Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Egy megvalósult álom

Szeged - Csongrád megyében mintegy félszáz vállalkozás foglalkozik gépjárműoktatással, közülük azonban csak a szegedi ATI-Császárné Bt. üzemeltet mozgásukban korlátozottak számára is alkalmas oktatóautót.
– Nem csak üzleti megfontolások vezettek, amikor egy éve úgy döntöttem, hogy vásárolok, és mozgáskorlátozottak oktatására átalakíttatok egy automata sebességváltós Toyota Yarist – mondta Császár Illésné, az ATI-Császárné Bt. tulajdonosa, iskolavezetője.

Csongrád megyében, sőt a dél-alföldi régióban egyébként kizárólag az említett gazdasági társaság tart olyan járművet, amely mozgásukban korlátozottak gépjárművezetői oktatására is alkalmas. A többi, mintegy félszáz hasonló profilú Csongrád megyei vállalkozás csak „hozott" járművel oktathatja a mozgássérülteket. Természetesen ezt az autót is át kell alakítatni, vagyis oktatásra alkalmassá kell tenni. Automataváltós gépkocsin jogosítványt viszont csak abban az esetben szerezhet, amennyiben legalább az egyik alsó végtagja ép.

Az ATI-Császárné Bt. iskolavezetője megjegyezte, tapasztalatai szerint csak nagyon kevesen engedhetik meg maguknak, hogy már a jogosítvány megszerzése előtt vegyenek és átalakíttassanak személyautót. Ráadásul a mozgáskorlátozottak csak a jogosítványt megszerezve vehetik igénybe a számukra gépjárművásárlásra biztosított 300 ezer forintos vissza nem térítendő állami támogatást is.

Papp Szabolcs jogosítványt szerzett, autót is szeretne.
Fotó: Karnok Csaba

Császár Illésné elárulta, hogy korábban – más vállalkozásokhoz hasonlóan – ötévente ha egy mozgáskorlátozott próbált náluk jogosítványt szerezni, az utóbbi egy évben már hatan jelentkeztek. Egyikük, Papp Szabolcs három napja vizsgázott.

– Minden vizsgám elsőre sikerült, gyerekkori álmom volt, hogy vezethessek. Autóm még nincs, de ahogy tudok, venni fogok – mondta a 25 éves fiatalember, aki egy téves orvosi döntés miatt öt hónapos korától nem tudja használni a lábait.

A három éve autóbalesetben megsérült és deréktól lebénult Péntek Norbi is mielőbb szeretne jogosítványt szerezni, de ő egyelőre nem vezet, még a KRESZ-t igyekszik elsajátítani. A mozgáskorlátozottak egyébként nem fizetnek többet, a tanfolyam és a vizsgák díja, a 30 gyakorlati órával együtt, nekik is ugyanúgy 112 ezer forintba kerül.

Öt év, tizenöt vizsgázó

A Nemzeti Közlekedési Hatóság Központi Hivatal Kommunikációs és Nemzetközi Főosztály adatai szerint a dél-alföldi régióban az elmúlt öt évben tizenöten jelentkeztek B kategóriás jogosítvány megszerzésére, tizennégyen sikeresen vizsgáztak. 2007-ben a régióban 36 járművet alakítottak át mozgássérült- gépjárművé – tájékoztatta lapunkat Rusai-Firisz Andrea, a hatóság kommunikációs és pr-referense.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. skorpio21 2008. március 03. 05:27
  „Nem áll szándékomban kötekedni és azt is hozzétettem,hogy tisztelet a kivételnek!
  Azt pedig,hogy nem tanulnak meg vezetni(egyesek!de egyre többen vannak!) tapesztalatból tudom!
  Nap mint nap találkozom az utakon olyan közlekedő társammal,akinek a mozgásán látszik,hogy sem a kresz-t nem ismeri,sem az autójával nincs tisztában!És,ha ezt valaki belátja talán kisebb a baj,mintha csak azt hiszi,hogy tud vezetni!”
 • 22. GDP 2008. március 02. 20:34
  „skorpio
  Te csak kötekedsz... Miért feltételezed, hogy nem tanulnak meg vezetni a Kormányosnál? Állítólag független vizsgabiztosok vannak...”
 • 21. skorpio21 2008. március 02. 17:59
  „Tisztelt Tóth Margit!

  Hozzászólásommal az előttem szólóra reagáltam!Eszem ágában sincs a mozgáskorlátozottak vezetési tudását minősíteni.
  Ez a megjegyzésem azokra vonatkozott,akik nem mozgásukban korlátozottak,hanem vezetési tudásukban!
  Ezt viszont sokban köszönhetik az autós iskolának,ahol valahogy mégis áttolják őket a vizsgán,és utánna a forgalomban potenciális fegyverként közlekednek!
  Tisztelet a kivételnek,biztosan van autós iskola,akik meg is követelik a vezetési tudást és nem csak a bevétel számít!!!”
 • 20. karlvonbanhoff 2008. március 02. 17:33
  „Emberek!
  Ez egy magántulajdonban levő újság!! Mit lehet ezen hisztizni,hogy mi a hirdetés mi a nem? Mi közünk hozzá! Nem a mi tulajdonunk,nem a mi adó forintjainkből van eltartva.Mégis milyen alapon szólhatnánk bele,hogy kinek-milyen teret biztosítanak?Maximum annyi a beleszólás,hogy nem veszitek meg a lapot és nem látogatjátok az online-t.”
 • 19. Tóth Margit 2008. március 02. 17:13
  „Tisztlet skorpió 21!
  Igen, a mozgásfogyatékossággal élő emberek megtanulnak vezetni és nemcsak jogosítványt szereznek. Azt gondolom még a feltétlezés is sértő!”
 • 18. független 2008. március 02. 16:07
  „Nagyon könnyű filózni azon, hogy hirdetés, ,nem hirdetés. A mozgássérült emberek is emberek. szerencsésnek mondhatja magát az, aki olyan anyagi helyzetbe kerül, hogy egy jogosítványba belefogjon. becsülöm azokat, akik a hátrányos helyzetüknél fogva sem koldulni mennek ki az utcára, hanem (gondolom nem passioból) megtanulnak vezetni, esetleg értelmes munkát tudnak ezáltal taláni és teljes értéküek lehetnek a társadalomban. Úgy gondolom, ezen kellene elgondolkozni és nem azon, hogy melyik autósiskola milyen formában próbálja megszerezni az uniós támogatást, hogy ők mozgássérülteket is oktatnak...

