Délmagyar logó

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Egy biztos, a bizonytalanság

Szeged - Elképesztő történetek, hihetetlen összeesküvés-elméletek látnak napvilágot nap mint nap a H1N1-vírusról, és az új influenza elleni oltásról.
– Hallottad a legújabbat? – kérdezte tőlem a minap valaki. Persze, a H1N1 körül kavargó rémtörténetekre gondolt. Nem hallottam, hát elmondta. Azt beszélik, hogy az oltást azért tukmálják ránk, hogy legyengüljön a szervezetünk, és mire az igazi vírus ideér Amerikából, már teljesen védtelenek legyünk ellene. Ezen már nevetni sem tudtam.

Ennyi dióhéjban a nagy újdonság. Valakik a tengerentúlon egy sötét laborban röhögnek a markukba, és várják, hogy mi elpusztuljunk. Érdekes hobbi, annyi szent. Az új influenzának nevezett betegség körül tucatnyi ilyen történet kering. A legvadabb elképzelés talán a mikrocsipekről szóló mese, amelyeket milliószám fecskendeznek a gyanútlan páciensekbe, hogy később irányíthatóvá váljunk általuk. Nyilván botkormánnyal vezérlik majd Margitkát megetetni a tyúkokat, vagy ne adj isten a választásokon így arat majd elsöprő győzelmet, aki megkaparintja a szuperfegyvert.

Mikrocsipről pletykálnak
Mikrocsipről pletykálnak

A tömegek manipulálására persze ennél olcsóbb megoldások is léteznek, így talán túlzás lenne a mikrocsipet is bevetni. Az emberek egy része azonban töretlenül hisz abban, hogy a halál azokban az ampullákban érkezik, amelyek elvileg az oltóanyagot tartalmazzák. Hiába, a nagy hazugságokat könnyebben elhiszik a tömegek, mint a kicsiket – régóta tudjuk. Mi az oka annak, hogy tízezrével talál egy internetes keresőprogram olyan oldalakat, amelyek a mikrocsipek és az influenza kapcsolatát boncolgatják?

Az orvosnak se könnyű

– A mikrocsip valóban a legelterjedtebb mese – kezdi mondandóját Szilárd András, a Szegedi Háziorvosok Egyesületének elnöke, amikor arról kérdezzük: milyen sztorikat hall a betegeitől. Az orvos azonban rögtön hozzáteszi, hogy akármilyen értelmetlen elméletek is övezik a kérdést, számos oka van annak, hogy egyáltalán szárnyra kaphatnak ezek a mesék.

Oltják a minisztert. A miniszter feljelenti a rémhírek terjesztőit.

– Az oltásról rengeteg a megfontolatlan, néha dilettáns nyilatkozat, az egymásnak ellentmondó álláspont, és ez biztosan nem tesz jót az ügy népszerűségének. A hivatalos fórumokon is nehéz eligazodni, egy-egy tájékoztató füzetben is eltérő információk vannak. Hol azt írják például, hogy az oltóanyagot félévesnél fiatalabb gyerekeknek nem lehet beadni, hol egyévesnél fiatalabbaknak tilos. Németországban, kiderült, a kormány és a hadsereg más oltóanyagot kapott, mint a lakosság.

– Magyarországon Ceizel Endre kijelenti, hogy először a terheseket kell beoltani, holott terheseken nem is tesztelhető vakcina, vagy legalábbis Auschwitz óta nem fordult elő ilyesmi. Elhangzik, hogy az idősek védettek, aztán mégis az oltást javasolják nekik – sorolja a bizalmatlanságot fokozó tényezőket az orvos, aki szerint ezek mind erősítik az emberekben a gyanakvást, és alapot adnak az újabb történetek terjesztésének is.

Falus Ferenc oltását is sokan gyanúsnak találták.
Falus Ferenc oltását is sokan gyanúsnak találták.

– Egy betegem azt állítja, hogy létezik egy fotó a neten, amelyen az egészségügyi miniszter szerepel, éppen oltják, de a tűvédőt nem vették le oltás közben. A páciens szerint csak színlelték az oltást. Én nem láttam a képet, de hallottam ilyen pletykát is - hoz egy újabb példát Szilárd András.
 

