Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Egészségbiztosítás friss diplomával

Szeged – Júliusban szűnt meg a hallgatói jogviszonyom a Szegedi Tudományegyetemen, azóta állást keresek. Úgy tudtam, hogy október 31-éig, azaz ameddig a diákigazolványom érvényes, él a társadalombiztosításom is - kezdte a 23 éves Ádám.
De olvastam egy cikket az eduline.hu-n arról, hogy a jogviszony megszűnését követően csak 45 napig vagyok jogosult az egészségbiztosításra. Elmentem a társadalombiztosítóhoz, és felvilágosítottak, hogy jól tudtam: október 31-éig még nem kell törődnöm ezzel – mesélte lapunknak a 23 éves Ádám.

Az eduline.hu azt írta, hogy az előző évek szabályaihoz hasonlóan a tanulói vagy hallgatói jogviszony megszűnése után 45 nappal kell elkezdeni a havi 6810 forintos egészségügyi szolgáltatási járulék fizetését. Bár a diákigazolvány október 31-éig még érvényes, a hallgatói jogviszony már a záróvizsga-időszak, illetve az érettségi időszak utolsó napján megszűnik.

Megkeresésünkre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal regionális főigazgatóságának sajtóreferense, Jegyinák Attila elmondta, hogy a tanulói, hallgatói jogviszony a beiratkozástól a diákigazolványra való jogosultság megszűnéséig áll fenn.

Az egészségügyi szolgáltatásra a jogosultság a diákigazolvány érvényességéig – ez esetben október 31-éig – alanyi jogon, majd azt követően még 45 napig passzív jogon áll fenn. Abban az esetben, ha egy hallgató magyarországi egyetemen tanul, és szünetelteti a tanulmányait, de ezalatt külföldön egyetemi hallgató, továbbra is jogosult egészségügyi szolgáltatásra. Azóta már az eduline.hu-n is a helyes adatok olvashatók, azaz december 15-étől kell fizetnie a friss diplomás álláskeresőknek a havi 6810, vagyis a napi 227 forintot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mexikóban turnézott a balett

Nagy sikerrel turnézott a Szegedi Kortárs Balett Mexikóban, ahol 3 hét alatt, 12 városban összesen 15 alkalommal adták elő Juronics Tamás darabjait. Tovább olvasom