  szép napot.”
 • 17. Csillag Kft 2008. március 02. 08:49
  „www.csillagautosiskola.hu
  Türelmesen és korrektül.”
 • 16. skorpio21 2008. március 02. 07:40
  „Meg is tanulnak vezetni,vagy "csak" jogosítványt szereznek?”
 • 15. GDP 2008. március 02. 06:47
  „A Kormányos Autósiskola a legjobb.
  Udvariasak, nem vágják meg a tanulókat felesleges + órákkal.
  Elsőre sikerül a vizsga.”
 • 14. skorpio21 2008. március 02. 05:27
  „Lépésről-lépésre alakítják át az újságot!Úgy,hogy a felűletes olvasó lehetőleg észre se vegye,hogy reklámújság lesz belőle!Az első lépéseket már a napokban megtették,lásd szalmonellás halászcsárda és a fenti írás!:)A többire sem kell sokáig várni...”
 • 13. sevenof9 2008. március 02. 03:02
  „szvsz:

  -elmeleti targyakbol barmikor barhol levizsgazhat a mozgasserult.
  -anno dacume a hycomat trabcsek eleg sokfelekepp volt atalakitva,kinek milyen testresze volt korlatozott. Tehat NINCS univerzalis mozgasserult gepkocsi. Tehat hiaba van oktatoauto,az nem szolgalja ki az OSSZES mozgasserultet.
  -miert nem vizsgazhatnak le Bp-en egy szimulatoron? Erdekes F-16-ost lehet vezetni tanulni igy...

  Nekem is hot reklamszaga van az egesznek. egyebkent 60-70-ert nem vizsgazol le a budos eletben sem.”
 • 12. árpádpapa 2008. március 01. 21:23
  „Kovács, Bodó”
 • 11. Pádár 2008. március 01. 20:13
  „Hazudsz Árpádapa, ugyanis nincs másik. Ha tudnál másikról, már leírtad volna, hogy hol, ki.”
 • 10. Árpádapa 2008. március 01. 18:47
  „Kafi, mani: nem ez a baj. Hanem hogy valótlanságot állít a cikk. Ugyanis: nem csak náluk van mozgássérültek részére alkalmas oktatóautó. Ezért úgy gondolom, hogy nem fair a konkurenciával szemben egy ilyen cikk, amiben még meg is van konkrétan nevesítve az autósiskola. Egyértelműen ez egy burkoltan fizetett hirdetés, ami nekem nem tetszik, de ha az olvasó szeret ilyet olvasni hát tegye.

  Üdv!”
 • 9. Kafi 2008. március 01. 18:09
  „Itt majd´ mindenki mindenkit és mindent fikáz! Örüljetek is. Néha! Miért lenne reklám, ha a régióban csak ez az egy ilyen autó van? Egyébként - ez a cikkből kiderül - egy éve! Már az érintettek, a mozgásában korlátozottak egyesületei tudják, honlapokon olvasható.
  Vagy jöjjön Mehmet Tüysüz?
  Jöjjön vissza Magyarországra Mehmet Karcsi!”
 • 8. mani mani 2008. március 01. 17:44
  „Ugyan már,nézzük végre a jó oldalát is a dolognak,még ha hirdetésnek tűnik is.........”
 • 7. waterbear. 2008. március 01. 17:29
  „Árpád Apa, ha ez így van, akkor igazad van, de erre nem tér ki a cikk. Talán jó lenne egy ilyen tanfolyamot bemutatni az Emberi jogok Biztosának is, hátha felakadna a szeme tőle... Végül is tesz a cég a mozgássérültekért, kifosztja Őket, ha ilyen árakkal dolgozik...
  Semmi sem indokolja az eltérő árakat, ha ilyen ügyfélkörre specializálódik, azt tisztességesen kéne hogy tegye, a másfél kétszeres tanfolyamdíj viszont messze van a tisztességestől.”
 • 6. Árpád apa 2008. március 01. 17:04
  „És ez komoly tett a mozgássérültekért ugye? 112 ezer Forintért, ami a nem mozgáskorlátozottnak 60-70 ezer Forint ugyanott.

  Szóval felteszem mégegyszer a kérdést: mit is tett a fenti cég a mozgássérültekért?”
 • 5. waterbear. 2008. március 01. 12:14
  „Árpád Apa!

  Arra gondoltam, hogy a megvásárolt és átalakított autó beruházás, hoszabb távra való oktatási lehetőség megteremtése, míg a cikk szerint a többi autósiskola csak hozat, bérel ilyet, ha van jelentkező.”
 • 4. Árpád Apa 2008. március 01. 10:53
  „Hogyhogy a tett valaki valamit?! Kapásból 3 szegedi autósiskolában lehet ugyanezt megcsinálni. Ja és úgy gonolom, hogy a fenti iskola sem ingyen vállalta el.”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új rendőrkapitánya van Kisteleknek

Kistelek - A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője tegnap felmentette beosztásából a… Tovább olvasom