Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 21°C Még több cikk.

Egy láda sör, egy találmány

„Ha egy csoportnyi nagy tudású magyar ember körbeül egy asztalt, pár órán belül feltalálnak egy világraszóló újdonságot" – mondta Kapás Ferenc, a magyarországi fejlesztési pólusok szakmai együttműködésének vezetője. A szegedi szakember feladata arról is gondoskodni, hogy munkájuk megértéséhez ne legyen szükség az idegen szavak szótárára.
Kapás Ferenc egyetemi docens, egy éve bízták meg a magyarországi fejlesztési pólusok szakmai együttműködésének vezetésével. A második Nemzeti fejlesztési terv pólusvárosai, azaz Győr, Miskolc, Pécs, Szeged és Székesfehérvár–Veszprém által egyeztetett közös álláspontokat a tárcaközi bizottság ülésein képviseli. Az elkövetkezendő években várhatóan mintegy 25-60 milliárd forint jut majd a pólusprogram elfogadtatására és kommunikálására a második Nemzeti fejlesztési terv során – jelentette ki budapesti sajtótájékoztatóján.

Kapás Ferenc elmesélte, hogy több évvel ezelőtt ismerősei, négy agrárszakember, próbára tették kreativitásukat. Egy étteremben rendeltek egy láda sört, és elhatározták, hogy mire az ital elfogy, egy innovatív termék ötletével lesznek gazdagabbak. Elsőként feltették maguknak a kérdést: milyen újdonságra, hiánypótló termékre lenne szükség saját szakterületükön, az agráriparban? Mire a sör elfogyott, a beszélgetés nyomán az agrármérnökök fejében megszületett egy speciális, négyszöget locsoló berendezés terve, amely megoldja a gazdálkodók komoly problémáját: földjük ugyanis négyszög alakú, a piacon kapható berendezések locsolási képe pedig mindig kört formáz. A hétköznapi példával az egyetemi docens azt kívánta illusztrálni, hogy hazánk jövője a tudástőke és a kreativitásunk.

A fejlesztési pólusok együttműködési eredményeinek kommunikálásáról, annak nehézségeire utalva kijelentette: „Amit mi, a térségfejlesztéssel foglalkozó szakemberek mondunk tudásalapú gazdaságról, klaszterekről, hálózatról, technológiai transzferről, sokszor úgy tűnik, mintha az idegen szavak szótárát bifláztuk volna be. Azon vagyunk, hogy mondandónkat lefordíthassuk a hétköznapi emberek nyelvére."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Egyesült Államokban is megemlékeztek Gregorról

Nem gyakran fordul elő, hogy szegedi polgárról nekrológot írnak a világlapok. Az elmúlt héten 66… Tovább olvasom