Délmagyar logó

2019. 04. 24. szerda - György Még több cikk.

Egy év a ''vércserés'' szakápolónak

Szeged - A Szegedi Városi Bíróság hétfőn jogerősen egy év felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte a szegedi onkológiai klinika egyik szakápolóját. A vádlott még tavaly februárban kötött be rossz vércsoportú vért az egyik betegnek, aki emiatt életét vesztette.
Nem megfelelő vércsoportú vért kötött be Balla Szilveszter Ernő, a szegedi onkológiai klinika szakápolója tavaly február 17-én a daganatos betegséggel az intézetben ápolt N. I.-nek. A férfinak a kemoterápiás kezelés miatt fellépő vérszegénység miatt lett volna szüksége A Rh-pozitív vérre, de a klinikai szakápoló B Rh-pozitívot kötött be neki. A tévedés miatt N. I. életét vesztette.

Az ápoló elmondása szerint az osztályt átadó kollégája csak szóban tájékoztatta: egy, a kórteremben fekvő másik betegnek szüksége van transzfúzióra. Azzal is védekezett, hogy a sértett ápolási lapjára nem rögzítették a korábbi transzfúzió tényét. N. I. két egység vér beadása után lett rosszul. Az ápoló ekkor értesítette az orvost, aki azonnal leállította a transzfúziót. A beteg ennek ellenére este az intenzív osztályra került, ahol másnap életét vesztette.

– Már ekkor kiderült, hogy ápolónk rossz vércsoportú vért adott be a betegnek, és megfelelő végzettsége sem volt a transzfúzió elvégzéséhez. A bekötött vér a kórteremben fekvő másik betegé lett volna – mondta Thurzó László professzor. Az onkológiai klinika vezetője ettől függetlenül állította: kollégájuk jót akart a betegnek, és ezért kötötte be neki a vért. Ugyanakkor elismerte, hogy a tudatánál levő férfitól ápolójuknak meg kellett volna kérdeznie a nevét, vagy konzultálni az ügyeletes orvossal.

Az ügyészség halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolta Balla Szilvesztert. A férfi a Szegedi Városi Bíróság tegnapi ítélete alapján egy év felfüggesztett fogházbüntetést kapott, valamint mentesült a büntetett előélethez kapcsolódó joghátrányoktól. Juhász Zsuzsanna bíró indoklása szerint ha a vádlott megfelelő gondossággal végezte volna feladatát, nem került volna sor a tévedésre. Thurzó László elmondta: a továbbiakban is alkalmazzák a klinikán 1996 óta dolgozó Balla Szilvesztert, hiszen tette nem volt szándékos, munkájával mindig elégedettek voltak. Az ítéletet az ügyész, a vádlott és védője is tudomásul vette, így az jogerőre emelkedett.

Olvasóink írták

  • 1. szakértő 2007. október 30. 14:17
    „Hol is volt a az ügyeletes orvos, akinek volt hozzá jogosultsága, hogy beadja a vért?

    Esetleg már késő volt?

    Jogosultság nélkül beadja az ápoló, meghal a beteg, nem baj, tovább foglalkoztatjuk, igy szoktuk...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új szakácskönyvünk receptjei az étlapon

Szeged - Lapunk szakácskönyvéből választott két receptet ideiglenes étlapjára a Vendéglő A Régi… Tovább olvasom