Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Egy év alatt tizenhétszer fenyegettek

Egy épület átkutatása és közbeni biztosítása 200-300 ezer forintba kerül, alkalmanként tíz rendőr vesz részt a bombakereső akcióban. Csongrád megyében az elmúlt egy évben az országos átlagnál több robbantással fenyegetőző került rendőrkézre.
„Aki más előtt olyan, a köznyugalom megzavarására alkalmas valótlan tényt állít, hogy közveszéllyel járó esemény bekövetkezése fenyeget, vétséget követ el és két évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő." A Btk. imént idézett részlete vonatkozik a robbantással fenyegetőzőkre.

Csongrád megyében az elmúlt egy évben tizenhétszer akartak felrobbantani iskolát, pénzintézetet, postát. Tavaly, az év második felében hatan, az idén, a tegnapival együtt tizenegyen „helyeztek el bombát" valamelyik megyei intézményben. A rendőrség hat „robbantót" elfogott, egyszer egy gyermekkorút. Az utóbbival szemben megszűntették az eljárást.

Egy-egy épület átvizsgálásának költségét számos körülmény befolyásolja, függ a ház nagyságától, helyiségeinek számától, az erre fordított időtől. A robbanószerkezet elhelyezésével fenyegetett épületet meghatározott távolságra le kell zárni, kívülről is biztosítani kell. A külső biztosítási feladatot legalább négy rendőr végzi, ehhez nyújtanak segítséget a polgárőrök és a városőrök. Az épületet 3-4 járőrpár (azaz 6-8 rendőr) vizsgálja át, bombakutató kutyával. Az átvizsgálás általában 3-4 órát vesz igénybe. Ilyen esetekben a benzinköltség, a munkaerő költség, a pótlékok összesen a 200-300 ezer forintot is elérhetik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeged látványa az égből és az űrből

A Szeged belvárosáról, 700 kilométeres magasságból készült űrfelvételt is láthatják az érdeklődők az… Tovább olvasom