Délmagyar logó

2019. 06. 25. kedd - Vilmos 21°C | 30°C Még több cikk.

Égett az erdő Ásotthalomnál

Tűz volt az ásotthalmi szakiskola erdejében tegnap, körülbelül hat-hét hektáron. Az oltáshoz a település strandjának vizét is felhasználták.
Kigyulladt az erdészeti szakiskola erdeje tegnap Ásotthalomtól másfél kilométerre. A füstöt délután fél 2 körül látták meg a faluban, de a tűz délben, vagy hamarabb is fellobbanhatott. Először az ásotthalmi önkéntes tűzoltók értek a helyszínre. Mire elkezdték az oltást, a szél megfordult, és a lángok majdnem körülzárták az önkénteseket. A tűz hat-hét hektáron pusztított, a lángokat a szentesi, vásárhelyi, szegedi, makói tűzoltók, ruzsai, ásotthalmi, balástyai, öttömösi önkéntesek fékezték meg, összesen körülbelül negyvenen. Az akcióban a katasztrófavédelem és az Ásott-Telszo Kht. munkatársai is részt vettek. Emberi erőben nem volt hiány, de a vízutánpótlás gondot okozott, ezért igénybe vették a szegedi repülőtér tűzoltóautóját, és Ásotthalom tartálykocsiját is.

Száz hektár égett Bács-Kiskunban

Csaknem száz hektár erdő égett a Kiskunhalas, Kéleshalom, Imrehegy és Császártöltés közötti területen tegnap. A tűz oltását nehezítette az erős szél és a víz hiánya, ezért egy tűzoltóvonatot vezényeltek a helyszínre, illetve helikopterről oltottak. A munkálatokban húsz tűzoltóautó és 70 tűzoltó vett részt, a tűz lakott területet vagy utat nem veszélyeztetett.

– A glóbusz nem bírja, ezért bezártuk a strandot és a medence vizét is felhasználtuk az oltáshoz – közölte a helyszínen Petró Ferenc polgármester.

A lángokat körülbelül négy órára megfékezték, aztán az úgynevezett füstölő égést vízzel locsolták.
Kószó Sándor tűzoltó őrnagy elmondta: a területet őrizni kell, mert az avar és a kitermelés során az erdőben hagyott tuskók könnyen újra belobbanhatnak.

A tűz nem veszélyeztetett házakat, és harmincéves fenyők sem égtek meg, de a 8-10 esztendős fák közül sok elpusztult. A kár több tízmillió forint. A polgármestertől megtudtuk: a fenyő a gyanta miatt akár három perc alatt is eléghet. A fatörzs belülről izzik, majd szinte felrobban.
Egyelőre nem lehet tudni, hogy mi okozta a tüzet, de a környék kedvelt helyszíne romantikus légyottoknak. Az sem kizárt, hogy az erdő egy rossz szikrafogójú traktor miatt gyulladt ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

VIP-vendégek a szegedi szabadtérin

Szeged - Nem kuriózum, hogy a nagyobb cégek sport- vagy éppen kulturális eseményre invitálják… Tovább olvasom