Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Egy egyetem két klubja – miben más a JATE és a SZOTE?

A Hiperkarma zenél az egyikben, Ganxsta Zolee a másikban. A fénytechnika a SZOTE-ban, a hang a JATE-ban jobb. Az árak hasonlók, a személyzet közel ugyanakkora. A két egyetemi szórakozóhelyet a klubvezetők segítségével hasonlítottuk össze.
Esti táncos buli a JATE-klubban...
A Szegedi Tudományegyetemnek jó, mert két klubja is van. Mindkettő a belvárosban működik, nappal kávézóként, este táncos bulik és koncertek helyszíneként. A törzsközönség főleg SZTE-hallgatókból áll, de külsősöknek is szabad a bejárás. Miben más mégis a két klub, sőt: melyik a jobb? Csaba Leventét a JATE-klub és Laki Zsoltot, a SZOTE-klub vezetőjét faggattuk a további hasonlóságokról és a különbségekről.

Az egyik legfontosabb klubösszetevő a zene – más itt és ott. Saját DJ-ik (klubonként hatan, plusz a JATE-ban péntekenként vendégek) és saját fellépőik vannak. A SZOTE-é többek között a Sugarloaf, Ganxsta Zolee, a Pannonia All Stars, az LMT Connection, Billy Bucher. A JATE-ban pedig a Neo, a Hiperkarma, a Quimby, a Heaven Street Seven és a Belga a visszatérő vendég. Zsolt és Levente azt mondja, nem próbálják megszerezni a másik fellépőjét, tiszteletben tartják a még az „ő idejük" előtt kialakult szokásokat.

...és a SZOTE-klubban. Fotó: Segesvári Csaba
A két klubvezető egyébként – ahogy egy jó gengszterfilmben a későbbi ellenfelek – egy helyről indult. Egyetemi éveik alatt eleinte mindketten a JATE-ban buliztak.

A Dóm téri szórakozóhelyet két magánszemély és a Szegedi Egészségügyi Felsőoktatási Hallgatói Egyesület (SZEFHE) működteti, a JATE az egyetemé. Klíma mindkét helyen működik, a JATE belsejét tavaly látványosan renoválták. Valami hasonlóra a SZOTE is készül, Laki Zsolt azonban nem árult el részleteket.

A klubvezetők véleménye szerint a fénytechnika a SZOTE-ban, a hang a JATE-ban jobb, de utóbbi készül a nagyterem fényeinek javítására.
A központi egyetemi épület pincéje a nagyobb, a közönség 800 négyzetméteren jöhet-mehet, a SZOTE látogatói 300 négyzetmétert kapnak.

Két táncterem és a lányok

– A SZOTE-ban „csinosabbak" és bevállalósabbak a lányok. Mindenki tudja, hogy ha Szegeden csajozni akar, a SZOTE-ba kell menni – állítja Kiss Márton, aki szerint a „jó felhozatal" a változatos, a JATE-hoz képest diszkósabb zenének köszönhető, a lányok ugyanis ezt szeretik. – Húspiac – mondja erre lenézőn Róbert, aki állítása szerint tíz éve a JATE-ban bulizik. Szerinte a klub előnyei: gördülékenyebb kiszolgálás, 80-as party, Quimby, esély a szabad asztalra és két táncterem.

Az JATE személyzete körülbelül 40 fős, nagyrészt diákok, és viszonylag gyakran cserélődnek. A SZOTE-ban 35-en dolgoznak, s bár köztük is vannak egyetemisták, kicsi a fluktuáció. A személyzethez mindenhol kidobók is tartoznak, ők a renitens vendégeket hivatottak távozásra bírni. – Tettlegességig sosem fajulhat a dolog, a vendégnek mindig igaza van – értett egyet a két vezető.

Mentőt időnként mindkét klub közönsége igényel. A JATE a tavalyi idényt riasztással kezdte: az egyik vendégnek tánc közben kibicsaklott a bokája, a SZOTE-ban pedig másfél éve egy lány lett rosszul.

Kezdő együtteseknek a klubok fellépési lehetőséget biztosítanak, a rockklub bezárása óta ezt egyre több banda kéri. Próbálni viszont nem lehet náluk, mert ez zavarná a kávézó működését.


Árak

A Toldi utcában az árak átlagosan tíz forinttal alacsonyabbak, de például az itt csapolt korsó Arany Ászok ugyanannyi, mit a SZOTE-ban a Borsodi: 240 forint. A sörválaszték egyébként nem egyezik, nincs egy márka sem, amely mindkét klubban megtalálható. A belépő többféle, a Dóm téri szórakozóhelyre SZEFHE-tagok 250 forintért, diákok 400, mások 700 forintért mehetnek be. A JATE az egyetemistákat 400, a külsősöket 600 forintért engedi be. Ha sztárfellépő van, felmegy az ár 800-1000 forintra. A kari bulik a kar diákjainak mindkét helyen ingyenesek. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megérkezett Szegedre a város karácsonyfája

Tíz méter magas és több mint húszéves az a fenyő, amelyet tegnap vágtak ki, és szállítottak… Tovább olvasom