Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 20°C Még több cikk.

Egészségbiztosítás: 24000 felszólítást küldtek

Huszonnégyezren kaptak fél év alatt felszólítást Csongrád megyében arról: rendezzék az egészségbiztosítási jogviszonyukat, mert jövőre csak díjfizetés ellenében látják el őket. Az érintettek fele visszautasította a feltételezést, hogy „potyázó" lenne.
Április óta ellenőrzik az egészségügyi intézmények és a háziorvosok a betegek jogosultságát az ellátásra. Az OEP adatbázisa alapján azt vizsgálják: a páciens fizet-e egészségbiztosítási járulékot vagy más jogcímen jár-e neki ellátás. Az intézkedés célja az, hogy kiszűrjék a rendszerből, illetve fizetésre késztessék az ellátást igénybe vevő, de azért nem fizető „potyautasokat".

Az elmúlt fél évben mintegy 24 ezer értesítést küldött ki Csongrád megyében az egészségbiztosító azoknak, akik nem szerepelnek járulékfizetőként az OEP adatbázisában. Felszólították őket, hogy év végéig rendezzék jogviszonyukat, különben jövőre csak díjfizetés ellenében látják el őket. Mint Schleining Ibolya, a Csongrád Megyei Egészségbiztosítási Pénztár (MEP) igazgatója elmondta: az értesítésekre eddig 12 ezren adtak be úgynevezett adateltérési nyilatkozatot. Ebben jelezték: szerintük járulékfizetőként vagy más jogcímen jár nekik az ellátás. A legtöbb „problémás eset" az őstermelők, nyugdíjasok, kismamák, munkanélküliek, postások és a büntetés-végrehajtásban dolgozók között fordul elő.

Az értesítettek nagyjából 30-40 százalékának rendeződött eddig a jogviszonya, a többiek ügye még függőben van – vagy kiderült, hogy a munkáltató valóban nem fizet utánuk járulékot. Ezek a cégek hamarosan felszólítást kapnak a MEP-től: jelentsék be dolgozóikat, illetve fizessék be utánuk a járulékot.

Az igazgató kitért arra is: szeptembertől a finanszírozás 10 százalékát vonhatják meg azoktól a kórházaktól, szakrendelőktől, amelyek nem ellenőrzik minden páciensük jogviszonyát. Ezt először az októberi OEP-kifizetéseknél érzékelhetik az intézmények.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Parkosítanak, játszóterek épülnek a szegedi Tarjánban

Szeged - A látványos felszíni munkálatokhoz érkezett a tarjáni városrész-felújítás. Novemberre… Tovább olvasom