Délmagyar logó

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek 0°C | 14°C Még több cikk.

Egy hullámhosszon az egyenruhások

Holnaptól új, egységes és biztonságos rádiós rendszerre állnak át a megyei rendvédelmi és készenléti szervek. A lehallgathatatlan EDR-rel katasztrófahelyzetekben is hatékonyan, gyorsan működhet együtt a tizenegy különféle hatóság.
A készenléti és rendvédelmi szervek közti kommunikációt teszi hatékonyabbá, gyorsabbá és biztonságosabbá az az új, zárt rádiós rendszer, amit holnaptól próbaüzemben használnak Csongrád és Bács-Kiskun megyében. A jövő év elejére országosan kiépülő Egységes Digitális Rádiótávközlő Rendszer (EDR) egyik előnye a régi, analóg típusúval szemben, hogy javul a beszélgetés minősége, az eddig problémás, „leárnyékolt" helyeken – például alagutakban – is alkalmazható. Emellett adatokat, üzeneteket is el lehet vele küldeni.

Javul az információvédelem is az új rendszerrel. A rendőrség, a határőrség, a mentők, a tűzoltóság, a katasztrófavédelem, a vám- és pénzügyőrség, a büntetés-végrehajtás, a honvédség, a vízügy és a titkosszolgálatok belső, illetve egymás közti kommunikációjában beállítható a felhasználói kör, mások nem hallhatják. A rendszer segítségével természeti csapások, tömegbalesetek esetén is problémamentesen, közvetlenül tarthatják a kapcsolatot, informálhatják egymást a társszervek. Magyarországon a tervek szerint 225 – a biztonság érdekében titkos helyszínen lévő – bázisállomás adja majd a negyvenkétezer készülék működéséhez a technikai hátteret. A világon 650 hasonló rendszer működik, az EDR pedig uniós szabvány. Az országos rendszer bérlése évi 9,3 milliárd forintba kerül az államnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sok közgyűlési képviselő folytatná

A 43 fős szegedi közgyűlés 37 tagja készül ismétlésre az önkormányzati választáson. A kormányoldal… Tovább olvasom