Többnapos ünnepek idején és nyáron a legkritikusabb a helyzet, ilyenkor ugyanis lecsökken a véradások száma. Az egyetemisták hiánya is nagyon érződik ilyenkor. Mi sem bizonyítja aktivitásukat jobban, mint hogy a szeptembertől májusig tartó, a hallgatók számára meghirdetett véradó versenyen idén a Szegedi Tudományegyetem a második helyen végzett. Az ezért járó díszoklevelet a mai napon vehetik át Budapesten.

Folyamatosan szerveznek tehát intézeten kívüli véradásokat is, szinte „házhoz mennek" a véradókért. És vannak kiemelt véradó rendezvények is, amelyeken a szokásosnál bővebb ajándékcsomaggal várják a donorokat. – Nyolcadik éve kapnak a Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdőbe belépőt véradóink. Emellett idén makói fürdőjegyet is adunk, és belépőt a mohácsi emlékhelyre – mondta el Szekeres Veronika. A mai világnapon ezek mellé gyümölcsös sör is jár Szegeden, valamint a Reök-palota kiállításait is ingyen tekinthetik meg azok, akik 11 és 17 óra között a Reök-palotában vagy az intézetben vért adnak.

Olvasóink írták

 • 5. FreeSpeechForTheDumb 2013. június 15. 01:44
  „Szerintem nagyon jók ezek az akciók. A véradó versenyt is remek ötletnek tartom, mert kicsit jobban tudják motiválni a diákokat, a társasági hatás ("ha már a Józsi is adott vért, akkor én is adok") is érvényesül, illetve helyben van a véradás. Én is voltam, mert szerettem volna végre sikeresen vért adni (amikor először voltam, nem tudtam, mert rosszul lettem). Szerencsém volt, egy kedves ápolónő végezte el, így nem volt semm gond. Most már rendszeresen megyek majd. :)”
 • 4. tol 2013. június 14. 23:23
  „ezek felháborító egyéni történetek, ám ami számomra még ennél is felháborítóbb, hogy ingyen leveszik a véreket, majd horribilis pénzekért eladják. Ezt nem tartom tisztességesnek!”
 • 3. kontrapista 2013. június 14. 22:49
  „1.laalika
  2012 márciusában a Megyeházán nagy véradási akció volt. Jelentkeztem, de elutasítottak, mivel 10 nappal korosabb voltam 65 évnél. Fél évvel előtte még jó volt a vérem, de a szabály, az szabály ( még akkor, ha logikátlan) !”
 • 2. _csutak_ 2013. június 14. 14:03
  „122. véradásomkor olyan gorombán utasítottak el (cukorbaj), hogy én szégyelltem magam a magát orvosnak valló telt fehér köpenyes, magát orvosnak vélő női ivarú egyed helyett!
  Sem köszönjük sem más, mert meg mertem zavarni a barátnővel folytatott beszélgetést.
  Félreértés ne essék nem az orvostársadalomra vagyok pipa, csak azokra akik emberileg és szakmailag nullák!”
 • 1. laalika 2013. június 14. 09:44
  „Ha tényleg szükség lenne, nem utasítanák vissza egészséges 65 év feletti véradók jelentkezését. Engem visszautasítottak, pedig 60-szor jó volt a vérem, aztán egyszercsak nem adhattam. Nagyon rosszul esett.
  Legalább megindokolták volna valami mássa, mint a korom. Szívesen adnám most is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűz az autóbuszon

Péntek reggel Sándorfalva központjában tűz ütött ki egy autóbuszban. Tovább olvasom