Délmagyar logó

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 6°C | 16°C Még több cikk.

Egészségügyi integráció: elodázta a döntést az SZTE

Az SZTE tegnapi szenátusi ülése újra napirendjére tűzte ugyan a szavazást az egészségügyi integrációról, de a testület tagjai jelentős többséggel a döntés elodázására voksoltak. Augusztus 27-én megint szavaznak.
Az egyetem szenátusa tegnap azt a döntést hozta, hogy augusztus 27-én szavaz az integrációról, arról, hogy az egyetem átvegye-e a várostól a rendelőintézet és a kórház működtetését – jelentette be tegnap Szabó Gábor, az SZTE rektora a délutáni ülést követő sajtótájékoztatón.
A rektor közölte, az ülésen az egyik szenátor ügyrendi javaslatot tett: mivel a közelmúltban létrehozott Szent-Györgyi Albert Klinikai Központnak egy szintén tegnapi döntés következtében új igazgatója van – Pál Attila professzor, a szülészeti és nőgyógyászati klinika vezetője –, s mivel a kormányzat az elkövetkezőkben az egészségügyi reform lépéseit átvizsgálja, időt szeretne kérni. Azt javasolta, a szenátorok augusztus 27-én hozzanak végleges döntést az integrációról.

Gyimesi: Nem ment az erőszak

Bár a szenátusi döntés részleteivel tegnap délután még nem volt tisztában, Gyimesi László, a Fidesz szegedi szervezetének elnöke annyit azért elmondott: örül neki, hogy másodszorra sem sikerült bizonyos erőknek áterőszakolni az integrációról szóló döntést. Ma elnökségi ülésen foglalkozik az egyetemi szenátus halasztó határozatával Fidesz szegedi csoportja, utána sajtótájékoztatón ismertetik az ezzel kapcsolatos álláspontjukat.

A rektor szerint az is elhangzott, a szenátus tagjai biztosak abban, hogy a betegellátás jövője csak az integrált egészségügyi szolgáltatásban képzelhető el. Augusztus 27-éig olyan változások állhatnak be a klinikai központ gazdálkodásában is, amelyek biztosítékul szolgálhatnak, hogy az egyetem költségvetése stabil marad. Az egyetem 90 napig fenntartja a szegedi önkormányzatnak tett pályázati ajánlatát a városi intézmények átvételére – szögezte le Szabó Gábor rektor.

Információink szerint a szenátusi ülésen nem egy szenátor állt fel azzal a felvetéssel, hogy halasszák augusztusra a döntést, hanem több hozzászóló – köztük voltak az integrációt pártolók is – vetette fel, hogy nyugodtabban szavaznának, ha még több információjuk lenne. Úgy tudjuk, az időnyerésre csaknem minősített, kétharmados többséggel szavazott tegnap az egyetemi grémium.


Botka: Nem lesz késő

Az integrációról szeptember közepén dönt a szegedi közgyűlés, a szenátus augusztus 27-i ülése az integráció megvalósulása szempontjából még mindig nem késő – reagált Botka László polgármester a tegnapi halasztásra. A pályázati kiírás október 1-jei határidőt jelölt meg az egységes működés kezdetére. Botka újfent azt hangoztatta: vagy marad a százéves struktúra, vagy az egészségügyi integrációra alapozva több tízmilliárd forintos uniós forrást hozhatnak a városba. Már elkülönítettek a város számára 1,7 milliárd forintot a dél-alföldi regionális operatív programból, amelyből utakat, parkolókat építenének az új klinikai központhoz. Mindenesetre alternatív programot is kidolgoznak a pénz elköltésére, arra az esetre, ha augusztusban nemmel szavazna a szenátus – fejtette ki a polgármester. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új főjegyző a megyei önkormányzatban

Három felnőtt lányát útjára indította, és eddigi életének talán legnagyobb szakmai kihívásával néz… Tovább olvasom