Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Egy év alatt megnyolcszorozódott a határsértők száma

Csongrád megye - Vessék be a katonaságot is, teremtsenek forrást a gazdák kártalanítására és gondolkozzanak már most azon, mi lesz, ha a határzár miatt megváltozik az illegális bevándorlók útvonala – ezek a javaslatok hangzottak el polgármesterektől azon a fórumon, melyet a fokozódó migránshelyzet miatt hívtak össze Szegeden.
Negyvenhárom település képviselője kapott meghívást tegnap arra a konzultációra, ahol a kormányhivatal, a rendőrség, a határrendészet és a katasztrófavédelem képviselői számoltak be az illegális bevándorlás jelenlegi helyzetéről. A résztvevőket Juhász Tünde kormánymegbízott köszöntötte, aki elmondta: a kormányhivatalhoz is számos panasz érkezik a migránsokkal kapcsolatosan. – Mivel olyan helyzetről van szó, amivel korábban még nem találkoztunk, pontos információkat szeretnénk kapni a problémákról, hogy azokat továbbíthassuk a kormányzat felé – fogalmazott.

Lukács János dantártábornok, Csongrád megyei rendőrfőkapitány elmondta: megyénkben 129,5 kilométernyi államhatár húzódik, melyen az elmúlt évben ugrásszerűen megnőtt a belépő migránsok száma. Míg 2010-ben 1771 határsértőt fogtak, 2013-ra már 18 ezerre nőtt ez a szám, tavaly pedig 35 439-en voltak. – A tavalyi év második felében súlyosbodott a helyzet, mostanra pedig kritikussá vált: az előző év azonos időszakéhoz képest január és június között megnyolcszorozódott a határsértők száma. Az első hat hónapban 55866 migránst fogtak el – húszezerrel többet, mint tavaly egész évben. A döntő többség a szeb határon jön át, jelentős részük koszovói.

Polgármesterek és menekültek. Fotó: Kuklis István - GALÉRIA

Seres József, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal Dél-alföldi regionális igazgatója elmondta, az ország által kezelt bevándorlási kérelmek 90 százalékát náluk nyújtják be. – Tavaly 37 ezer, idén már 52 ezer kérelmet regisztráltunk. Míg az előző évben minden másodikat koszovói állampolgár nyújtotta be, idén márciusra azonban lényegében nullára csökkent az ő kérelmeik száma. Helyette afganisztáni, szíriai, pakisztáni és iraki kérelmek érkeznek.

A polgármesterek közül elsőként Nógrádi Zoltán szólalt fel. Mórahalom első embere jelezte: ismét kérelemmel fordulnak majd a Belügyminisztériumhoz az illegális bevándorlók után hátramaradó hulladék ügyében, az erre elkülönített forrás ugyanis elfogyott. Szintén az érintett települések közös kérése, hogy a mezőgazdasági károkozásokkal kapcsoltosan tegyen a kormány intézkedést, emellett pedig felhívta a figyelmet arra, hogy azok a civil szervezetek, amelyek vállalták, hogy segédkeznek a helyzet kezelésében, anyagi segítséget remélnek.

Polgármesterek és menekültek. Fotó: Kuklis István - GALÉRIA

Fackelmann István Ásotthalom képviseletében azt tette szóvá, hogy a településen reggel fél 8 óta több mint kétszáz feltartóztatott migráns várakozott, a rendőrök viszont órákkal később sem értek még ki. Erre azt a választ kapta, hogy további nyolcszáz migráns adott máshol munkát a rendőrségnek. Az ásotthalmi képviselő azt is felvetette: az ideiglenes határzás felépüléséig várhatóan tovább romlik majd a helyzet, ezért szerinte a honvédség segítségét is igénybe kellen venni.

Altmayerné Kocsis Anita, Deszk jegyzője arról beszélt, a határzár után válhetően új útvonalat keresnek a migrándok, mely Deszken keresztül vezet majd. Molnár Áron pedig az algyőiek aggodalmát tolmácsolta, hiszen már elhangzott a médiában, hogy Nagyfán menekülttábort létesítenének, melyet ők nem szeretnének. Ezzel kapcsolatban azt a választ kapta, hogy ilyen döntés még nem született.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lezárják a rakparti parkolót

Péntek este a Stefánia mentén a kivitelező nagynyomású géppel eltávolítják a lépcsőkre rakódott port… Tovább olvasom