Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 13°C Még több cikk.

Egy asztalhoz ültette a szemben álló feleket

Szeged - A Magyar Köztársaság Nemzetközi Kapcsolataiért elnevezésű Lánchíd-díjat azoknak ítélik oda, akik Magyarország külpolitikai érdekeinek érvényesítésében, illetve a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésében kiemelkedő tevékenységet végeztek. A 2004-ben alapított díjat idén Tóth László, a Szeged Biztonságpolitikai Központ vezetője kapta meg harmadmagával.
A Lánchíd-díjat a Szeged Biztonságpolitikai Központ csaknem tízéves évfordulóján kapta meg annak vezetője, Tóth László ezredes. Mint mondotta, noha 1999-es alapítású a közalapítvány és központ, már 1998-ban javában dolgoztak az ötlet kivitelezésén.

Mi inspirálta abban, hogy a volt jugoszláv határtól 10 kilométerre létrejöjjön a biztonságpolitika magyarországi fellegvára? Tóth László elmondta, koszovói, boszniai missziója során látta, mire vezet a tolerancia hiánya, milyen pusztítás történik, ha az emberek nem értik egymást. Amikor pedig hazajött a Balkánról, és Svájcban, a genfi biztonságpolitikai központban tanult, elgondolkodott azon, mi lenne, ha Szegeden is létrehozna egy hasonlót. Mint a délszláv helyzet jó ismerője, attól tartott, hogy a válság átterjedhet Magyarországra. Utólag is úgy gondolja, ennek reális esélye volt.

Lánchíd-díj Tóth Lászlónak. Fotó: DM/DV
Lánchíd-díj Tóth Lászlónak.
Fotó: DM/DV

Ezt követően elérte, hogy a még harcban álló felek Szegeden egy asztalnál ültek – igaz, nem szóltak egymáshoz. Ezt a helyzetet kellett feloldani nem kis erőfeszítéssel. Sikerült: Boszniában, Szerbiában normalizálódtak a viszonyok, minden adott ahhoz, hogy – Albániával, Macedóniával, Montenegróval együtt – ezek az országok is a NATO és az Európai Unió tagjai legyenek.

El Camino

Tóth László a nyáron végigjárta a 863 kilométer hosszú spanyol zarándokutat, az El Caminót: júniusban 29 napon át 38-40 fokos hőségben napi 30-40 kilométert gyalogolt, a Pireneusokon is átkelt. A középkori zarándokút Spanyolország Galícia tartományának fővárosába, Santiago de Compostelába vezet.

Szeged és a „szegedi folyamat" nevét Tóth Lászlónak köszönhetően ismerte meg a világ. Az elmúlt tíz évben 54 országból 12 ezer 700-an jöttek el a Tisza-parti városba – több tízezer vendégéjszakát töltöttek Szegeden.

Névjegy

Az 1956-ban született Tóth László okleveles villamosmérnök, ezredes – 1974 óta hivatásos katona –, az 1999-ben létrehozott Szeged Biztonságpolitikai Központ Közalapítvány kuratóriumi elnöke, egyetemi docens. Számos speciális felkészítésben vesz részt katonai pályája során. 1980 óta több alkalommal külszolgálatra vezénylik. 2001-ben a koszovói tényfeltáró csoport tagja, a Daytoni egyezmény keretén belül elemző főtanácsadó Szarajevóban, a regionális stabilizációt irányító csoportot vezeti Mostarban. Kiemelkedő szerepet játszik az úgynevezett „szegedi folyamatban".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra járnak a villamosok

Szeged - Rendben helyreállt tegnap a szegedi villamosközlekedés. Szokni kell az Anna-kúti ideiglenes… Tovább olvasom