Délmagyar logó

2019. 05. 27. hétfő - Hella Még több cikk.

Egészséges fiúgyermeknek adott életet egy szír nő

Egy 3970 gramm egészséges kisfiúnak adott életet egy határsértő szír nő, akit 50 társával együtt fogtak el a rendőrök szerda este Röszke külterületén.
Egészséges kisfiúnak adott életet egy szír határsértő szerdán a szegedi női klinikán – tájékoztatott a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálata.

Az asszony 50 társával került rendőrkézre július 22-én késő este Röszke külterületén, miután illegálisan átlépték Magyarország államhatárát. A rendőrök látták, hogy a nő várandós, ezért a Szegedi Határrendészeti Kirendeltségen működő Egészségügyi Áteresztő Pontra vitték. Vizsgálat után mentővel szállították a szegedi klinikára szállították, ahol egy 3970 grammos egészséges fiúgyermeknek adott életet.

Nem a szír nő az első határsértő, aki Csongrád megyében szült. Tavaly szeptemberben, majd novemberben koszovói határsértők szülte egészséges kislányt és kisfiút a szegedi klinikán.

A most szülő nő ellen társaihoz hasonlóan megindult az idegenrendészeti eljárás kezdeményezése, de amíg kórházi kezelése nem ér véget, háborítatlanul lehet gyermekével. A csecsemő a megfelelő iratok birtokában szír állampolgár lesz, hiszen Magyarországon – például az Amerikai Egyesült Államokkal ellentétben – állampolgárság tekintetében nem területi, hanem vérségi elv működik.

A rendőrök az anyát csak a kórházi kezelés után nyilatkoztatják, hogy akar-e menekültstátuszt benyújtani. Amennyiben igen, úgy ügyében a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal fog dönteni. Ha nem folyamodik menekültstátuszért, el kell hagynia Magyarországot.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A világ legjobbjai között az SZTE

Nyilvánosságra hozta legújabb, 2015-ös rangsorát a Center for World University Rankings (CWUR). Tovább olvasom