Délmagyar logó

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 1°C | 12°C Még több cikk.

Egy kalapos úr a múltból

Szeged - Talán maga Lechner Lajos született újjá? Nagyon gyanús, csak az a tömött, kackiás bajsza hiányzik! – tűnődtünk hétfőn a szegedi korzón.
Mint a Kárász utca hírmondója, az úr a múltból tudatta a nagyérdemű sétálóközönséggel, hogy vele tarthat szerdán 2-kor az árvízi emlékműtől mindenki, aki pontosan 139 évet szeretne visszaugrani az időben. De mégis, ki ez a furcsa szerzet? Közelebb lépve rájöttünk, a szegedi Tourinform vezetője, Mihály Illés bújt a 175 éve született mérnök bőrébe.

Lechner Lajost – nem összetévesztendő a szecesszióspalota-építő névrokonával, Lechner Ödönnel – a Szegedet elsöprő március 12-i árvíz után Tisza Lajos királyi biztos hozta magával Pestről. Nem volt sétagalopp Tisza kinevezése sem. Mivel a miniszterelnök testvéröccse volt, azzal gyanúsították, hogy mai szóval „lezsírozták" a megbízását.

Mihály Illés a Szeged-építő Lechner Lajos bőrébe bújt.
Fotó: Segesvári Csaba

Az a szóbeszéd járta, hogy személyében a Tisza folyó után a Tisza másodszor is letarolja Szegedet. Nem így lett. A víz alatt álló város 1879-ben vele és Lechner Lajossal megütötte a főnyereményt. A fiatal mérnök előtte már bizonyított: az Országház műszaki ellenőre volt, a főváros csatornázója és az Andrássy út megálmodója. Nem csoda hát, hogy két hónap alatt világvárost tervezett a romba dőlt Szeged helyén, és négy év alatt felépítette fő művét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lopott autó Röszkénél, határsértők Nagylaknál

Röszke - Ismét találatot jelzett a Schengeni Információs Rendszer (SIS) a röszkei határátkelőnél.… Tovább olvasom