Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Egészségügyi fórum a városházán

Korábban a Fidesz és a KDNP kezdeményezte, hogy legyen rendkívüli közgyűlés és közmeghallgatás a szegedi egészségügyi integrációról. E kettő elmaradt, viszont helyette fórumot tartottak tegnap a városházán.
A tegnapi fórumon részt vettek a szegedi közgyűlés egészségügyi bizottságának tagjai, a városi kórház és a rendelőintézet főigazgatói, dolgozói, valamint a szakszervezet képviselői. Ványai Éva, a bizottság elnöke azt hangsúlyozta: a zárszámadás a kórház, de a rendelőintézet esetében is szükséges volt, enélkül nem tudna az önkormányzat a társulásban továbblépni. Oláh János, a Fidesz frakcióvezetője azt mondta, mivel későn kapták meg az anyagot, már nem tudták átnézni szakértőkkel, így csak csemegéztek belőle.

Oláh azt kérdezte, hogyan lehet úgy egészségügyi reformról beszélni, miközben a Délmagyarországból tudják meg, hogy háromszáz egészségügyi dolgozót bocsátanak el a klinikákról? A frakcióvezető a városi kórház főigazgatójához intézett kérdésében azt firtatta: hogyan lehet az, hogy a belgyógyászatról elbocsátott betegek száma 2005-ben 1666, míg tavaly 967 volt. Erre Pajor László főigazgató azt válaszolta: az új diagnosztikai eljárásoknak köszönhetően a sürgősségin is el tudnak látni sok beteget, akik így már nem kerülnek fel az osztályra. Péter Szilveszter, az egészségügyi bizottság tagja arra volt kíváncsi, hogyan volt képes a szegedi kórház 300 ezer köbméter gázzal és 200 ezer kilowattal kevesebbet fogyasztani, továbbá 30 ezer köbméterrel csökkenteni a vízfelhasználást. Pajor László főigazgató elmondta: a megtakarítás az energetikai programnak, a hőszigetelésnek, a nyílászárók cseréjének köszönhető, valamint annak, hogy a fűtést számítógép vezérli, a meleg vizet napelemek szolgáltatják, a kórház pedig már felszámolta a mosodáját.

A rendelőintézet adósságának átütemezéséről Tálosi László főigazgató azt mondta: 2005 végén mintegy 450 millió forint tartozása volt az intézménynek, ebből mostanra csupán 124 millió forint maradt. Eredetileg ezt a tartozást idén júniusig akarták kiegyenlíteni, ám a finanszírozás csökkentése miatt az adósságokat csak az év végére tudják kifizetni, feltéve, ha nem romlik a támogatási rendszer.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kráter a Kárász utcán

Hat éve, a Kárász utca felújításakor csak megerősítették a csatornát. Most megrepedt egy vízelvezető… Tovább olvasom