Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Egy nap a hátrányos helyzetűekért

Szeged - Rengeteg érdeklődőt vonzott az Esélynap vasárnap a Dugonics és az Árpád téren. 13 szervezet állított standot – mindannyian a hátrányos helyzetűek életére hívták fel a figyelmet.
Az országos programsorozat 8. állomásaként tegnap Szegedre érkezett az Esélynap 2011 rendezvénysorozat. A Veled – Érted Egyesület a megyei Esélyek Házaival partnerségben azért hívták életre ezt a programot, hogy ráirányítsák a társadalom figyelmét a hátrányos helyzetű csoportokra, a megkülönböztetésmentesség fontosságára, illetve előmozdítsák, erősítsék a lakosság toleranciáját.

A Dugonics téren 13 szervezet állította fel standját. Megtalálhatók voltak itt a fogyatékkal élőkkel, hátrányos helyzetűekkel, családon belüli erőszakkal foglalkozó egyesületek, alapítványok képviselői, valamint önkéntesek, a Karitász és a Máltai Szeretetszolgálat is. A legtöbb állomáson játékra csábították az érdeklődőket. A Napos Oldal Alapítványnál ki lehetett próbálni a kerekes székes akadálypályát, a csörgőlabdás vakpingpongot vagy speciális szemüvegekkel azt, mit látnak a különböző látásproblémákkal küzdők. Terápiáskutya-bemutatót is tartottak, a három labrador egész nap a gyerekek rendelkezésére állt egy kis simogatásra.

Nyári elegancia: színpadon a Romani Design. Fotó: Karnok Csaba
Nyári elegancia: színpadon a Romani Design.
Fotó: Karnok Csaba

– Nagyon fura volt. És nekem elég nehéz – mosolygott Zsíros Zsolt, miután kijött a vakszobából. Bekötött szemmel kellett kiválasztania bizonyos tárgyakat különböző asztalokról, majd mindezekért – mivel vásárlást szimuláltak – még fizetnie is kellett. Így tanulta meg, hogy a tízforintos oldala szaggatottan, a húszasé folyamatosan recés – a vakok számára leginkább így különböztethetők meg. A rendezvény kiemelt résztvevői voltak az Egyenlő Bánásmód Hatóság munkatársai, akik kézművesprogramokkal várták a gyermekeket, a szülők információkat, felvilágosítást kaphattak diszkriminációs ügyekben. Kilátogatott az Esélynapra az Európai Unió 20 fős delegációja is.

Az Árpád téren színpadi programokkal várták az érdeklődőket. Délelőtt a Csiga Duó szórakoztatta a gyerekeket, fellépett a Nemadomfel együttes, és volt divatbemutató is a Romani Design Stúdió különleges ruháiból. A napot Molnár Ferenc Caramel koncertje zárta, aki az idei évben az esélyegyenlőség ügyét képviseli.

Olvasóink írták

 • 7. sügér63 2011. május 24. 22:07
  „A szomszédomban romák laknak. Ahol ők vannak többen ott esélye sincs az embernek.”
 • 6. Csabikoka 2011. május 23. 21:14
  „Végre már, hogy felfedezik a roma nemzet szépségét. Ezeken a lányokon csak végig kell nézni, és meglátni, hogy ne a bőr színe legyen a meghatározó, hanem adj esélyt és ismerd meg! Nem lehet mindenkit egy kalap alá venni:)”
 • 5. dodó 2011. május 23. 11:35
  „Szép, színes divatbemutató volt.”
 • 4. zoltanszabo 2011. május 23. 10:44
  „T . 2. Nagyon igazad van !
  Ne csak egy napot figyeljünk Rájuk ---ha nem mindenn nap !”
 • 3. papsajt 2011. május 23. 10:40
  „http://sonline.hu/galerialp/50864”
 • 2. klj_54 2011. május 23. 08:39
  „És az év fennmaradó 364 napján mi lesz velük?
  Nem egy napra kellene ugrálni a lelkiismeret megnyugtatására, hanem folyamatosan nyílt színen tartania kérdést, mert ma ő holnap Te lehetsz rászoruló!”
 • 1. bessy 2011. május 23. 08:29
  „Az szép, hogy egy egész napot arra szenteltek, hogy az esélyegyenlőséggel foglalkozzanak, csak sajnos azt közben senki nem vette észre, hogy 8 mindenre elszánt kerekesszékes 3 napig kerekesszékes rögbiedzést és bemutatót tartott Szegeden. Ide invitáltak újságírókat, fogyatékkal élő embereket, hogy ki lehetne próbálni ezt a játékot, meg persze bárkit, aki kiváncsi rá. De mindez elmaradt. Így maradt a srácok és lányok elszántsága, azzal a töretlen bizalommal, hátha egyszer őrájuk is felfigyel valaki.
  Higyjék el megérdemelnék!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Ja és mellesleg ez tényleg nem a belvárosban egy nyílt téren volt, hogy lássa, aki véletlenűl arra jár, hanem a Piarista Gimnázium tornatermében, 3 napig!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Ha mégis érdekel valakit, a honlapjuk www.hqr.hu”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Folytatódik a kátyúzás

Az önkormányzati kezelésű utakon és járdákon a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. megrendelésére a kivitelező kátyúz a jövő héten. Tovább olvasom