Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Egy klasszikus mentalitású modern

A kortárs magyar képzőművészet kiemelkedő alakja a Kossuth-díjas, világhírű festőművész, Konok Tamás, akinek Sine loco et anno (Hely és év nélkül) című kiállítását június 18-áig tekintheti meg a közönség a szegedi Olasz Kulturális Intézetben.
Konok Tamás festőművész a szegedi kiállítás megnyitóján. Fotó: Karnok Csaba
A magyar konstruktivizmus világszerte elismert legnagyobb mesterének tartják Konok Tamás festőművészt, aki 1930-ban Budapesten született, hegedűművésznek készült, végül a Magyar Képzőművészeti Főiskolán szerzett diplomát. 1959-ben Párizsban telepedett le, a Hartford Alapítvány ösztöndíjával egy évig New Yorkban és Kaliforniában alkotott. A Kossuth-díjjal is kitüntetett művész önálló kiállításait szerte Európában és Amerikában a legnevesebb galériák rendezték meg. Manapság Párizsban, Zürichben és Budapesten alkot, Sine loco et anno című első szegedi kiállítását Szuromi Pál nyitotta meg az Olasz Kulturális Intézetben. A művészettörténész egy klasszikus mentalitású, de ízig-vérig modern, nagy mestert ajánlott a közönség figyelmébe.

– Óriási öröm számomra, hogy sokan eljöttek a kiállításom megnyitójára. Szeged valamiért kiesett az életemből, négyéves koromban töltöttem itt öt napot, de semmire sem emlékszem. 1952-ben pedig, amikor legutóbb itt jártam, levált a cipőm talpa, ezért egy teljes napot a gőzfürdőben kellett várakoznom, utána kedves orvosprofesszor barátaimmal a Gödör nevű szenzációs vendéglőben fantasztikus szegedi halászlevet ettem. Az illatát a mai napig őrzöm az orromban – mondta Konok Tamás. – Művészet, zene, irodalom azok a dolgok, amelyek a közönségnek és az alkotónak is talán némi örömet adhatnak. Középiskolás koromban tanultam Kant mondását: „Szép az, ami érdek nélkül tetszik." Ennél jobban szeretem Flaubert mondatát: „A boldogság lehetősége a művészet." Ez egy nagyon szerény megállapítás. A művészet valóban csak egy lehetőség. Lehetőség a boldogságra egy percre, egy pillanatra, nem több. Én már annak is örülök, ha holnap reggel megihatok egy csésze kávét két szem cukorral többel, mint megengedett. Ezekből a kis örömökből áll össze a boldogság.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeged Borfesztivál: Sokan a száraz homoki borokra esküsznek

A homoki borok kedvelője Király Levente szegedi színművész, Lukács János megyei rendőrfőkapitány és… Tovább olvasom