Délmagyar logó

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 1°C | 12°C Még több cikk.

Egy hétig ballag a 4680 végzős

Az ünneppel háromnaposra duzzadt hétvége miatt egy hétig ballagnak a megye középiskoláinak végzősei – összesen 4680-an. A sort az erdészek már múlt szombaton elkezdték. 40-ből 16 intézmény csütörtökön, 21 szombaton búcsúzik diákjaitól. Hétfőn kezdődnek az érettségik.
Egy héten át búcsúzkodnak a Csongrád megyei ballagók középiskolájuktól, akárcsak tavaly, a május 1-je miatt háromnaposra duzzadt hétvégének köszönhetően.

Már múlt szombaton elénekelték a Gaudeamus igiturt a szegedi Kiss Ferenc Erdészeti Szakközépiskola, az ásotthalmi Bedő Albert Erdészeti Szakiskola és a pusztamérgesi középiskola végzős diákjai. – Sok a távoli ballagó: Bajáról, Budapestről, Nyíracsádról, Dánszentmiklósról könnyebb a rokonoknak hétvégén eljönniük, mint egy munkanapon, mikor szabadságot kell kivenni, vagy a hosszú hétvégén – indokolt Halápi Nándor, a Kiss Ferenc igazgatója, míg ásotthalmi kollégája, Andrésiné Ambrus Ildikó azzal érvelt: a nem végzős diákok így tudnak részt venni az ünnepségen, s nem kell emiatt visszautazniuk az iskolába a háromnapos ünnepen.

A legnépszerűbb időpont május 2-a: az összesen 40 megyei intézményből 21 tartja ezen a napon ünnepségét, Vásárhelyen, Csongrádon például mindegyik iskola. A munka ünnepén búcsúztatja ballagóit 3 egyházi iskola.

Kép tavalyról, a Csonka János Műszaki Szakközépiskola és Szakiskola 12/A osztályának ballagásáról. Archív fotó: Frank Yvette
Kép tavalyról, a Csonka János Műszaki Szakközépiskola és Szakiskola 12/A osztályának ballagásáról. Archív fotó: Frank Yvette

Szegeden a háromnapos hétvége előtti utolsó munkanapot, csütörtököt választották legtöbben: 22 intézmény közül 13 rendezi meg ekkor a búcsúztatót. – Tudom, hogy egy munkanapon nehezebb a szülőknek, vendégeknek is eljönni, de más időpontok sem lettek volna szerencsésebbek. Így marad a diákoknak 3 napjuk ráhangolódni az érettségire. Három héttel ezelőtt jelentette be a VDSZSZ, hogy sztrájkot hirdet erre a napra, mondván, a ballagást át lehet helyezni más időpontra – erre azonban nincs módunk: már rég elkészültek a meghívók, a ballagási ebédre lefoglalták a helyeket – fogalmazott Dobi János, az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium igazgatója, arra utalva, hogy a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete csütörtökön 0 órától 18 óráig általános vasutas sztrájkot tervez.

Szegeden 1975 diák ballag az önkormányzat által fenntartott iskolákból és 471-en más, egyházi vagy alapítványi intézményből. Ásotthalmon 56, Kisteleken 41, Pusztamérgesen 15, Vásárhelyen 852, Szentesen 546, Csongrádon 295, Makón 429 – a megyében tehát összesen 4680 – diák mond búcsút alma materének.

A ballagási ünnepség időpontját rendelet nem szabályozza, az iskolák maguk alakítják programjukat – az érettségi vizsgákhoz alkalmazkodva. Hétfőtől ugyanis már magyar nyelv és irodalomból adnak számot tudásukról a diákok az írásbelin.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszökött a tárgyalóteremből az elítélt

Szeged - Az ítélethirdetését követően megszökött egy öt év börtönre ítélt vádlott a Szegedi Városi Bíróságról. Tovább olvasom