Délmagyar logó

2019. 07. 21. vasárnap - Dániel, Daniella 18°C | 33°C Még több cikk.

Egy éve zavartan hallgat az Unió

Szeged - 2009. december 25-éig vállalta Magyarország, hogy minden polgárának biztosítja az uniós szabványnak megfelelő ivóvizet. Határidő-hosszabbítást kértünk, de választ még nem kaptunk.
Literenként 10 mikrogramm alá fog csökkenni az arzén mennyisége a magyarországi vezetékes ivóvízben. Ezt vállalta a magyar kormány az uniós csatlakozások idején, és 2001-ben jelent meg a kormányrendelet, amely arról szólt, hogy ezt a vállalást 2009. december 25-éig teljesítjük. Nem sikerült, és ennek több oka is volt. Ez az ügy országosan 2,5 millió embert érint, a Dél-Alföldön 1,2 milliót, s itt, ebben a régióban 217 települést. Ezt a beruházást célszerű egyszerre és az érintettek összefogásával véghez vinni, így olcsóbb, és támogatást is lehet rá kapni. Ám egy ilyen nagy kört összehozni és az érdekeiket közös nevezőre hozni úgy, hogy egy nagyon drága beruházásban – amely csak a Dél-Alföldön 85 milliárd forintba kerül – részt vegyenek, nagyon nehéz. Mégis megalakultak a társulások és a Dél-Alföldi Ivóvízminőség-javító Konzorcium, amely az érintett önkormányzatokat tömöríti. A nem mindennapi méretű beruházás elkészítésén dolgozók szerint olyan munka volt ez, mint amikor egy család építkezésbe kezd, de menet közben változnak az előírások, és ezért újra kell terveztetni az épületet. Azért is nehéz volt összehozni az önkormányzatokat, mert eltérően viszonyultak az ivóvíz-szolgáltatáshoz. A képviselő-testület, amikor a vízdíjat megállapítja, sokféle szempontot vesz figyelembe. A testület mérlegeli, hogy a díjba beépíti-e a rendszer felújításának, illetve karbantartásának költségeit, vagy sem. Az ivóvízminőség-javító program elindulásával világossá vált, ott vannak előnyös helyzetben, ahol ezt a költséget is beépítették. Másutt ugyanis a hálózat állapotán is múlik, hogy a csapon kifolyó víz több káros anyagot tartalmaz a megengedettnél.

Közben az Unió is tehet arról, hogy megrekedt ez a program. Miközben előírta, hogy milyen minőségű vízre van szükség, azt nem vette figyelembe, hogy az önkormányzatok nem bírnak ekkora beruházással, és hiába a 80–85 százalékos támogatás, ha a fennmaradó hányadot nem tudja előteremteni a település. Ez most már nem lesz probléma.

Megtörténhetett volna, hogy az Unió a határidő lejárta után eljárást indít, bírságot ró ki az országra, ez szerencsére nem történt meg. Az ÁNTSZ sem kötelezte az érintett önkormányzatokat arra, hogy zacskósvíz-elosztó központokat hozzanak létre, ennek költsége nagyon nagy lett volna. A magyar kormány – mivel nem tehet úgy, mintha mi sem történt volna – közben határidő-hosszabbítási kérelmet adott be az Unióhoz. A Vidékfejlesztési Minisztérium sajtóosztályától úgy tudjuk, válasz még nem érkezett.

Olvasóink írták

 • 4. deszkás 2010. december 25. 16:42
  „SZILLÉRI! Most nagyon egyetértek: valahogy(törvényesen persze!) el kell venni az annak idején önerősen létrehozott viztársulatokat. Ez az első felvonás. MAGUNKNAK épitettük a magunk pénzéből mint a gázberuházásokat és egy tollvonással megfosztottak tőle. Kárpótlás ?., ugyan azt nem erre nem nekünk találták ki. És ma csodálkoznak hogy miért ilyen közönyösek vagyunk.”
 • 3. szilléri 2010. december 25. 09:53
  „Majd úgy járunk mint a koleszterin esete a mangalica malaccal! Ezer éve ugyan ezt a vizet iszák az emberek.
  Valószínűleg a vízügyi lobbi érdekei dominálnak az ügyben.”
 • 2. benq 2010. december 24. 14:26
  „én a királyi adóhivataltól 1,5 évre kaptam válasz levelet a nemlétező tartózásomról. :-)”
 • 1. Léni 2010. december 24. 13:07
  „Szerintem tele van az EU-nak a hócipője velünk!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Illés Máté különös karácsonya

Sterilizált karácsonyfával, az intenzív osztály elkülönített szobájában, de családtagjaival töltheti a karácsonyt a december elején új szívet kapott kiskundorozsmai Illés Máté. Tovább olvasom