Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Egy európai álom: Chagall-képek Szegeden

Csapatmunka eredményeként megvalósult egy nagy álom, hosszú előkészítés után létrejött a Chagall-kiállítás a szegedi várban, s ezzel rangos képzőművészeti esemény színhelye lett a város. Hogy a tervet sikerült megvalósítani, abban az is közrejátszott, hogy a budapesti Francia Intézet mozgósította kapcsolatait, Szeged testvérvárosa, Nizza is igazi partner volt, ráadásul a festőművész unokája három kivételes olajképet ingyen a szervezők rendelkezésére bocsátott.
A neves szegedi festőművész, Novák András a tegnapi megnyitón az egyik Chagall-litográfia előtt. Fotó: Karnok Csaba
A francia vendégek mellett Szeged számos prominens polgára, vezető képzőművésze is jelen volt tegnap a várban az Odüsszeia című Chagall-kiállítás megnyitóján. Elsőként a házigazda, Vörös Gabriella, a Móra Ferenc Múzeum igazgatója azzal köszöntötte a megjelenteket: ami néhány hónappal ezelőtt még csodának tűnt, az mára megvalósult. Azért dolgozott a kiállítást létrehozó csapat, hogy Chagall műveivel örömet szerezhessenek minden művészetszerető embernek. Roland Schaffhauser, a szegedi Alliance Francaise igazgatója elmondta: egy évvel ezelőtt fogadást kötöttek arra, hogy el tudják-e hozni Chagall litográfiáit Szegedre.

Hogy a tervet sikerült megvalósítani, abban az is közrejátszott, hogy a budapesti Francia Intézet mozgósította kapcsolatait, Szeged testvérvárosa, Nizza is igazi partner volt, ráadásul a festőművész unokája három kivételes olajképet ingyen a szervezők rendelkezésére bocsátott. Roland Schaffhauser megköszönte a kiállítás kurátorának, Nagy Imre művészettörténésznek rendezői munkáját, és a két francia érdekeltségű szegedi cégnek, a Novotel Hotelnek és a Peugeot Kovács Autóháznak a szponzori támogatást.

Jean-Pierre Debaere kulturális tanácsos, a budapesti Francia Intézet igazgatója a tárlatot befogadó szegedi vár építészeti nagyszerűségét méltatta, megköszönte Nizzának, a szegedi múzeumnak és a város önkormányzatának a kiállítás létrehozását.

– Jól csak a szívével lát az ember; Chagall képeit nézve ki kell nyitnunk a szívünket – mondta Botka László polgármester, aki azt hangsúlyozta: a tavalyi uniós csatlakozással nemcsak a valódi, hanem a virtuális határok is megnyíltak előttünk Európában. Ezt bizonyítja ez a kiállítás is, amely Szeged dicsősége. A polgármester a város aranyérmének átadásával köszönte meg Jean-Pierre Debaere-nek és Roland Schaffhausernek a kiállítás létrehozásához nyújtott segítségét. Frank József, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke úgy értékelte: a szegedi Chagall-tárlat európai rangú esemény, a francia–magyar kapcsolatok szép példája, valamint példa arra is, hogyan készül Szeged és Pécs a 2010-es Európa kulturális fővárosa cím elnyerésére. Egyéves profi csapatmunka eredményeképpen készülhetett el a kiállítás, mondta a szervezésben oroszlánrészt vállaló Pászti Ágnes tanácsnok, aki meghatottan beszélt a nagy álom megvalósulásáról.

A közönség mától október 30-áig tekintheti meg a kiállítást.


Nem jutottak be

A verniszázsra a megfelelő páratartalom megőrzése érdekében csak zsilipelve engedték be a vendégeket. Amikor pedig elérték a megszabott létszámot, becsukták a vár bejáratát, így sokan, köztük számos illusztris meghívott, például a városi bíróság elnöke, a rektor és a korábbi szocialista polgármester sem hallgathatta meg a köszöntőket, csak háromnegyed órás késleltetéssel nyertek bebocsáttatást. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tanítóképzősök rajzoltak a Stefánián

Szegedi tanítóképzős hallgatók a Sajtóházat rajzolták tegnap a Stefánián. Tanáruk, Sonkodi Rita… Tovább olvasom