Délmagyar logó

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 5°C | 12°C Még több cikk.

Egy kézben lesz jövőre az egészségügy Szegeden

A szegedi egészségügy integrációját jelentik ma be sajtótájékoztatón a város, az egyetem, a kórház, valamint a rendelőintézet vezetői. Még csak a városi intézmények működtetésének átadásáról lesz szó, de információink szerint kész tervek vannak már osztályok összevonásáról is.
A városi kórház Kossuth Lajos sugárúti épületének is megváltozhat a funkciója. Fotó: Karnok Csaba
Egészségügyi fejlesztések és integráció címmel tart ma délelőtt sajtótájékoztatót a városházán Botka László polgármester, valamint a Szegedi egészségügy szinte valamennyi vezető szereplője, ahol bejelentik: egységesíteni kívánják a város egészségügyi intézményrendszerét. Az intézményeket működtető város és az egyetem vezető testületei, a közgyűlés és a szenátus még az év vége előtt határozatot hozhat arról, hogy a városi kórházat, valamint a rendelőintézetet a Szegedi Tudományegyetem működtesse, ezzel Szeged önkormányzatának ne legyen többé egészségügyi intézménye.

A mai bejelentés csupán egy jogi lépésről szól: a város összes betegellátó helyének az egyetem lesz a fenntartója. Információink szerint azonban az átszervezések már jóval előrehaladottabb állapotban vannak, mint a hivatalos táblák és fejléces papírok lecserélése. Néhány napon belül elbírálják az első pályázatot, melyet már annak érdekében adtak be a minisztériumhoz, hogy támogatást kapjanak a szervezeti átalakításokhoz. Ez pedig azt jelenti, hogy hamarosan megkezdődnek a különböző osztályösszevonások.

A II-es kórházba költözik a pszichiátriai klinika. Fotó: Karnok Csaba
Úgy tudjuk, leghamarabb a szülészeten és nőgyógyászaton, valamint a traumatológián történnek komoly változások. Mindkét esetben a kórház osztályai költöznek majd át a klinikákra. A pszichiátria viszont a kórházban kap majd helyet. Hogy az átszervezések mikor kezdődnek, attól függ, milyen ütemben nyeri el az egyetem és a kórház az ehhez szükséges pályázati pénzeket. A változtatások ugyanis osztályonként akár több százmillió forintot is felemészthetnek a szükséges bővítések és műszerfejlesztések miatt. A város és az orvoscentrum vezetői szerint ez még mindig olcsóbb, mint a jelenlegi, párhuzamos rendszer fenntartása.
Mindez azt is jelenti, hogy – bár az integráció jogi aktusával még minden kórházi, illetve rendelőintézeti dolgozó munkája és közalkalmazotti státusa megmarad – az osztályösszevonások után állások is megszűnnek.
Az országban eddig példa nélküli összevonást az egészségügyi vezetők szerint elsősorban a 4-5 év múlva megvalósuló klinikai tömb indokolja: mire az 1000-1500 ágyas komplexum felépül, oda már a letisztult, átszervezett osztályok költöznek. Ugyanakkor az érintettek azt remélik, addig is hatékonyabbá válik a működés, megszűnik a jelenlegi széttagoltság – 39 telephellyel működik a szegedi egészségügy –, az így megtakarított pénzen pedig új, eddig még hiányzó ellátási formákat tudnak megvalósítani.


Gyakorlatiasságok

A szegedi önkormányzatnak anyagi szempontból mindössze annyi köze van a kórházhoz és a rendelőintézethez, hogy a társadalombiztosítás az önkormányzat hivatalán keresztül utalja az intézményeknek járó pénzt. Az integrációval tehát sem forintban mérhető haszon, sem kár nem éri a várost. Forintban nem mérhető hasznot viszont remélnek: a városlakók magasabb színvonalú ellátást kaphatnak. Azt is remélni lehet, hogy az egyetemi orvoscentrum szakemberei jobb egészségpolitikai döntéshozók, mint a városi képviselők. Akik egyébként szinte kizárólag azt döntötték el, ki legyen a kórház vagy a rendelő igazgatója.

Referencia

Az integráció már 2005-ben elkezdődött: január elsejével összevonták az addig önkormányzati fenntartású gyermekkórházat a gyermekklinikával. Az immár egyetemi működtetésű
gyermek-egészségügyi központ azóta hatékonyabban működik, a párhuzamosságok megszüntetésével pedig olyan fejlesztésekre is lett pénz, amelyekre korábban nem. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hol legyen Gregor József szobra?

Gregor József özvegye felajánlaná a Szegedi Nemzeti Színháznak a művész bronz mellszobrát. A… Tovább olvasom