Olvasóink írták

69 hozzászólás
 • 69. franzvon 2009. november 29. 08:59
  „No.Vissszakacsintottam ide.
  Hogy ne legyek, oly´ irányítható, reakcióm ennyi:”
 • 68. Celtis 2009. november 25. 16:34
  „Amit ezen cikk fórumában még nem olvastam, az az, hogy a védőoltás elsősorban nem egyéni, hanem társadalmi érdek. Az egyén pénzt költ azért, nehogy a járvány miatt sok százalékot visszaessen a dzsídípí és csődbemenjen az állam.

  Ja, amúgy Flexi olyan agresszív, hogy még a vírusokat is hiába oltják be ellene... :D”
 • 67. Kudara 2009. november 24. 09:34
  „Ohh, kimaradhatatlan volt, hogy ezt is leszóld.
  Kérem a DM szerkesztőségét a H1N1-ről is interjúvolják már meg flexsnake uraságot. Biztos az is magas színvonalú cikk lenne!”
 • 66. flexsnake 2009. november 24. 06:58
  „65. balgaság, van azon kívül még pár szövődménye. Oszt a TGY elleni szerinted jobb? :D”
 • 65. Kudara 2009. november 23. 20:29
  „Barátnőm mondott ma egy okosságot (legalább is szerintem). Elvileg ugye a H1N1 szövődményeibe haltak bele páran és nem az influenzába. És leginkább tüdőgyulladásban. Ezért barátnőm "csak" tüdőgyulladás ellen oltatja be magát (igen, van ilyen, ára 1.500 Ft). És szerintem nem hülyeség!”
 • 64. flexsnake 2009. november 23. 19:29
  „62. a belehalás erős túlzás, allergiás reakció előfordulhat, megjegyzem az egész országban egyetlen ilyen eset se volt.

  61. az influenzával rendszeresen találkozott is, ezért felismeri, az új típusú influenzával meg nem találkozott, védekezni fog ellene de mire hatékonyan tudna addigra belehalsz. Lehet lekicsinyelni ezt a vírust, de elég sok embert kellett lélegeztetőre rakni mert bizony a szervezete erre még nem készült fel. Én nem attól aggódnék hogy jaj mi lesz 5 év múlva mikor az influenza szövődményeként fellépő tüdőgyulladás egy életre lélegeztetőgépre pakolhat.
  Immáron jó néhány napja megkaptam, semmi bajom. Leszámítva hogy kinőtt a harmadik fejem :D”
 • 63. flexsnake 2009. november 23. 19:19
  „61. engem egy cseppet sem érdekel hogy ki hal be, leszarom. Az érdekel hogy ne fertőzzön. <moderálva>”
 • 62. darch 2009. november 23. 13:37
  „Cukorfalat2: azért, mert minden vakcinánál van egy minimális esély arra, hogy komplikációk léphetnek fel. Voltam sárgaláz oltáson, ott le is írták, hogy van olyan fél ezrelék esélyem (-ha jól emlékszem), hogy belehalhatok. Ezért kell vállalni a felelősséget, ezzel biztosítja magát az oltóanyagot gyártó cég.”
 • 61. Cukorfalat2 2009. november 23. 12:05
  „Valaki válaszolna arra a kérdésemre, hogy: Miért kell aláírni egy papírt, hogy saját felelősségemre adatom be, ha annyira megbízható az a vakcina?
  Másik: van valakinek valami információja arról, hogy a kórházban fekvő kismama tényleg be volt oltva a vakcinával?
  Az én véleményem erről annyi, hogy a szervezetem eddig is védekezett az influenza ellen. Ha elkapom, akkor is védekezni fog ellen, és ha túl vagyok rajta, akkor örökre védettségem lesz vele szemben. Igen, tudom, mutálódik. Tehát ha mégis beoltatnám magam, akkor minden évben oltassam be magam, mivel jövőre már nem ez a vírus lesz, hanem egy mutálódott formája. Nem tudom. Nekem ez nem fekszik, hogy valami idegen anyagot belémfecskendeznek minden évben, és fogalmam nincs róla, hogy mit fog ez okozni a szervezetemben mondjuk 5 év múlva. Ok, persze ennyi erővel ne vegyek levegőt se, de mégis...
  Aki persze beoltatja magát, nem ítélem el. Csak nekem kicsit zűrzavaros ez a történet...”
 • 60. Kudara 2009. november 23. 09:19
  „Ohh, flexsnake megint úriember módjára válaszolt, köszönjük! :D Aki mást mond, nem azt, amit ő az mindjárt idióta, csodálatos felfogás!
  Nemtom miért nem tudod elfogadni, hogy valaki nem akarja beoltatni magát, nem kell mindenkinek téged követnie. Persze, erre is biztos van valami magyarázat... :D”
 • 59. flexsnake 2009. november 22. 21:43
  „54. én csak válaszolok, akinek nem tetszik az nem olvassa. Pontosan az a hangnem amilyen a kérdés.
  Talán nem kellene mindent elhinned, soha nem voltam agresszív ;) Annak látsz aminek akarom hogy láss, irányítható vagy mint a többi. :D
  Traumám sincs, köszönjük szépen mindannyian jól vagyunk ;)

