Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Egészségbiztosítási kártya – érvénytelen

Egységes európai egészségbiztosítási kártyával utazhatnak uniós tagállamokba a magyar biztosítottak. A kártya a korábbi E111-es nyomtatványt váltja fel, ám annál hosszabb ideig érvényes.
Januártól már nem érvényes az E111-es nyomtatvány, mostantól csak az európai egészségbiztosítási kártyával kaphatnak egészségügyi ellátást a magyar állampolgárok az Európai Unió másik 24 tagországában, illetve Norvégiában, Izlandon és Liechtensteinben. Újdonság, hogy már minden tagállamban lehet közvetlenül az egészségügyi szolgáltatóhoz fordulni a kártyával, nem kell előzetesen az illetékes egészségbiztosító igazolását kérni. A kártyával igénybe lehet venni minden olyan ellátást, ami a kint érvényes szabályok szerint jár az adott ország polgárainak, ha megbetegszenek, vagy balesetet szenvednek, nem helyettesíti azonban a klasszikus utasbiztosítást. A tervek szerint az európai egészségbiztosítási kártya váltja majd fel a taj-kártyát.

Az európai egészségbiztosítási kártya a kiváltásától számított egy évig érvényes, de nyugdíjasok és 17 évesnél fiatalabbak esetében az érvényességi idő három év. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár helyi ügyfélszolgálati irodáiban igényelhetik a kis plasztikkártyát azok, akik járulékfizetés vagy más jogcímen jogosultak az ellátásra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Huszonhat év után letöröltek egy szegedi utcát a térképről

Huszonhat évig szerepelt Szeged utcanévjegyzékében és térképén a Garat utca, ahová hivatalosan senki… Tovább olvasom