Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Egy hét van csak az adóbevallásig

Csongrád megye - Május 21-éig lehet benyújtani a 2011-es személyijövedelemadó-bevallásokat. A nagy roham most is az utolsó héten várható. A NAV pénteken és szombaton könyvtárakba helyezi ki ügyfélszolgálatait, hogy segítsen az adózóknak.
Háromféleképpen adhatjuk be idén az adóbevallásunkat: hagyományosan, elektronikusan és az úgynevezett söralátéten – ez utóbbit azonban csak jól felkészült szakembereknek javasolják. Adónk 1+1 százalékának felajánlásával is május 21-éig élhetünk, papíron és interneten egyaránt.

Az első két megoldás áll az egyszerű emberhez a legközelebb: a kitöltőprogram használatával elkészített bevallás a Magyarország.hu honlapon keresztül nyújtható be. Feltétele az ügyfélkapus regisztráció, amit a NAV ügyfélszolgálatain, valamint az okmányirodákban lehet kérni. De: a nyomtatványkitöltő programmal elkészített bevallást postán és személyesen is be lehet adni, akárcsak a jól ismert hagyományos, egységcsomagban érkezett nyomtatványokat. Egyik esetben se felejtsük el aláírni a bevallást – és természetesen befizetni az adót! A visszajáró pénzt a bevallás benyújtását követő 30 napon belül kell az adóhivatalnak megküldenie.

Tavaly is volt rá lehetőség, hogy aki nem boldogul a bevallással, segíteséget kérjen a szakemberektől. Fotó: Karnok Csaba
Adóbevallást a könyvtárból... Aki nem boldogul a bevallással, segíteséget kérhet a szakemberektől.
Fotó: Karnok Csaba

A korábbi évek adatai szerint 2011-es jövedelméről mintegy 4,5 millió magánszemélynek kell elszámolnia. A tapasztalatok szerint május 15. és 21. között körülbelül egymillió szja-bevallás benyújtása várható.

A befizetésnél gondot okozhat, hogy a NAV immár nem küld ki csekket az adócsomagban, arra hivatkozva, hogy azt egyre kevesebben használják. Viszont az adóhatóság ügyfélszolgálatainak bármelyikében lehet személyesen készpénz-átutalási megbízást kérni. Ezenkívül az adóhatóság kijelölt ügyfélszolgálatainál bankkártyával vagy lakossági folyószámláról történő utalással is rendezhető a befizetés, de a „CSEKK" elnevezésű nyomtatvány elektronikus beküldésével is igényelhető csekk a www.nav.gov.hu/magyar_oldalak/nav/letoltesek/adatlap menüpont alatt.

Kihelyezett ügyfélszolgálat 5 könyvtárban
Csongrád megye 5 könyvtárában lesz a NAV-nak kihelyezett ügyfélszolgálati helye, ahol az adózók számítógépeken kitölthetik, ellenőrizhetik bevallásukat, valamint le is adhatják adóívüket. Új szolgáltatás, hogy ügyfélkaput is lehet nyitni. Szegeden, a Somogyi-könyvtárban pénteken 10 és 18, szombaton 10 és 16 óra között; Hódmezővásárhelyen, a Németh László-könyvtárban pénteken 10–18, szombaton 10–13 óráig; Makón, a József Attila könyvtárban pénteken 10–18, szombaton 10–13 óráig; Szentesen, a városi könyvtárban pénteken 10–18, szombaton 10–13 óráig; Csongrádon, a Csemegi-könyvtárban pénteken 10–18, szombaton 10–13 óra között fogadják az ügyfeleket. Hétfőn a szegedi, szentesi, vásárhelyi, csongrádi ügyfélszolgálatok 8-tól 18 óráig, a szokásos hosszított nyitva tartással állnak az adózók rendelkezésére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra lezárnák a Bálint Sándor utcát

A 2-es villamosvonal építésekor eltávolított útzárat szeretnék visszakapni a Bálint Sándor utcában élők. Tovább olvasom