Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Egy hétig tanultak az összetartozásról

Az Adj király, katonát! egy szerb népi játék, a rigójancsi pedig egy Európa-szerte ismert cigányprímásról kapta a nevét. Többek között ezt is megtanulták a csongrádi Széchenyi István Általános Iskola tanulói a múlt héten. A nemzetiségek szokásainak bemutatása jó hatással volt a cigány gyerekekre: élvezték, hogy velük foglalkozik az egész iskola.
A Széchenyi úti diákság tizenöt százaléka roma – ez volt a legfőbb érv amellett, hogy a csongrádi tagiskola csatlakozzon az Összetartó társadalom megteremtéséért elnevezésű programhoz, amelyet az Esélyegyenlőségi Minisztérium kezdeményezett. Az intézmény pedagógusai nyáron továbbképzésen vettek részt, ahol arról tanultak, hogyan lehet megszabadulni az előítéletektől.

– Azért akad ezen a téren tanulnivaló – fogalmazott lapunknak Nagy Ferencné. Az iskolaigazgató elmondta, a diákok most nem hagyományos órákon, hanem külön foglalkozásokon egy héten át ismerkedhettek a román, a cigány, a szerb és a szlovák nép történelmével, kultúrájával és hagyományaival. Az ismeretanyagot és a szemléltető eszközöket a tanárok és a diákok közösen gyűjtötték össze az ősz folyamán.

A néprajz és a népművészet mellett ízelítőt kaptak a kisebbségek népzenéjéből és népi játékaiból. Megtudhatták például, hogy a körükben népszerű Adj, király, katonát! szerb játék, a cukrászdákból ismert rigójancsi pedig egy Európa-hírű cigányprímásról kapta a nevét.

– Roma tanulóinknál ilyen fegyelemre és önuralomra eddig nem volt példa. Elképesztően élvezték, hogy velük foglalkozik az egész iskola. Emellett észre sem vették, mennyit tanultak – vont mérleget Nagy Ferencné, aki úgy tervezi, a következő években is alkalmat teremtenek arra, hogy a programban megfogalmazott cél megvalósuljon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Terülj asztal, otthon

Külföldön megszokott, hogy szentestén étteremben eszik az egész család – a háziasszonyok… Tovább olvasom