Délmagyar logó

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Egy hét, és átkelhetnek a villamosok az Annán

Szeged - Elmosta az eső tegnap az Anna-kúti vágányaszfaltozást, de a késedelem nem jelent csúszást: egy hét múlva próbaüzembe állnak a villamosok. Szerdán utasokat is visznek.
A módosított ütemterv szerint egy hét múlva, 23-án vehetik birtokukba a szegedi villamosok az átépített Anna-kúti kereszteződést. Ez pontosabban annyit jelent, hogy a kivitelező átadja a kicserélt sínpárokat, a távvezérelhető váltókat és az új deltafordulót, valamint a speciális felsővezeték-hálózatot – azaz megtartják a próbaüzemet.

A főpróbán valamennyi villamoskocsi-fajta, tehát a Tatrák és régebbi típusú tuják is végigmennek oda-vissza az 1-es, a 3-as és a 4-es felújított vonalszakaszán. Ha minden zökkenőmentesen sikerül, másnap, szerdán hajnaltól a megszokott menetrend szerint szállíthatják utasaikat iskolába, munkába – mondta Tapasztó Sándor, a szegedi tömegközlekedési nagyprojekt irányítási feladatait ellátó Szeged Pólus Nonprofit Kft. projektigazgatója. Az esős idő egyelőre nem akadály. Annak ellenére sem okoz csúszást, hogy a vágányok melletti aszfaltozást tegnap szerdára halasztotta a kivitelező Hídtechnika Kft. Változatlanul felfokozott tempóban haladnak az építők a csomópont minden szegletén. Nagyjából hatvanan dolgoznak reggel fél héttől este hatig, éjszaka pedig a felsővezetékeket szerelik.

Készül a felsővezeték az Anna-kúti kereszteződés fölött. Fotó: Karnok Csaba
Készül a felsővezeték az Anna-kúti kereszteződés fölött. Fotó: Karnok Csaba

A villamosok duplájára magasított peronjai fognak még hiányozni az egy hét múlva esedékes részátadáskor – ezt a végső, október 22-i határidőre vállalta az építő cég. A Tisza Lajos körúti és a Kossuth Lajos sugárúti ideiglenes megállókról a napokban egyeztetnek az önkormányzattal.
Az autósoknak és busszal közlekedőknek ugyancsak október 22-éig kell várniuk. Akkorra aszfaltozzák le a közutakat, burkolják és szegik a járdákat. Legvégül festik a burkolati jeleket, és felszerelik a forgalomtechnikát: a jelzőlámpákat és valamennyi lámpát.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. NH 2008. szeptember 17. 21:48
  „Tisztelt ifj. N.G.!

  Köszönöm válaszát!
  Remélem megvalósul, mert véleménye szerint egy szinvonalas, igazi a belvároshoz méltó városkép alakul így ki.”
 • 22. ifj. Nagy Gábor 2008. szeptember 17. 21:45
  „Leírom itt is: az infrastruktúrafejlesztés és a munkahelyteremtés egyformán szükséges, ebből az EU-pályázatból az előbbit lehetett finanszírozni.”
 • 21. maci52 2008. szeptember 17. 20:51
  „Egyáltalán minek a villamos,a munkanélküli segélyt kiviszi postás, Botka és segge vége kocsival jár ami adónkból.”
 • 20. ifj. Nagy Gábor 2008. szeptember 17. 15:19
  „A kiskörút további felújításának idejét a Délmagyar által a múlt héten leközlött ütemezésből vettem, de az ujpalyan.hu oldal is ugyanezt tartalmazza. Tartalmában valóban a már megvalósult szakaszra fog hasonlítani.”
 • 19. NH 2008. szeptember 17. 14:38
  „Tisztelt ifJ. N.G.
  Mint közlekedés-szervezéshez gyakran hozzászólótól kérdem Öntől: jól értettem, hogy a Kiskörút az Anna kúttól Novotelig szakasza 2010-es projekt? (reménykedem, mert tetszik a már megvalósított szakasz:o)
  Ha információval rendelkezik, kérem ossza meg.....
  Köszönöm!”
 • 18. ifj. Nagy Gábor 2008. szeptember 17. 09:49
  „Tarján - Nagyállomás viszonylat kérdése:

  Ha kiszerkeszted a szükséges kanyarívet, akkor elvitted volna az Anna-kút körüli terecske jelentős részét, amit gondolom nem akartak felvállalni.

  Forgalomszervezési szempontból pedig már most is az van, hogy a 3-as és 4-es vonal önálló szakaszán csúcsidőn kívüli időszakban vagy túl ritkán járnak, vagy a közös szakaszon sűrűn. Ha háromfelé ágazna el, ez még erősebben jelentkezne.”
 • 17. Pestas 2008. szeptember 16. 22:11
  „Na, gyors két megjegyzés: Jól magatokra vettétek lukszusz éles kritikáját. A válaszokból kiindulva ti tehát mszp-sek vagytok. Ezt abból vontam le, hogy őt egyből "lefideszeztétek", mert rá mer tapintani ilyen problémákra. Minden esetre én nem kaptam volna rángógörcsös köpőmirigytúltengést, hanem észreveszem a hozzászólás élét...
  Ez volt egy, és most a másik:
  Tényleg lehetetlen lett volna kivitelezni, hogy átjárhatók legyenek a vonalak? Csak két kitérő kellett volna pluszba és mindjárt megvan a Tarján-Állomás viszonylat is. Mi volt ennek az akadálya?”
 • 16. ifj. Nagy Gábor 2008. szeptember 16. 21:16
  „A fürdő előtti visszafogóváltótól a Novotel felé eső szakasz már kívül esik az Anna-kúti felújításon, de ha továbbmennek majd a kiskörúton 2010-ben, nyilván kicserélik, annál is inkább, mert valószínűleg rázná az onnantól már ott közlekedő buszokat. :)”
 • 15. szpalika 2008. szeptember 16. 19:27
  „sajna nem kívánságlistás az uniós támogatás...

  kemény harc ment a 2-es jelenlegi formában való beletételéért is. meg esetleg ha a későbbiekben is lehetne pályázni, akkor a Csillag térig való hosszabbításért majd.

