Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Egy hete tüntetnek

Egy hete tartanak a tüntetések Ukrajnában az Európai Unióval való társulási megállapodás elmaradása miatt. Kijevben több tízezren vonultak a főtérre, köztük Sajtos-Zapotocsnaja Natália, a Szegedi Ukrán Önkormányzat elnöke. Zavargások törtek ki több kárpátaljai magyarok lakta településen is.
Körülzárta az ukrán kormány épületét hétfőn Kijevben néhány ezer, az ország európai uniós társulását támogató tüntető. A demonstráció azóta is tart, a tüntetők a kormány távozását követelik, mert az a korábbi várakozásokkal ellentétben a múlt héten nem írta alá a társulási megállapodást az Európai Unióval. A demonstrálók az elnöki hivatalnál összecsaptak a rohamrendőrökkel is, akik könnygáz- és hanggránátokat vetettek be a támadók ellen. Az összecsapásokban többen megsérültek. Az ukrán kormány azóta ugyan bocsánatot kért a rendőri túlkapásokért, ám ez a tüntetőket nem hatotta meg.

Szerdán a demonstrálók Kijev központi terén önvédelmi egységeket szerveztek, hogy megvédjék magukat, ha rohamrendőrök rohamoznák meg a teret. Mikola Azarov miniszterelnök büntetőjogi felelősségre vonással fenyegette meg a tüntetőket, és belügyi csapatokat vezényeltek a Krímből Kijevbe. A demonstráció nem csak a fővárosra terjed ki: a magyarok által is lakott Ungváron több ezer ember követelte az ukrán elnök és a kormány lemondását, valamint az uniós csatlakozási folyamat folytatását. Huszton, Nagyszőlősön és Rahón is megmozdulások voltak.

Kormányellenes tüntetők a kijevi Függetlenség téren. Ukrajna európai integrációjának leállítása miatt tiltakoznak. Fotó: MTI/EPA/Szerhíj Dolzsenko
Kormányellenes tüntetők a kijevi Függetlenség téren. Ukrajna európai integrációjának leállítása miatt tiltakoznak. Fotó: MTI/EPA/Szerhíj Dolzsenko

 Kárpátalja megosztott

A kárpátaljai Tihor Szilvia másodéves gyógypedagógus-hallgató a Szegedi Tudományegyetemen. – Kijev húsz óra vonattal Beregszásztól, de Nagyszőlős csak harminc kilométer. Az egész családom Beregszászon él, elmondásuk szerint oda még nem értek el a zavargások. Az egyik barátnőm viszont Ungváron tanul, ő írta a Facebookon, hogy a kijevi tüntetések miatt oktatási szünetet rendeltek el az ungvári egyetemen. A családunk nem nagyon foglalkozik politikával, talán a nagymamámat érdekli a legjobban. Telefonon annyit mondott nekem, azzal, hogy Ukrajna nem írta alá a társulási megállapodást az Európai Unióval, végérvényesen az orosz vonal mellett döntött.

A kárpátaljai magyarok megosztottak a csatlakozással kapcsolatban: valaki szerint nem kell változtatni a jelenlegi helyzeten, más csak az Unióval tudja elképzelni az ország jövőjét, de sokan szeretnék, hogy Kárpátalja újra Magyarország része legyen – mesélte a 19 éves egyetemista.


Sajtos-Zapotocsnaja Natália, a Szegedi Ukrán Önkormányzat elnöke, a Szegedi Tudományegyetem Szláv Filológiai Tanszék adjunktusa pénteken utazott el Kijevbe. – A reptérről Kijev főterére megyek, ahol már várnak rám a rokonaim, a barátaim és ismerőseim. A narancsos forradalom idején is Ukrajnában voltam, felemelő érzés volt az utcán lenni – akkor semmilyen atrocitás nem történt. Hogy a rendőrök most rátámadtak a tüntetőkre, az rémisztő és elfogadhatatlan. Ezt nem lehet megbocsátani, hiába kért utólag elnézést a miniszterelnök – mondta Sajtos-Zapotocsnaja Natália. Az elnök szerint Ukrajna mindig is európai állam volt, így nem kérdés, hogy az Unióban a helye.

– Ez persze nem jelenti azt, hogy minden kapcsolatot meg akarunk szakítani Oroszországgal, hiszen Ukrajna sajátos helyzetben van: nyugatról Európa, keletről Oroszország határolja. Nem tudom, miért szakadtak meg a tárgyalások, hiszen néhány hete még mindenki biztosra vette a társulási megállapodást. A tüntetések szerintem addig fognak tartani, amíg a demonstrálók nem kapnak garanciát a tárgyalások újrakezdésére – mondta az adjunktus. Sajtos-Zapotocsnaja Natália kijelentette: ezzel a tüntetéssorozattal Ukrajna ismét bizonyítja a világnak, hogy nincs Kelet- vagy Nyugat-Ukrajna, csak egy egységes állam létezik. – Mindenhonnan jönnek az emberek a fővárosba, a kárpátaljai magyar városokból is. A karhatalom erőit Kijevtől néhány kilométerre szállásolták el, de az ott élő emberek nem engedik ki őket onnan. Hogy félek-e? Ha mindenki félne, nem mozdulna semerre a világ – jelentette ki a Szegedi Ukrán Önkormányzat elnöke.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz-jelöltek a parlamentbe: nincs meglepetés Csongrád megyében

Nyilvánosságra hozta a Fidesz országos választmánya hétfőn a tavaszi országgyűlési választás kormánypárti képviselőjelöltjeinek névsorát. Tovább olvasom