Délmagyar logó

2019. 05. 27. hétfő - Hella Még több cikk.

Égimeszelők Szegeden - Magas emberek mindennapjai

Szeged - A 2 méter és 2 centiméter magas Kónya Zsoltot már nem zavarja, hogy nyújtózkodás nélkül is lelóg a lába a franciaágyról. A Szeviép-Szeged női kosárlabdacsapatának játékosát, Olena Zserzserunovát extra hosszú karja csak ruhavásárlásnál bosszantja. Csapattársát, Vincze Vikit sosem csúfolták, bár már tizenévesen osztálytársai fejére nőtt.
– Kamaszként nagyon zavart, hogy mindenkinél nagyobb voltam, de mára hozzászoktam a méreteimhez. Sőt kifejezetten bosszant, ha magasabb emberrel találkozom – árulta el Kónya Zsolt, a Szegedi Rendőrkapitányság közlekedési osztályának 2 méter 2 centiméter magas vezetője. Már az sem foglalkoztatja, ha megnézik az emberek az utcán. Problémái inkább az öltözködéssel vannak. Öltönyt például semmilyen boltban nem kap – varratja. Ha egy új farmerral szeretné bővíteni ru-
határát, heteket kell várnia, míg megérkezik a számára rendelt extra méret.

– A lábam szerencsére „csak" 45-46-os, ezért a cipővásárlás viszonylag egyszerű. Az autóm egyterű, így kényelmesen elférek benne. Az ajtófélfáknál azonban ösztönösen lehajtom a fejem – magyarázta a százados. Az pedig már egyáltalán nem zavarja, hogy bármilyen méretű franciaágyat is vegyenek, lelóg róla a lába.

Olena Zserzserunova mellett szinte eltörpül csapattársa, Lengyel Dalma, Aki egyébként 172 centiméter magas... Fotó: Schmidt Andrea
Olena Zserzserunova mellett szinte eltörpül csapattársa, Lengyel Dalma, Aki egyébként 172 centiméter magas...
Fotó: Schmidt Andrea

Milyen előnyökkel jár, ha az ember 2 méter magasból szemlélheti környezetét? – kérdeztük a 40 esztendős századost, aki rövid gondolkodás után nevetve mesélte: inkább az autósoknak származott előnyük az ő magasságából. Amikor járőr korában a forgalmat irányította, a közlekedők jó messziről, időben meglátták.

A világ legmagasabb embere.

A világ legmagasabb embere az Ukrajnában, Zsitomir város mellett élő Leonyid Sztadnyik. A 37 éves férfi 2 méter 59 centiméter. A legnagyobb gondot számára a cipővásárlás okozza: kontinentális számozásban körülbelül 68-asra lenne szüksége. A férfi bár Csernobil közelében él, nem ezért nőtt ilyen magasra. Egy, a gyermekkorában végrehajtott agyi műtét miatt termel a szervezete még mindig növekedési hormont.

A Szeviép-Szeged női kosárlabdacsapatának játékosát, a 30 éves Olena Zserzserunovát sem nehéz kiszúrni a pályán. A 190 centiméteres ukrán kosaras magassága miatt nem, kivételesen hosszú karja miatt azonban gyakran bosszankodik. Hiszen ami a pályán előnyt, az a ruházkodásban hátrányt jelent. – Negyvenhármas sportcipőt könnyebben találok, mint egy hosszú ujjú pólót. Magyarországon sajnos nem gondolnak az extra méretekre – bosszankodott Olena, akinek Londonig kellett utaznia, hogy hozzájusson egy-egy ruhadarabhoz.

Colos, zsiráf, égimeszelő – ilyen és ehhez hasonló gúnynevekkel piszkálják a gyerekek magasabb társaikat. A Szeviép-Szeged centerét, a 21 éves Vincze Viktóriát mégsem csúfolták soha. – Száznyolcvankilenc centi vagyok. Imádok magas lenni! – jelentette ki Viki, aki azt is elárulta, termete az udvarlókat sem riasztja vissza.

Boldogabbak a colosok?

Egy amerikai tudós tanulmányában azt állapította meg, hogy a 170 centiméternél magasabb nők elégedettebbek az életükkel, mint akik ennél alacsonyabbak. Egy másik felmérés szerint két azonos képesítéssel rendelkező jelentkező közül az esetek háromnegyedében a magasabb kapta meg az állást. Érdekesség még, hogy az amerikai elnökválasztások során az elmúlt száz évben a választások négyötödében a magasabb jelölt győzött.

Olvasóink írták

  • 1. FFFF 2008. október 03. 11:58
    „Ruháknál és a cipőknél tényleg le vannak maradva a boltok.Egy Vásárhelyi üzlet hirdetett minap XXL méretű cipőket átmentünk Szegedről, és közölték hogy csak rendelni lehet.De már ez is több a semminél,mert még az ára is elfogatható volt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mégsem bűn nyilatkozni a lombikbébis bizottságról

Szeged - Az Egészségügyi Tudományos Tanács már nem tartja a titoktartási kötelezettség… Tovább olvasom