  A Cora felé nincs akkora forgalom sajnos.”
 • 14. rt0831 2008. szeptember 16. 17:50
  „A fürdő előtti kb 15 méteres bazaltköves szakaszt meghagyják mutatóba ?
  Ilyen volt,Ilyen lett !”
 • 13. Dalma 2008. szeptember 16. 16:54
  „Ő az apukám a kép közepén...szia apaaaaaa!:) Dalma”
 • 12. 1 2 2008. szeptember 16. 16:31
  „De tényleg miért is kell 2-es villamos a Rókusi krt.-ra?? Szerintem ott elég sok tömegközlekedési eszköz jár(s viszonylag elég sűrűn) pl 83,90,2 busz 8-as troli s még egy villamos is. Nem tudom, de pl. ha a Kossuth L. sgt. után nem a Rókusi krt. menne hanem vhogy át az izabellán s kimenne gyors az áruházakig az szerintem mindenkinek jó lenne. Oda azért elég nehézkes kijutni (MEtro. Cora stb.). na mindegy én jobban díjaztam volna.. de ez csak egy vélemény a sok közül...
  biztos jó és szép lesz azért!”
 • 11. susezo 2008. szeptember 16. 14:38
  „tomikatt,ki van kormanyon 6 eve ? hanyadik helyen all azota a magyar gazdasag?segitek: utolson .”
 • 10. amáta 2008. szeptember 16. 13:55
  „Biztos sokan jogosan panaszkodnak.
  DE AKÁR HISZIK,AKÁR NEM, MINDEN NAP KÉTSZER ÉN IS IGÉNYBE VESZEM A SZEGEDI TÖMEGKÖZLEKEDÉST,ÉS NEM PANASZKODOM.
  Hamarosan túl leszünk az összes cécón.
  MOST EZ VAN!
  Mindenkinek erőt, egészséget, jó munkahelyet, sok türelmet kívánok.”
 • 9. Tök mindegy, h ki... 2008. szeptember 16. 13:18
  „LUKSZUSZ!F.SZ VAGY!
  HAJRÁ SZEGED!!!”
 • 8. rt0831 2008. szeptember 16. 13:05
  „LukSzusz ,egy régi közmondással válaszolok hozzászólásodra,
  Bolond lyukból bolond szél fúj.”
 • 7. tralala 2008. szeptember 16. 11:27
  „A buszok televannak, ma a 20as buszra ismét nem fértem fel, annyira televolt, természetesen csuklós buszt ennek ellenére sem tesznek be erre a vonalra! A villamos a legjobb ebben a városban, de ebből viszont alig van pár vonal ugyebár. Most a kettes (márha egyszer is kész lesz!) fog épülni de persze ezis ellett toszva, akkor lenne igazi értelme ha legalább a négyes vonaláig elmenne. A legjobb az lenne ha lenne egy olyan vonal (metró vagy magasvasút vagycsak védett kötöttpályás jármű, ami elmenne baktótól, vagy csak legalább tarjántól mondjuk a vasútállomásig, márcsak mert rengeteg átszállást megspórolna, és tuti, hogy sokan használnák! Persze ez meg túl sokba kerülne ijen árak mellett, ami itt kell egy építéshez. A keleti országokba mindehol megy persze ez olcsóbban is...”
 • 6. Ménesi Miklós 2008. szeptember 16. 11:25
  „Sziasztok!
  Szerintem úgy kellene csinálni mint a szomszédos országokban!
  A városközpontba csak kerékpárral lehetne bemenni! Nem lenne akkora bűz, többen is elférnének az úton egyszerre, nem lenne akkora dugó még csúcsforgalomban sem, mozognának az emberek és nem ütnének el 60Km/h-val a zebrán!!
  Csak kellene több biciklitároló! De ez még mindig nem kerül annyiba mint amennyibe a város közlekedésének teljes átszervezése!”
 • 5. Fejlesztő 2008. szeptember 16. 10:44
  „Jó az, amikor idiota földönkívüliek írnak. Egyesek,mint ha nem Szegediek lennének. Buszok nem kellenek,mert csak pöfög a városban.A villamos útja védett,ezért halad is. Én még többet raknék a városba. Idővel pedig mehetnének villanyhajtásúak a külterületekre.”
 • 4. adófizető 2008. szeptember 16. 10:01
  „LukSzusz!

  Te h_lye vagy!
  Nincs tömeg a villamospótlókon???
  Utaztál rajtuk vagy csak osztod az észt???
  Én minden nap megyek az 1-es pótlóval és a belvárosban elviselhetetlen!!!
  Amúgy minden hasonló méretű város az EU-ban (a Fideszes Debrecen is) villamost épít (ahol an rá igény).
  Az 1-es és a 3-4 közös szakaszán meg igenis van idény a villamos méretű tömegközlekedésre!!!”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öt nő, nyolcvan férfi – nővérek a Csillagban

Szeged - Imádta a Csillag börtön közönsége az Apáca-pácot, pedig a ledérebb jeleneteket kihagyta a… Tovább olvasom