Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 13°C Még több cikk.

Eggyé válik a Belvárosi mozi és az IH

Beolvad az ifjúsági házba a Belvárosi mozit üzemeltető Szegedi Mozgókép Kht. – ha így dönt a közgyűlés. Az önkormányzat ettől évi 5-6 millió forint megtakarítást remél. A dolgozók közül senkit nem küldenek el.
A mozi mozi marad. Fotó: Frank Yvette
A Szegedi Mozgókép Kht. Szegedi Ifjúsági Házba való beolvadását kezdeményezi ma Szentgyörgyi Pál gazdasági alpolgármester a közgyűlésen. A változástól az önkormányzat évi 5-6 millió forint megtakarítást remél. A kérdés csak az, megmenti-e, és ha igen, mennyi időre a Belvárosi mozit a döntés.

A két intézmény vezetője tavaly óta egy. Boros Gyula előbb az ifjúsági házat igazgatta, majd az önkormányzat rábízta a mozit is azzal a céllal, hogy stabilizálja a Szegedi Mozgókép Kht. helyzetét. A tervezett összevonás a további stabilitást hivatott szolgálni, a mozi látogatottsága ugyanis folyamatosan csökken. 2004- ben majdnem 106 ezer látogatója volt, 2005-ben 93 ezer, 2006-ban egész évben várhatóan már csak 80 ezer lesz. A jegybevétel két éve még 47,9 millió forint volt, az idén körülbelül 36 millió lesz.

A közgyűlési előterjesztés szerint a beolvadással az ügyvezető munkabérének egy részét, a felügyelőbizottság tiszteletdíját, ügyvédi-, könyvelési- és egyéb igazgatási költségeket spórolnak meg – éves szinten 5-6 milliót.

A moziban jelenleg 19-en dolgoznak, közülük nem küldenek el senkit – tudtuk meg Boros Gyulától. Információink szerint egyébként ez a létszám minimálisan szükséges az üzemeltetéshez.
Arra a kérdésre, hogy mennyi időre oldja meg az összevonás a mozi helyzetét, Boros úgy válaszolt: nehéz megmondani, de bízik benne, hogy jó pár évre.

Közben ők is dolgoznak a nagyobb bevételért, több látogatóért. Még ha a látogató nem feltétlenül nézőt jelent is. Boros tervei szerint ugyanis a Zsigmond Vilmos Teremben komoly és könnyűzenei koncerteket tartanak majd – az eddiginél gyakrabban. A nagyterem kiválóan alkalmas erre, a nyolcvanas évek elején a Szegedi Nemzeti Színház is tartott itt zenés előadásokat.

A koncertek ellenére a mozi megmarad mozinak. Nyilvánvalóan ez az önkormányzat célja, hiszen egyébként nem tenne erőfeszítéseket a kht. helyzetének javítására, véli Boros. Hozzátette: a művészfilmek közönségét is kiszolgáló kis mozik Budapest és néhány vidéki nagyváros kivételével eltűntek Magyarországról. Szeged egyelőre ragaszkodik hozzá.

Arra a kérdésre, hogy a nézők számát lehet-e növelni, az igazgató közölte: nem az a baj, hogy keveset reklámozzák a mozit, vagy kevés új ötletük van. „Ha az akciókon és árakon múlna, mindenki ide járna." A mozizás azonban már nem divat. Kevés ezen kívül a jó film, évente csupán 3-4 alkotás – a Harry Potter mozik vagy legutóbb a Szabadság, szerelem – miatt telik meg előadásról előadásra a nagyterem több mint félezer széke.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megsemmisítették a szalmonellás húst

Folytatódik az élelmiszerek fokozott ellenőrzése. Az ellenőrök megyeszerte keresik a Pest megyei cég… Tovább olvasom