  55.
  ,,Kolleganőm kisfiát beoltatták, másnapra 39 fokos láz, úgy feküdt otthon 5 napig. Most nem tudja eldönteni kolleganőm, hogy a kislányának beadassa-e.
  Egyik Bács-Kiskun megyei városba egy háziorvos beadta magának az oltóanyagot, most kórházba van."
  Persze, sőt kinőtt a harmadik feje meg farka is nőtt. Kamu. Nevet, címet.
  <moderálva>”
 • 58. floridaimagyar 2009. november 22. 20:45
  „Eleg sok baj van ezzel a virussal - ha lenne itt mindenkinek elerhero oltas en mar kertem volna ...

  Enszerintem jobb megkapni es nem kockaztatni - sajna nem tudhatod hogy gyengen vagy erosen fog teged egy fertozes erinteni - mindenki kicsit mashogy reagal ra - de ha megkapod az oltast es az immunrendszered megtanulja a vedekezest a legyengitett virussal szemben akkor azal csak jol jarsz.

  egy ismerosom 4 hetre volt kiutve tole korhazban ... barmi ami lecsokkenti a fertozes veszelyet csak jobb ...”
 • 57. franzvon 2009. november 21. 11:04
  „(húúú basszus ez is latin volt...)izé-------könyökhajlító kétfejű izomra no ...”
 • 56. franzvon 2009. november 21. 11:03
  „´ azér a miniszter még gyúrhatna bicepsre :)”
 • 55. Kudara 2009. november 21. 10:49
  „Jól van, mindenki nyugodjon meg... Jövőre denevér influenza lesz! :P

  Kolleganőm kisfiát beoltatták, másnapra 39 fokos láz, úgy feküdt otthon 5 napig. Most nem tudja eldönteni kolleganőm, hogy a kislányának beadassa-e.
  Egyik Bács-Kiskun megyei városba egy háziorvos beadta magának az oltóanyagot, most kórházba van.

  Én nem fogom beadatni, lehet szidni, meg lélekre hatni, de én így döntöttem.
  Lehet linkkelni be cikkeket, nyilatkozatokat. De, ha már sok e területen dolgozó okosabb ember is azt nyilatkozza, hogy nem adja be a gyerekeinek, akkor más győzködhet, hogy összetétel meg tesztelés és stb, akkor is az emberben van a bizonytalanság. Vagy azért, mert nem használ, vagy mert valami van az oltóanyagban, vagy csak a média fújja fel ezt az egész sertésinfluenzát...”
 • 54. franzvon 2009. november 21. 10:30
  „Köszönöm válaszod.
  Azt elismerem, sokszor jó ügyet próbálsz szolgálni, azt azonban nem értem, miért vagy azonnal agresszívan bántó...
  Ezáltal semmivel nem leszel jobb azoknál, akikkel más témákban oda-vissza küzdesz...

