Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 21°C Még több cikk.

Egy húron pendülnek: Kiszin Miklós és Szurdi Zsolt

Egy nagybőgős és egy hegedűs – lakodalmas zenei fesztiválunk állandó zsűritagjai. Kiszin Miklós és Szurdi Zsolt.
Kiszin Miklós a Molnár Dixieland nagybőgőse, Szurdi Zsolt a Gőzerő hegedűse, mindketten zenetanárok. Ahogyan fotónkon is látható, egyik hangszer sem idegen számukra. Különböző műfajt képviselnek, ám számos kérdésben egyetértenek. Végigzsűrizték a lakodalmas zenekarok számára meghirdetett fesztiválunkat, s kellemesen csalódtak. Örömmel tapasztalták, hogy az elődöntőkön fellépett több mint húsz banda nem bugyuta zenéket játszott, hanem magyar nótát, cigány dalokat, slágereket.

– Én azt tanítom sok-sok éve a gyerekeknek, hogy van jó zene és rossz zene – mondta Kiszin Miklós. – Bármelyik zenét lehet jól játszani. Ezt is. Ha ennek van üzenete, van lelke a muzsikának, akkor az eljut az emberekhez. A magyar zenében nagyon sok értékes dolog van, ilyen például a magyar nóta, amit mostanában nem a helyén kezelnek. Ennek az életben tartása nagyon fontos, s ez megvalósult a lakodalmas fesztivál elődöntőin.

Mit vár a döntőtől?

A Délmagyarország és a Délvilág lakodalmas zenekarok fesztiváljának döntőjét április 20-án este 6 órától rendezzük meg az újszegedi sportcsarnokban. Szurdi Zsolt hatalmas közönséget vár, nagyszerű hangulatra számít. – Szeretném, ha bebizonyosodna, hogy az elmúlt egy hónapot nem hiába töltöttük el a lakodalmas zenekarok fesztiválján. Remélem, hogy az elődöntőkből továbbjutott zenekarok jövőre nagyobb létszámmal, akusztikusabb hangzással muzsikálnak majd. Kiszin Miklós nagy várakozással néz a döntő elé. – Arra készítem a lelkemet, hogy az elődöntőkből megismert nyolc zenekar valami újat, izgalmasat hoz majd.

Szurdi Miklós úgy látja: a rendszerváltáskor a lakodalmas zenei kör és a cigányzene teljesen „meghalt" az országban, így Szegeden is. – Azt hittem, ki fog halni ez a szakma, de nem így történt. Nagyon sok fiatal másfajta habitussal, másfajta zenei struktúrában, de ugyanezen a zenei vonalon belül új zenekarokat hozott létre, s számomra meglepően komplex, nagyon jó műsort adtak, és hihetetlen magas szinten muzsikáltak – összegezte az elődöntőkön tapasztaltakat a Gőzerő frontembere.

Az elődöntőkön mindkettejüket zavarta a „műanyag hangzás". Szurdi Zsolt az igazi akusztikus hangszereket hiányolta. Szerinte kevés zenekarban volt szaxofon, holott minden bandába kellene szaxofon vagy klarinét. – Dobos is alig akadt, holott az élőzenében a dobgép helyett a dobosnak nagy szerepe lenne. Nagyon hiányoltam a basszusgitárt, a nagybőgőt, egyetlen fuvolistát hallottunk a négy elődöntőben. Hiányoztak a régi alaphangszerek is, amelyek nélkül a régi lakodalmas zenekarokat nem lehetett elképzelni: a citera, a tekerőlant – sorolta Szurdi. – Ezeknek a hangszereknek a hangzását szintetikus úton próbálták utánozni, de ez nekem nem az igazi. Ha a dob és a basszus gépből jön, én azt nem szeretem.

Kiszin és Szurdi egyetért abban, hogy az elődöntőkön bemutatkozott zenekarok között akadtak nagyon tehetségesek.
– Hallhattunk zenészeket, akik több évtizede muzsikálnak lakodalmakon, nagyon profi, felkészült muzsikusokról van szó – folytatta Kiszin Miklós. – Egyik zenekart sem akarom megbántani, de találkoztunk olyan produkcióval, ahol a zenészeknek nem volt meg a felkészültségük arra, hogy a közönséget kiszolgálják. Az elődöntőkön sokszor említettük: lakodalomban muzsikálni nagyon felelősségteljes dolog, a keringőtől a mulatós zenéig mindent kell játszani, és jól kell zenélni. Ha valaki ezt rosszul csinálja, elrontja a menyasszony és a vőlegény nagy napját. A Molnár Dixieland nagybőgőse hozzátette: vannak muzsikusok, akiknek igényesebbnek kellene lenniük magukkal szemben a hangszertudást és a műsor-összeállítást illetően. Kiszin Miklós szerint a zenélés egyfajta misszió. Ha a zenekarok igényes zenét játszanak, akkor a közönség is azt a zenét fogja szeretni és kérni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harmincmillió alatt nem költöznek a Gyimesi utcaiak

Hat ingatlan tizenhat tulajdonosával kell megegyeznie nyár végéig a városnak az újszegedi Gyimesi… Tovább olvasom