Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Egészséges fákat is kicsavarhat a viharos szél

Ijesztően hangzik, és az is: teljesen egészséges fák is kidőlhetnek, nemcsak a betegek, és még csak nem is kell hozzá akkora vihar, mint amekkora az ünnepen, a tragédiába fordult tűzijáték estéjén letarolta a fővárost. A Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. mindent megtesz a hasonló tragédiák elkerüléséért.
A negyvenezer szegedi fa közül évente két-háromszázat kell kivágni, mert balesetet okozhat. Archív-fotó: Frank Yvette
Nem kell akkora vihar, mint a budapesti, hogy fák dőljenek ki: kisebb is elég. És nemcsak korhadt, elöregedett fákat tud derékba törni, tövestül kicsavarni a szél, hanem egészségeseket is – mondja Kovács János, a Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. közterület-fenntartási igazgatóhelyettese. Fölidézi az 1993-as óriás vihart – melyet nemzedékek fognak még emlegetni Szegeden –, mikor százötven fát döntött ki a városban a szél. Ezek nagyobb része egészséges volt. Sok száz további fa „csupán" megsérült, például hatalmas ágak törtek le róluk – ezek között is sok egészséges akadt.

Mi a magyarázat? Egy-egy viharon belül nem mindenütt egyforma a légáramlás, van, ahol közepesen erős, kissé arrébb pedig már valósággal vágtat a szél. Kiváltképp a szélörvények veszélyesek. A már említett, kilencvenhármas szegedi viharban megtörtént: három egyforma, egészséges, egymás melletti fa közül a középsőt kicsavarta egy ilyen, szűk területen ható légörvény a másik kettőnek pedig semmi baja nem esett. A példákat lehetne sorolni tovább.

Várostűrők

A celtisz, a csörgőfa, a kőris és az ezüsthárs. Ezek jól bírják a szennyezett levegőt és az egyéb károsító körülményeket, tehát ritkán betegednek meg, így aztán a legkevésbé jelentenek veszélyt. A belvárosi területekre elsősorban ezeket célszerű ültetni.

Persze, nagyon fontos a fák állapota is – van vihar, amit az egészséges fa még kibír, a beteg már nem. Éppen ezért a kht. óriási figyelmet fordít a beteg fák fölkutatására, eltávolítására. Évről évre elkészíti a – hivatalos elnevezéssel – „szárazfajegyzéket"; a jegyzék mindig augusztus végére áll össze. Azoknak a fáknak a fölsorolását tartalmazza, melyeken kívülről is láthatóak a fokozott balesetveszélyt jelentő károsodás jelei, és ki kell őket vágni. Szegeden a mintegy negyvenezres faállományból évente 2-300 ilyen fát távolítanak el. Készül Szeged fakatasztere is – a munka várhatóan két év múlva fejeződik be.

Legveszélyesebbek azok a fák, amelyeknél külső jelek nem utalnak betegségre. A Domus Áruház előtti egyik császárfáról nemrég letört és kis híján tragédiát okozott egy nagy ág; a fa kívülről teljesen egészségesnek tűnt, csak belülről volt korhadt. Az ilyen eseteknek nehéz elejét venni, pontosabban sok pénzbe kerül. A Széchenyi téri fákat 2001-ben „átvilágították" – speciális műszerrel a kívülről nem látható károsodás is kideríthető –, de az egész város faállományának átvilágítása horribilis pénzt igényelne.

A fák egészségi állapotának fönntartására is sok figyelmet kell fordítani a balesetek elkerüléséért. A legtöbb kárt a szennyezett levegő okozza, s az, hogy a közművezetékek cseréjekor a gyökérzet gyakran megsérül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeptembertől drágább lesz a kenyér és a húsféle

Szinte minden drágább lesz szeptembertől. Az alapvető élelmiszerek közül már most többe kerül a… Tovább olvasom