  Az általad leírtakkal hátsó fejbugyrodban hogyan tudtál mégis szemébe nézni annak, aki beoltott?
  Továbbiakban nem kívánok veled vitatkozni-és hidd el csak jót tettem a népszerűségednek, végre tanult
  emberrel is vitatkozhattál, láthatta célközönséged, hogy Flexivel még egy orvos is kötözködik-akkor miiilyen okos is lehet..
  Az inget nem vettem fel-egyszerűen ez a szóbeli adok kapok egy jó kis sport volt,tetszett, ennyi...
  Sport, vadászat, nem több...
  Néha ki is moderáltak minket a gépházi bácsik-az is szép emlék-kár, hogy nem maradt nyoma.

  Te azonban agresszív vagy barátom amit -sajnos tudom mi az alapja, és azt sajnálom is- lelki trauma okoz,igen agresszívan megváltozott (vagy visszaváltozott?) ez az ország.
  Ezt nem könnyű feldolgozni...
  Továbbiakban én minden jót kívánok Néked, tényleg jó volt vitázni egy kicsit
  M.”
 • 53. flexsnake 2009. november 21. 09:34
  „50. hozzászólás franzvon 2009.11.21. 07:17

  ,,Eddigi hozzászólásaidban az orvosok "emberi szemetek", meg "mengelé"-k voltak- voltunk..."

  Akinek nem inge.... De te jól fel is öltöztél. Tudod én sem szoktam véres kardot körbehordozni ha valamelyik szakmám negatívan kerül szóba. Pedig az én szakmám mindig negatív felhangú. Az veszi magára aki maga is tud azonosulni vele. Ma magyarországon nem az a jellemző hogy képzett orvosok gyógyítanak. Ma magyarországon a halállal végződő orvosi műhibák jellemzőek. Amit én nemes egyszerűséggel gyilkosságnak hívok.”
 • 52. flexsnake 2009. november 21. 09:30
  „50. beszéljünk latinul és tudományos kiselőadásokban próbáljunk tájékoztatni? Ha nem vetted volna észre a mondandóm rendkívül le lett egyszerűsítve mivel egy napilapolvasótól nem várja el az ember hogy ismerje az örökítőanyagokat. Csak neked szokásod itt latinul szakszavakkal dobálózni. Véletlenszerű keverődés sincs, jól látható hogy hová tart ez a vírus. Hidd el hogy nálad okosabb kutatók, persze nem munkaidőben ideirkáló indokolatlan vizsgálatokat kérők, meg kamu vizsgálatfelírók, hanem komoly kutatók már intelligenciáról beszélnek. Van benne rendszer. Ezért megjósolható hogy hamarosan más állatok is komoly veszélyt fognak magukban hordozni. Neked tanulnod kellett ezt: mit is okoztak a szaporodó patkányok? Na most a macskákon jelent meg egy olyan bolha ami komoly veszélyt jelenthet, no nem a macskának. De ez még nem jött el.”
 • 51. flexsnake 2009. november 21. 09:24
  „48. igen, és van védőoltás ellenük?”
 • 50. franzvon 2009. november 21. 07:17
  „T Flexsnake!

  Nem akarok kötözködni, szép összeollózása ez a H1N1-es ismeretanyagnak,amin meglepődtem ez a mondat:
  "Minden esetben érdemes azonban egyeztetni az orvossal."
  Eddigi hozzászólásaidban az orvosok "emberi szemetek", meg "mengelé"-k voltak- voltunk...
  Ezzel kapcsolatban mit tanácsolnál ámuló tanítványaidnak:
  Érdemes-e tehát orvoshoz fordulni,( mondjuk aki beadja az oltást, és egy esetleges túlérzékenységi reakció esetén is tud mit tenni)vagy sem.
  Egyébiránt nem aminosav, hanem 8 db. RNS a genetikai anyag, melynek véletlenszerű megkeveredése okozza a 20,30 évenként megjelenő világjárványokat.
  A vírus pedig nem él.
  Várva megtisztelő válaszodat:M.”
69 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vona Gábor: A Fidesz liberális párt

A Jobbik országos elnöke olvasóink kérdésére elmondta: nem tartja magát szélsőségesnek, elmeorvosnál is csak Gyurcsány miatt járt. Tovább olvasom